5 Petua untuk Mengatasi Sakit Mimisan di Rumah

Jakarta - Mimisan adalah gejala biasa yang mungkin dialami oleh beberapa orang. Mimisan adalah pembuangan darah dari hidung, baik dari satu atau kedua-dua lubang hidung. Mimisan ini dapat berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit.

Sekiranya anda mengalami mimisan di rumah, jangan panik. Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini, ada beberapa petua yang boleh dilakukan sebagai pertolongan cemas untuk mengatasi masalah mimisan di rumah.

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Anak Kecil Anda Menghidap Hidung

  1. Kompres sejuk

Letakkan kompres sejuk di jambatan hidung untuk melambatkan pendarahan. Suhu sejuk dapat menyekat saluran darah sehingga mimisan berhenti lebih cepat.

  1. Cubit Hidung

Gunakan ibu jari dan jari telunjuk anda untuk mencubit hidung selama 10 minit. Apabila anda memicit hidung, anda boleh bernafas melalui mulut. Langkah ini dapat memberi tekanan pada saluran darah sehingga mimisan berhenti lebih cepat.

  1. Darah Mengalir ke Mulut

Darah yang memasuki mulut dan esofagus boleh menyebabkan refleks muntah. Jadi, anda perlu segera mengalirkan darah dari hidung ke mulut. Walau bagaimanapun, agar darah dari hidung tidak mengalir ke kerongkongan, anda boleh bersandar ke hadapan.

  1. Duduk Tegak

Duduk tegak akan mengurangkan tekanan pada saluran darah hidung sehingga dapat mengurangkan mimisan.

Baca juga: Cara Mengatasi Anak yang Mimisan

  1. Elakkan Bersin

Selagi darah masih mengalir, cubalah untuk tidak bersin atau berdarah dari hidung dengan sengaja. Kerana, ini sebenarnya akan menjadikan mimisan sukar dihentikan dan terus mengalir.

Sekiranya mimisan berlaku secara berterusan, anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Jadi, tidak perlu beratur lagi ketika anda sampai di hospital, OK!

Punca Hidung

Terdapat sebilangan orang yang lebih cenderung kepada mimisan. Ini termasuk kanak-kanak (berumur 2-10 tahun), wanita hamil, orang tua, orang dengan hemofilia (gangguan darah), dan orang yang kerap mengambil ubat penipisan darah. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh mencetuskan mimisan:

  • Persekitaran, misalnya udara terlalu sejuk dan kering, dan perengsa kimia (seperti amonia).
  • Penyakit tertentu, seperti tumor hidung, sinusitis, atau hemofilia.
  • Kecederaan hidung, misalnya dari jatuh, kemalangan, tersengat terlalu ketat, atau mencabut hidung terlalu keras.
  • Sebab-sebab lain, seperti hidung bengkok, rhinoplasty, atau menggunakan dadah dan alkohol.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah 6 Tindakan Mudah Untuk Mengatasi Anak Dengan Hidung

Sekiranya petua di atas tidak berfungsi untuk mengatasi masalah mimisan, hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Sekiranya anda masih mempunyai soalan lain mengenai mimisan, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2020. Mengapa mimisan bermula dan bagaimana menghentikannya.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Mimisan.

Recent Posts