Kenali Tanda Perbezaan PMS atau Kehamilan

, Jakarta - Tanda-tanda awal kehamilan sememangnya hampir serupa dengan sindrom pra-haid (PMS), jadi wajar jika seorang wanita menganggap dia hamil, walaupun dia tidak lama haid. Oleh itu, ketahui terlebih dahulu perbezaan antara tanda-tanda kehamilan dan haid berikut agar anda tidak keliru dan salah faham.

Setiap wanita boleh mengalami gejala haid atau kehamilan yang berbeza. Namun, tanda-tanda berikut adalah tanda umum yang boleh dijadikan rujukan untuk membezakan keadaan kehamilan atau haid.

Jadi Letihlah

PMS: Menjelang hari haid, wanita biasanya akan cepat letih, kerana keperluan hormon estrogen dan progesteron meningkat. Kedua-dua hormon ini berfungsi untuk menyiapkan badan untuk haid.

Kehamilan: Keletihan juga dialami oleh wanita pada peringkat awal kehamilan kerana kesan perubahan hormon.

Kejang perut

PMS: Biasanya wanita akan mengalami kekejangan perut beberapa hari sebelum haid. Simptom kekejangan ini juga dikenali sebagai senggugut yang akan berkurang ketika anda haid dan hilang pada hari terakhir.

Kehamilan: Kekejangan yang dialami oleh wanita hamil hampir sama dengan kekejangan ringan yang dialami oleh wanita yang mengalami PMS. Perbezaannya adalah bahawa wanita hamil biasanya merasakan kekejangan di perut bawah atau punggung bawah dan boleh bertahan lebih lama daripada PMS, iaitu sekitar beberapa minggu hingga bulan.

Sakit Payudara

PMS: Satu lagi gejala PMS yang dialami oleh kebanyakan wanita adalah kelembutan dan pembengkakan payudara. Kadang-kadang rasa sakit itu ringan dan dapat ditanggung, tetapi juga sangat menyakitkan, terutama sebelum haid anda.

Kehamilan: Semasa pada wanita hamil, sakit pada payudara lebih menyakitkan daripada yang dirasakan semasa PMS. Kesakitan bertambah apabila usia kehamilan setengah bulan. Selain itu, tanda-tanda lain adalah payudara semakin kenyang, terasa berat, dan warna kulit di kawasan puting menjadi lebih gelap.

Titik Darah

PMS: Bintik-bintik darah atau bintik-bintik coklat boleh menjadi tanda bagi seorang wanita bahawa dia akan segera mengalami haid. Biasanya bintik ini keluar sangat sedikit, kira-kira satu atau dua tetes darah dan hanya berlangsung selama satu atau dua hari sebelum haid. Kemudian wanita akan mengalami pendarahan haid selama lebih kurang satu minggu.

Kehamilan: Walau bagaimanapun, bintik darah merah jambu atau coklat gelap juga boleh menjadi tanda kehamilan. Pelepasan bintik-bintik darah berlaku kerana telur yang disenyawakan melekat pada dinding rahim. Biasanya gejala ini muncul pada usia 7-10 hari kehamilan. Tanda-tanda lain adalah bintik-bintik muncul hanya selama beberapa hari dan jumlah darah tidak mencukupi untuk mengisi pembalut.

Selera makan meningkat

PMS: Simptom ini dialami oleh kebanyakan wanita. Biasanya sebelum haid, selera makan meningkat lebih banyak daripada biasa dan ingin makan makanan masam, pedas atau manis.

Kehamilan: Sama seperti PMS, kehamilan juga menyebabkan selera makan wanita meningkat secara mendadak. Keinginan wanita untuk makan jenis makanan tertentu juga dikenali sebagai keinginan. Perbezaannya adalah, selain meningkatkan selera makan, deria bau dan rasa wanita hamil juga menjadi lebih sensitif, sehingga mereka dapat merasa mual atau muntah ketika makan makanan tertentu.

Mood yang berubah-ubah

PMS: Gejala PMS ini terkenal walaupun pada lelaki. Menjelang haid, mood wanita sangat mudah berubah. Biasanya perasaan seperti marah, tiba-tiba sedih dan sensitif paling sering dirasakan oleh wanita yang PMS.

Kehamilan: Gejala ini juga dialami oleh wanita hamil. Kerana perubahan hormon, mood wanita hamil sering berubah-ubah tanpa sebab yang jelas.

Untuk memastikan bahawa gejala yang anda alami adalah tanda kehamilan, anda boleh menggunakannya pek ujian atau berjumpa pakar sakit puan. Sekarang, anda boleh meminta nasihat kesihatan doktor melalui aplikasi . Hubungi doktor untuk membincangkan keadaan anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Kekal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts