Makanan Berkuasa untuk Menurunkan Tahap Gula Darah

, Jakarta - Lonjakan gula darah adalah gejala utama diabetes. Penyakit ini berlaku apabila tubuh tidak menghasilkan cukup insulin atau tidak dapat menggunakan insulin dengan betul, sehingga glukosa menumpuk ke aliran darah. Salah satu cara untuk mengawal gula darah adalah dengan makan makanan yang sihat.

Secara amnya, makanan dan minuman yang diserap oleh badan secara perlahan adalah pilihan terbaik kerana tidak menyebabkan lonjakan dan penurunan gula dalam darah. Indeks glisemik adalah penanda aras untuk mengukur kesan makanan tertentu pada kadar gula darah. Seseorang yang ingin mengawal gula darahnya harus memilih makanan dengan indeks glisemik rendah atau sederhana.

Baca juga: Ketahui Had Tahap Gula Normal untuk Badan

Makanan Menurunkan Gula Darah

Berikut adalah beberapa makanan terbaik untuk orang yang ingin mengawal kadar gula darah mereka:

1. Roti Gandum

Sebilangan besar roti mengandungi karbohidrat yang boleh mencetuskan kenaikan kadar gula dalam darah. Nah, roti gandum adalah salah satu jenis roti yang mempunyai indeks glisemik dan karbohidrat yang lebih rendah daripada roti lain. Ini kerana, kandungan serat di dalamnya mampu melambatkan pencernaan dan membantu menstabilkan kadar gula dalam darah.

2. Buah-buahan

Sebilangan besar buah mempunyai indeks glisemik rendah, iaitu kurang dari 55. Buah mengandungi banyak air dan serat, yang mengimbangi gula semula jadi (fruktosa). Nah, untuk mendapatkan faedah ini, anda harus memakan buah utuh, tidak diproses menjadi jus.

3. Ubi keledek

Selain berkhasiat, ubi jalar mempunyai indeks glisemik rendah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa daging ubi jalar mengandungi lebih banyak serat daripada kulit. Walaupun masih belum ada bukti bahawa ubi jalar dapat menstabilkan atau menurunkan kadar gula darah pada manusia, mereka pasti makanan sihat dan berkhasiat dengan skor glisemik rendah.

4. Oatmeal

Oat mengandungi B-glukan yang membantu mengekalkan kawalan glisemik dan skor glisemik di bawah 55. Oleh itu, sudah pasti makanan yang satu ini tidak menyebabkan lonjakan atau penurunan kadar gula dalam darah. Beberapa faedah penting dari b-glukan yang terdapat dalam oat, misalnya, mengurangkan tindak balas terhadap glukosa dan insulin setelah makan, meningkatkan kepekaan insulin dan mengurangkan lipid atau lemak dalam darah.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

5. Kacang

Kacang-kacangan sangat kaya dengan serat makanan dan mempunyai skor glisemik di bawah 55. Kacang kacang juga mengandungi kadar protein sayuran, asid lemak tak jenuh, vitamin, flavonoid, magnesium, dan kalium yang tinggi. Pilih kacang yang belum diproses untuk faedah kesihatan, salah satunya adalah mengawal gula darah.

6. Bawang putih

Bawang putih adalah ramuan yang popular dalam perubatan tradisional untuk diabetes dan pelbagai keadaan lain. Sebatian dalam bawang putih dapat membantu mengurangkan gula darah dengan meningkatkan kepekaan dan rembesan insulin. Dalam kajian tahun 2013, 60 orang dengan diabetes jenis 2 dan obesiti yang mengambil metformin dan bawang putih mengalami penurunan kadar gula darah yang lebih ketara.

7. Yogurt

Mengonsumsi yogurt secara berkala yang tidak dicampurkan dengan perisa diketahui dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Sebenarnya, para penyelidik masih belum pasti mengapa yogurt dapat membantu mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, fakta yang dapat diambil adalah jelas yogurt adalah makanan rendah glisemik. Seperti yang anda ketahui, makanan glisemik rendah baik untuk pesakit diabetes.

Baca juga: Diabetes dapat dikesan dengan pemeriksaan darah

Masih ada soalan lain mengenai gula darah? Hubungi doktor melalui aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan manakah yang menurunkan gula darah ?.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. 17 Makanan Terbaik untuk Menurunkan (atau Mengawal) Gula Darah Anda.

Recent Posts