5 sukan untuk orang kurus yang ingin gemuk

Jakarta - Memiliki bentuk badan yang seimbang dengan berat badan yang ideal adalah keinginan semua orang, terutama wanita. Tidak menghairankan, kerana badan yang ideal dapat meningkatkan keyakinan diri seseorang. Inilah sebabnya mengapa wanita bersaing untuk melakukan diet dan bersenam untuk mendapatkan tubuh yang langsing. Namun, bagaimana dengan orang kurus yang ingin gemuk?

Pada dasarnya, senaman dilakukan untuk menurunkan berat badan semasa membina otot. Ini tidak bermaksud bahawa orang kurus dilarang bersenam. Latihan yang tepat masih perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan dan meningkatkan daya tahan. Nah, bagi orang kurus, latihan berikut boleh dilakukan untuk menjadikan badan kelihatan lebih gemuk dan lebih berotot:

Berenang

Berenang bukan hanya bertujuan untuk orang gemuk. Malah orang kurus dapat melakukannya untuk mendapatkan berat badan yang lebih ideal. Bukan hanya meningkatkan kesihatan jantung, berenang juga bermanfaat untuk otot badan. Ini kerana semua bahagian badan akan bergerak ketika anda berenang, dari tangan, kaki, leher, kepala, ke pinggang dan perut.

Tenaga yang anda habiskan ketika berenang sebenarnya lebih besar daripada yang anda habiskan semasa berlari. Ini kerana anda akan melawan jisim air supaya badan anda dapat bergerak dan bergerak. Pergerakan ini menjadikan otot anda lebih lentur dan kuat.

Baca juga: 3 Petua untuk kekal sihat untuk yang kurus

Zumba

Hampir serupa dengan senamrobik, Zumba adalah jenis senaman yang menggabungkan pelbagai genre dan jenis muzik. Pergerakan yang memerlukan banyak tenaga akan membantu membentuk badan anda menjadi lebih ideal. Anda juga diminta untuk dapat mengawal stamina anda, dan ini akan menjadikan badan anda lebih kenyang. Itulah sebabnya zumba adalah jenis senaman yang disyorkan untuk orang kurus yang ingin gemuk dan lebih berotot.

Angkat berat

Mengangkat berat seperti angkat berat atau barbel dapat membantu membina otot dan menjadikannya lebih kuat. Pertumbuhan otot-otot ini menjadikan badan anda kelihatan lebih gemuk dan kenyang. Sukan ini akan memberikan hasil yang maksimum jika anda melakukannya dengan menggabungkan pergerakannya dengan pelbagai gerakan gimnastik lain, seperti jongkok, dagu, bengkok, dan akhbar bangku .

Push-up

Ingin menjadi gemuk dan sihat tanpa perlu mengeluarkan banyak wang? Cuba buat tolakan secara berkala. Anda boleh melakukan sukan murah ini di mana sahaja dan bila-bila masa, walaupun pada waktu sibuk anda. Adakah tolak naik akan membantu membina otot badan bahagian atas yang akan membuat anda kelihatan lebih berotot. Melakukan pergerakan ini secara berkala dan mengimbangkannya dengan pengambilan makanan berkhasiat akan menjadikan badan anda kelihatan lebih kenyang lebih cepat.

Tempat duduk

Sukan untuk orang kurus yang ingin gemuk adalah yang terakhir tempat duduk . Sekiranya tolakan menolong membentuk jisim otot bahu dan lengan tempat duduk akan membina otot perut. Bukan hanya itu, pergerakan yang dilakukan dengan menarik otot belakang juga dapat melatih otot-otot badan menjadi lebih kuat, sehingga badan menjadi lebih stabil dan postur anda akan kelihatan lebih ideal.

Baca juga: Mahu Lemak? Ini adalah cara yang sihat untuk melakukannya

Itu adalah lima latihan untuk orang kurus yang ingin gemuk dan mendapatkan berat badan dan bentuk badan yang ideal. Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan pengambilan makanan berkhasiat dan pengambilan vitamin. Untuk menjimatkan lebih banyak masa, anda boleh membeli multivitamin menggunakan aplikasi . Selepas muat turun aplikasi di App Store atau Play Store, pilih perkhidmatan Penghantaran Apotek dan tuliskan vitamin yang anda perlukan. Ayuh, gunakan aplikasi untuk semua keperluan kesihatan anda!

Recent Posts