Menghilangkan Mitos Di Sekitar Sperma Beredar

, Jakarta - Ada banyak mitos yang beredar mengenai sperma, mulai dari bentuk, produksi, hingga hal-hal yang dapat mempengaruhi kesehatan reproduksi lelaki. Malangnya, masih banyak orang yang percaya dan sukar untuk membezakan antara mitos dan fakta mengenai sperma. Akibatnya, kepercayaan palsu sering beredar dan sering menimbulkan kekeliruan.

Maklumat yang salah berkaitan dengan ini juga boleh menyebabkan lelaki membuat rawatan atau rawatan yang salah apabila timbul masalah di kawasan pembiakan. Oleh itu, untuk mengelakkan ini, penting untuk mengetahui dan mengenali apakah mitos yang berkaitan dengan sperma. Ada apa-apa?

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Diperiksa Lelaki Untuk Menghidap Sperma

Mitos dan Fakta Mengenai Sperma

Terdapat sebilangan maklumat atau mitos yang tidak tepat mengenai sperma yang beredar dan masih dipercayai, termasuk:

  • Seluar Mempengaruhi Kira Sperma

Terdapat mitos bahawa penggunaan seluar tertentu dapat menyebabkan penurunan jumlah sperma. Katanya, ini boleh berlaku kerana kebiasaan memakai seluar dalam atau seluar yang terlalu ketat. Berita baiknya adalah bahawa tidak ada bukti saintifik bahawa ini benar. Dengan kata lain, penurunan jumlah sperma kerana penggunaan pakaian ketat adalah mitos.

  • Pra-ejakulasi tidak menyebabkan kehamilan

Dalam pembiakan, sperma berperanan dalam proses persenyawaan yang kemudiannya akan menyebabkan kehamilan. Namun, ada yang percaya bahawa pra-ejakulasi tidak dapat mencetuskan kehamilan. Sekali lagi, itu adalah mitos. Pra-ejakulasi adalah keadaan ketika zakar mengeluarkan atau mengeluarkan sejumlah kecil cairan sebelum ejakulasi.

Nah, cecair itu tidak berfungsi seperti sperma, tetapi masih boleh membawa sperma yang sihat. Ini berarti masih ada kemungkinan cairan ini membawa sperma dan dapat menyebabkan kehamilan, walaupun kemungkinannya sangat kecil.

Baca juga: Adakah benar bahawa kehamilan ditentukan oleh jumlah sperma?

  • Sperma Pasti Aktif dan Perenang Hebat

Terdapat kesan bahawa sperma mesti bergerak aktif dan berenang ke arah telur atau tempat persenyawaan. Tetapi anda tahu, ternyata ini tidak sepenuhnya benar? Setiap hari, badan lelaki menghasilkan berjuta-juta sel sperma yang dapat bergerak menggunakan ekor atau flagellum. Bahagian inilah yang membolehkan sperma bergerak dan memasuki organ pembiakan wanita.

Walaupun begitu, ternyata ada syarat ketika sperma tidak dapat bergerak atau tidak dapat berenang sama sekali. Sebenarnya, sperma hanya boleh bergerak secara pasif ke arah telur.

  • Umur Tidak Mempengaruhi Pengeluaran Sperma

Ada juga yang percaya bahawa usia tidak mempengaruhi pengeluaran sperma. Sebenarnya, lelaki yang lebih tua dikatakan menghasilkan lebih banyak bilangan sperma daripada lelaki yang lebih muda. Namun, ini hanya mitos. Sebenarnya, kualiti sperma dapat menurun seiring bertambahnya usia.

Keadaan kesihatan dan kualiti sperma sebenarnya juga dipengaruhi oleh gaya hidup mereka, salah satunya adalah merokok. Sebenarnya, lelaki yang aktif merokok dikatakan lebih cenderung mengalami penurunan kualiti sperma. Ini berlaku kerana pengaruh kandungan zat dalam rokok, termasuk plumbum, kadmium, dan nikotin. Merokok aktif dapat menyebabkan penurunan kualitas sperma, mulai dari konsentrasi, pergerakan, bentuk, hingga bahan pembentuk sperma (DNA).

Baca juga: Ingin Memeriksa Sperma? Ini adalah prosedur yang mesti dilakukan

Penting untuk sentiasa menjaga dan memastikan kesihatan organ pembiakan dan kualiti sperma. Salah satunya adalah dengan berjumpa doktor dengan kerap. Anda boleh mencari hospital terdekat untuk menjalankan pemeriksaan menggunakan aplikasi . Tetapkan lokasi dan cari senarai hospital yang diperlukan. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Sperma: Memisahkan mitos dari fakta.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Merokok & Asap Bekas Berkaitan dengan Kemandulan & Menopaus Awal.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Merokok dan Mengandung.

Recent Posts