Berikut adalah 4 Cara Mencegah Gangguan Pencernaan

, Jakarta - Pencernaan adalah salah satu masalah kesihatan yang biasa. Pencetus bermula dari tabiat makan yang buruk seperti tidak mengunyah makanan yang cukup, makan lewat malam, hingga makan sebelum melakukan aktiviti yang berat. Jadi, adakah cara yang boleh dilakukan agar pencernaan sihat dan mengelakkan pelbagai gangguan?

Semasa makan, tubuh melepaskan sekitar 22 jenis enzim pencernaan dari kelenjar air liur, perut, dan usus kecil. Mana-mana enzim yang bertindak pada jenis makanan tertentu, seperti protease yang memecah protein, amilase yang membantu mencerna karbohidrat, dan lipase yang menguraikan lemak.

Baca juga: 4 Gangguan Pencernaan Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Dengan memecah jenis makanan ini, enzim pencernaan membantu tubuh mencerna dan menyerap nutrien yang diperlukannya. Pada lelaki, penuaan boleh menjadi salah satu pencetus gangguan pencernaan. Seiring bertambahnya usia, tubuh mula menghasilkan tahap enzim pencernaan yang lebih rendah, sehingga tidak cukup untuk mencerna makanan.

Cegah Gangguan Pencernaan Dengan Cara ini

Untuk mengelakkan pelbagai gangguan pencernaan, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, yaitu:

1. Meningkatkan pengambilan makanan serat

Makanan serat adalah salah satu jenis makanan yang sangat baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan pencernaan. Dengan mengamalkan diet tinggi serat, sebenarnya pencernaan tidak hanya akan sihat. Sebilangan risiko penyakit dapat dicegah, seperti diabetes, penyakit jantung koroner, buasir, dan barah kolorektal.

Elakkan makanan yang boleh menyebabkan kembung atau gas, termasuk brokoli, kacang panggang, kubis, kembang kol, dan minuman berkarbonat. Selain itu, anda juga harus minum banyak air, kerana dapat melumasi makanan di saluran pencernaan, membantu melarutkan mineral, vitamin, dan nutrien sehingga lebih mudah diserap, dan membuat najis lebih lembut untuk mencegah sembelit.

Baca juga: 4 Tanda Masalah Pencernaan Tidak Dihiraukan

2. Kunyah Makanan dengan Baik

Mengunyah adalah salah satu bahagian pencernaan yang paling penting, tetapi mungkin yang paling sering diabaikan. Mengunyah tidak hanya membantu memecah makanan, tetapi juga merupakan isyarat untuk kelenjar air liur, perut, dan usus kecil untuk mulai melepaskan enzim pencernaan.

3. Jangan Menggunakan Antasid yang berlebihan

Apabila gejala gastritis atau refluks asid muncul, pengambilan antasid mungkin merupakan salah satu langkah yang akan diambil dengan segera. Antasid adalah sejenis ubat yang digunakan untuk meneutralkan kadar asid di dalam perut.

Pada dos tertentu, ubat ini dapat mengatasi gejala gangguan pencernaan yang dialami. Tetapi kisahnya berbeza jika ubat ini terlalu kerap digunakan. Sekiranya digunakan terlalu kerap, antasid boleh menyebabkan perut kehilangan fungsinya dan mudah terkena jangkitan bakteria.

Baca juga: Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan Bayi

4. Bersenam secara teratur dan elakkan tekanan

Selain membantu menjaga gaya hidup yang sihat, senaman juga dapat meningkatkan pencernaan. Aktiviti fizikal sebenarnya dapat membantu mengurangkan masalah pencernaan. Walaupun tekanan sebaliknya boleh memberi kesan negatif terhadap pencernaan. Jadi, seboleh-bolehnya bersenam secara teratur dan elakkan tekanan.

Itu sedikit penjelasan mengenai cara mencegah gangguan pencernaan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Recent Posts