Mencuci Muka Dengan Air Sejuk Mengecilkan Pori, Benarkah?

Jakarta - Jika anda memiliki kebiasaan mencuci muka dengan air suam, anda harus segera menghentikan kebiasaan itu, ya! Sebabnya, kerap mencuci dengan air suam boleh menyebabkan kulit wajah menjadi sensitif. Lebih baik melakukannya dengan air sejuk, kerana ia mempunyai lebih banyak faedah. Jadi, apa faedah air sejuk untuk wajah? Inilah beberapa faedahnya!

Baca juga: Ketahui Urutan Pembersihan Muka Yang Betul

Mengecilkan liang pori adalah salah satu kelebihan air sejuk

Salah satu kelebihan air sejuk untuk wajah adalah mengecilkan pori-pori wajah. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku buat sementara waktu. Tidak bahawa setiap hari mencuci muka dengan air sejuk akan mempunyai liang kecil. Untuk mendapatkan faedah ini, anda perlu melakukan lebih banyak usaha, seperti melakukan topeng muka dengan madu dan lemon.

Manfaat air sejuk untuk wajah tidak berhenti di sini, berikut adalah beberapa faedah lain:

1. Menyegarkan Wajah

Walaupun mencuci muka dengan air suam dapat memberikan rasa relaksasi, mencuci muka dengan air sejuk akan memberikan sensasi yang menyegarkan. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh melakukannya ketika anda bangun dan selepas seharian melakukan aktiviti.

2. Menjadikan Tahan Lama

Air sejuk boleh membuat solekan Tahan lama di wajah. Ini boleh dilakukan apabila anda memerlukan solekan bekerja seharian.

3. Mengatasi Pembengkakan Muka

Apabila anda mengalami bengkak di wajah anda setelah bangun tidur, keadaan ini dapat diatasi dengan mencuci muka dengan air sejuk. Pembengkakan berlaku kerana tekanan dan proses regenerasi yang dialami semasa tidur sepanjang malam.

4. Menghalang Penuaan Pramatang

Manfaat air sejuk seterusnya untuk wajah adalah untuk mencegah proses penuaan pramatang, terutama untuk mencegah munculnya kedutan pada wajah. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mencuci muka dengan kerap. Sudah tentu, disertai dengan penjagaan kulit yang betul.

Baca juga: 5 Rawatan Muka yang Sesuai untuk Lelaki

5. Mengurangkan Gatal

Apabila anda mengalami gatal atau keadaan kesihatan tertentu yang mencetuskan gatal pada kulit, rawat dengan air sejuk. Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mandi dengan air sejuk secara berkala. Elakkan menggaru kulit sehingga tidak merengsakan kulit.

6. Mengurangkan Lebihan Minyak

Manfaat air sejuk seterusnya untuk wajah adalah mengurangkan minyak berlebihan. Ini boleh berlaku kerana apabila anda kerap mencuci muka dengan air sejuk, liang pori menjadi lebih kecil. Saiz pori yang kecil menjadikan pengeluaran minyak semakin kurang.

7. Wajah kelihatan lebih cerah

Air sejuk dapat mengencangkan dan menyekat aliran darah, sehingga kulit wajah kelihatan lebih berseri dan sihat. Tidak seperti air panas, air sejuk tidak akan mengeringkan lapisan sebum. Lapisan ini berfungsi sebagai penghalang semula jadi kulit.

Baca juga: Peraturan 60 Detik, Teknik Mencuci Muka Untuk Membuatnya Lebih Berseri

Mencuci muka harus dilakukan secara berkala. Sebabnya, semasa melakukan aktiviti, terdapat pengumpulan minyak dan peluh di permukaan kulit. Ini boleh berlaku kerana terdedah kepada pencemaran udara dari persekitaran, sehingga banyak kotoran dapat menempel di wajah. Sekiranya anda tidak mencuci muka setelah melakukan aktiviti, ia akan mencetuskan kerengsaan dan keradangan, sehingga jerawat akan muncul.

Sekiranya anda mengalami sejumlah masalah kulit sensitif, atau jerawat yang tidak membaik, bincangkan masalah kesihatan anda secara langsung dengan pakar dermatologi dalam aplikasi . Selain harus mencuci muka dengan kerap, anda juga tidak disarankan untuk mencuci muka dengan kerap, kerana boleh menyebabkan kulit kering, dan kerengsaan. Sentiasa perhatikan apa yang diperlukan oleh wajah anda, dan jangan berlebihan, oke!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hujan sejuk vs. Hujan Panas: Mana Yang Lebih Baik?
Baik dan Baik. Diakses pada tahun 2020. Semua Yang Anda Perlu Lekatkan Wajah Anda 10 Detik dan Tenggelam Bilik Mandi Anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found