Inilah 6 Cara Betul untuk Menjaga Kebersihan Miss V

, Jakarta - Menjaga kebersihan vagina sangat penting dilakukan. Malangnya, masih ramai yang tidak memahami cara melakukannya dengan betul. Organ seks wanita akan sangat sensitif jika tidak dijaga dengan baik. Akibatnya, serangkaian gejala muncul, salah satunya adalah keputihan yang boleh datang dengan bau yang sangat tidak menyenangkan.

Dengan faraj yang tidak sihat, wanita boleh kehilangan keyakinan diri, bahkan mengalami tekanan. Vagina adalah organ yang agak rumit daripada yang kelihatan, kerana berkaitan langsung dengan serviks dan rahim, jadi ia mesti dirawat dengan betul. Inilah cara menjaga kebersihan vagina dengan betul.

Baca juga: Berikut adalah 6 Tanda Miss V Sihat yang Harus Diketahui oleh Wanita

Tukar Pad Secara Berkala Semasa Menstruasi

Semasa haid, anda perlu menjaga kebersihan vagina tambahan daripada biasa. Jangan lupa menukar alas apabila terasa lembap atau basah. Bukan hanya faraj, anda juga perlu membersihkan bahagian antara faraj dan dubur, serta kawasan di sekitar faraj. Semasa haid, anda dapat membersihkan kawasan faraj dengan menggunakan air suam atau air dan sabun khas untuk organ intim.

Bersihkan Faraj Selepas Buang Air Besar

Faraj perlu dibersihkan atau dibasuh selepas setiap kencing atau buang air besar. Cara menjaga kebersihan vagina dengan betul adalah dari arah faraj ke dubur. Ini dilakukan untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari dubur ke vagina, yang merupakan permulaan jangkitan. Jangan lupa keringkan dengan tisu atau tuala selepas itu, supaya kawasan faraj tidak lembap dan menjadi tempat pembiakan kuman.

Menggunakan Kontraseptif

Penggunaan alat kontraseptif seperti kondom adalah salah satu cara untuk menjaga kebersihan vagina untuk mencegah penyakit kelamin. Namun, perlu juga memperhatikan penggunaan yang tepat, kerana penggunaan yang salah akan menyebabkan kerengsaan pada vagina. Untuk mengelakkan kerengsaan, gunakan kondom bersama dengan pelincir berasaskan air. Elakkan menggunakan pelincir dengan kandungan minyak, kerana ada risiko merosakkan kondom, sehingga keberkesanan kondom akan berkurang.

Baca juga: Cara merawat Miss V mengikut usia

Mengekalkan Keseimbangan PH di Faraj

Biasanya, faraj mempunyai tahap keasidan 3.8-4.5. Tidak dianjurkan membersihkan organ dengan sabun yang mengandung deterjen atau minyak wangi, gel atau antiseptik, kerana boleh mengganggu keseimbangan bakteria baik yang tinggal di dalamnya. Juga tidak digalakkan menggunakan produk pembersih vagina dalam bentuk sembur .

Jangan Cukur Rambut Kemaluan Anda

Rambut kemaluan berfungsi untuk mencegah masuknya bakteria, kotoran, geseran, atau peluh ke dalam vagina. Cara seterusnya untuk menjaga kebersihan vagina adalah dengan memotong rambut kemaluan mengikut keperluan. Jangan lupa menggunakan gel atau krim khas semasa memotong rambut kemaluan, agar tidak menyebabkan kerengsaan.

Jangan Pakai Seluar Dalam Ketat

Selain tidak boleh menggunakan pakaian dalam yang ketat, wanita juga harus menggunakan pakaian dalam kapas, sehingga dapat menyerap peluh dengan mudah. Selain itu, seluar dalam kapas mempunyai peredaran udara yang baik untuk mencegah kelembapan vagina, sehingga bakteria tidak mudah dibiakkan. Jangan lupa menukar seluar dalam anda sekerap mungkin, terutamanya jika terasa lembap.

Baca juga: Miss V berasa gatal yang tidak dapat ditanggung, gejala vaginitis?

Perlu diingat bahawa kesihatan vagina dipengaruhi oleh faktor hormon dan psikologi. Kerana itu, keadaan faraj akan sentiasa berubah. Sekiranya perubahan tidak menyebabkan gatal, sakit dan bau, anda tidak perlu terlalu risau, OK! Segera periksa diri anda di hospital terdekat sekiranya anda mengalami keputihan yang berlebihan disertai dengan bau busuk dan warna yang pelik. Ini menunjukkan bahawa anda mengalami penyakit yang memerlukan rawatan segera.

Rujukan:

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Penjagaan Vulvar.

NHS. Diakses pada tahun 2020. Menjaga Vagina Anda Bersih dan Sihat.

Youngwomensheatlh.org. Diakses pada tahun 2020. Penjagaan dan Pembersihan Vulvar dan Faraj.

Recent Posts