Mitos dan Fakta Mengenai Mr. Membesarkan Makanan P

, Jakarta - Bagi sebilangan lelaki, mempunyai ukuran Mr. P atau zakar yang cukup besar dapat meningkatkan keyakinan mereka. Itulah sebabnya, tidak sedikit lelaki yang melakukan urutan, mengambil ubat khas atau makan makanan tertentu untuk meningkatkan ukuran zakar. Sebenarnya, setakat ini tidak ada bukti saintifik yang membuktikan bahawa urut, pil atau makanan tertentu dapat meningkatkan ukuran zakar.

Namun, ada beberapa makanan yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan zakar tetapi tidak akan meningkatkan ukurannya. Sekiranya anda ingin mengekalkan zakar yang sihat, tidak ada salahnya mencuba jenis makanan berikut.

Baca juga: Inilah Cara Mengetahui Keadaan Kesihatan Mr. P Pasangan anda

Makanan Yang Dapat Menjaga Kesihatan Mr. P

Sebenarnya, tidak ada makanan yang dapat meningkatkan ukuran zakar. Namun, banyak jenis makanan mampu memberikan banyak manfaat kesihatan bagi zakar, seperti meningkatkan aliran darah ke zakar, menjaga kualiti sperma hingga meningkatkan produksi testosteron. Jenis makanan berikut dapat menjaga kesihatan zakar:

1. Pisang

Pisang sering dianggap sebagai salah satu buah yang dapat membesarkan zakar. Walaupun ini tidak tepat, kandungan enzim bromelain dalam pisang mampu meningkatkan hormon testosteron dalam badan. Apabila pengeluaran hormon testosteron meningkat, kualiti sperma meningkat. Kandungan kalium yang tinggi dalam pisang berfungsi untuk memudahkan aliran darah ke zakar.

2. Bayam

Bayam adalah sejenis sayur yang terkenal dengan kandungan folatnya. Folate mampu meningkatkan aliran darah ke kawasan zakar dan dipercayai dapat mencegah disfungsi ereksi pada lelaki. Magnesium yang terdapat dalam bayam juga berfungsi untuk merangsang aliran darah ke zakar dan meningkatkan kadar testosteron.

3. Lobak

Bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan mata, malah wortel adalah sayur-sayuran yang dapat meningkatkan kesuburan. Ini semua berkat kandungan karotenoid dalam wortel yang dapat meningkatkan jumlah dan kemampuan berenang (motilitas) sperma.

4. Tomato

Sama seperti wortel, tomato juga dapat meningkatkan jumlah motilitas, ukuran dan bentuk sperma. Tomato juga mengandungi lycopene yang dapat mencegah perkembangan barah prostat pada sebilangan lelaki.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Lelaki Yang Lelaki Malu Bincangkan

5. Cili

Kandungan capsaicin dalam cabai dianggap dapat meningkatkan libido lelaki. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud bahawa memakan lada cili dapat meningkatkan kadar testosteron pada tubuh lelaki. Pengambilan cili yang berlebihan juga tidak digalakkan kerana berisiko menyebabkan cirit-birit.

6. Bawang

Sebatian Allicin yang terkandung dalam bawang dan bawang putih berfungsi untuk meningkatkan peredaran darah yang diperlukan ketika lelaki mengalami ereksi. Namun, sekali lagi, makanan ini tidak akan meningkatkan ukuran zakar anda.

7. Alpukat

Kandungan vitamin E dan zink dalam alpukat dapat meningkatkan dorongan seks dan kesuburan lelaki. Bukan hanya itu, vitamin E dan zink juga bermanfaat untuk meningkatkan kualiti sperma dan kadar testosteron dalam badan.

8. Salmon

Salmon mengandungi lemak omega-3 yang sihat yang terkenal dengan manfaat kesihatan jantungnya. Namun, fungsi utama omega-3 adalah untuk meningkatkan peredaran darah, jadi kandungan ini tidak hanya baik untuk jantung, tetapi juga meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh, termasuk zakar. Salmon juga mengandungi vitamin D yang dapat mengurangkan risiko disfungsi ereksi pada lelaki.

Baca juga: Adakah Secara Medis Mungkin Meningkatkan Mr P?

Itulah beberapa makanan yang dapat menjaga kesihatan zakar. Elakkan menggunakan pil yang menjanjikan untuk membesarkan zakar kerana ini belum terbukti benar dan selamat. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu yang berkaitan dengan zakar, jangan malu bertanya kepada doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Doktor yang sudah mendaftar di pastinya akan menolong anda dan memberikan perkhidmatan terbaik. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pembesaran Zakar: Mitos dan Fakta.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Makanan Mesra Zakar untuk Meningkatkan Tahap T, Kiraan Sperma dan Banyak Lagi.

Recent Posts