Kepentingan Melindungi Alam Sekitar untuk Kesihatan

Jakarta - Hidup sihat mesti dipupuk sejak usia dini. Anda boleh bermula dari diri sendiri, seperti bersenam secara teratur, memenuhi pengambilan cecair harian dalam badan, berehat secukupnya, dan makan makanan berkhasiat. Perhatikan juga kebersihan di rumah anda. Jangan biarkan genangan air atau sampah terkumpul, kerana ia boleh menjadi sumber penyakit.

Seterusnya, mulailah melihat persekitaran anda. Persekitaran yang bersih juga mempengaruhi kesihatan, anda tahu. Cuba bayangkan jika persekitaran tempat tinggal anda tidak dijaga kebersihannya, anda pasti akan mudah dijangkiti penyakit seperti demam kepialu atau demam denggi.

Baca juga: 5 Cara Mudah untuk Mengajar Anak-anak Menjaga Alam Sekitar

Manfaat Melindungi Alam Sekitar untuk Kesihatan

Menjaga kebersihan persekitaran tidak semudah yang disangka. Masih ada tangan yang tidak bertanggungjawab membuang sampah dengan ceroboh. Sebenarnya, diperlukan kesedaran dari semua pihak dan lapisan masyarakat untuk mewujudkan persekitaran yang bersih dan selesa.

Jadi, mengapa melindungi alam sekitar penting untuk kesihatan? Ini adalah ulasan.

1. Persekitaran yang Sihat Elakkan Pelbagai Penyakit

Kebersihan selalu sinonim dengan kesihatan. Maksudnya, faedah pertama melindungi alam sekitar adalah memastikan kesihatan anda terjaga. Anda perlu tahu, hanya persekitaran yang bersih tidak semestinya membuat badan tidak mudah sakit, anda tahu. Terutama jika anda tidak berusaha menjaga kebersihannya. Persekitaran yang tidak bersih adalah tempat terbaik untuk nyamuk bersarang. Belum lagi pelbagai bakteria yang hidup di dalamnya.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia mengungkapkan bahwa dengan menjaga kebersihan lingkungan, seperti tempat tinggal, sekolah dan tempat ibadah, orang dapat menghindari demam denggi dan hepatitis A. Tetanus, kolera, dan demam kepialu berpotensi muncul di persekitaran yang tidak dijaga kebersihan.

Baca juga: Rumah Yang Selesa Rahsia Kesihatan Mental

2. Persekitaran Sihat Berkaitan dengan Kesihatan Mental

Bukan hanya kesihatan fizikal yang dijaga ketika anda mempunyai persekitaran yang bersih. Persekitaran yang sihat juga mempunyai faedah besar untuk kesihatan mental seseorang. Udara bersih, air bersih, banyak ruang hijau dan sanitasi dapat meningkatkan kualiti hidup seseorang. Meningkatkan kualiti hidup pastinya membuat seseorang terhindar dari kesihatan mental.

Dari hasil penyelidikan yang dilakukan, menghabiskan banyak waktu di persekitaran dengan banyak ruang terbuka hijau membantu mengurangkan tahap kegelisahan dan kemurungan.

3. Persekitaran yang Sihat lebih selesa untuk didiami

Semasa anda berada di kawasan kumuh, adakah anda merasa selesa untuk berlama-lama di sana? Tentu tidak, bukan? Sebenarnya, anda sudah malas untuk mendekat atau mengunjunginya. Bagaimana jika ia berlaku di kawasan kejiranan anda sendiri? Anda pasti mahu berpindah ke tempat yang lebih bersih.

Persekitaran yang bersih menjadikan anda lebih selesa untuk tinggal dan tinggal dalam jangka masa yang lama. Bukan hanya itu, orang lain tidak akan enggan berkunjung. Mereka menilai persekitaran anda sangat cantik dan kemas, dan selesa untuk didiami.

Baca juga: Bagaimana Menjaga Kesihatan Mental di Persekitaran Kerja?

Itulah faedah melindungi alam sekitar untuk kesihatan tubuh. Cuba menjaga persekitaran bersih dan cantik. Ingat, persekitaran yang bersih juga menyokong kesihatan tubuh yang baik. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, sila bincangkan masalah yang anda alami dengan doktor dalam aplikasi tersebut , ya.

Rujukan:
Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Diakses pada tahun 2021. Persekitaran yang Sihat, Orang yang Sihat
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Luangkan Masa di Alam untuk Mengurangkan Tekanan dan Kegelisahan
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Pencemaran Air Bersih Disyaki Menyebabkan Hepatitis A di Pacitan

Recent Posts