Tifus boleh menjangkiti orang lain, betul-betul?

, Jakarta - Sebaiknya jangan meremehkan demam yang anda alami selama beberapa hari. Demam boleh menjadi tanda kepialu atau apa yang dikenali sebagai kepialu. Demam yang disebabkan oleh kepialu disertai dengan gejala lain, seperti sakit otot, sakit kepala, batuk kering, dan kadang-kadang ruam dengan bintik-bintik merah muncul.

Baca juga: Waspada, sibuk bekerja boleh mengalami simptom kepialu

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, segera dapatkan rawatan agar demam kepialu yang anda alami dapat diatasi dengan segera. Selain menjadi penyakit berbahaya, kepialu adalah penyakit yang sangat menular. Bagaimana ia dihantar? Inilah penjelasannya.

Penghantaran Kepialu Yang Boleh Berlaku

Bukan hanya orang dewasa, kepialu adalah penyakit yang juga boleh menular kepada kanak-kanak. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan seseorang mengalami demam kepialu, seperti kebersihan yang buruk, kebersihan diri dan tangan, makan sayur-sayuran yang ditanam menggunakan kotoran yang tercemar, menggunakan tandas dengan penderita tifus, dan melakukan hubungan seks dengan orang yang menderita demam kepialu.

Tifus disebabkan oleh pendedahan kepada bakteria dalam usus manusia dan berkembang biak di saluran pencernaan. Bakteria yang menyebabkan kepialu dikenali sebagai Salmonella typhi . Bakteria ini memasuki usus manusia kerana penghidapnya memakan makanan atau minuman yang terdedah kepada bakteria tersebut Salmonella typhi .

Baca juga: Kanak-kanak atau Orang Dewasa, Mana Yang Lebih Rawan Tifus?

Sebenarnya, kepialu mudah disebarkan. Oleh itu, tidak ada yang salah bagi penghidap demam kepialu untuk meningkatkan rehat di rumah dan berdiam diri sehingga demam kepialu tidak merebak kepada orang lain. Berikut adalah cara penularan yang boleh terjadi pada tifus, iaitu:

  1. Anda harus memberi perhatian semasa makan makanan. Lancarkan Klinik Mayo , anda boleh terdedah kepada bakteria Salmonella typhi semasa memakan makanan atau minuman yang tercemar dengan bakteria ini. Mengonsumsi air yang tidak dimasak, daging mentah, sayur-sayuran dicuci dengan air yang tercemar Salmonella typhi boleh membuat anda terdedah kepada jangkitan tifus.

  2. Orang yang sihat juga boleh terdedah kepada bakteria penyebab demam kepialu semasa menggunakan tandas bersama dengan seseorang yang menghidap demam kepialu. Tandas boleh menjadi alat penyebaran tifus kerana pencemaran kotoran yang terdedah kepada bakteria Salmonella typhi . Dilaporkan dari Garis Kesihatan Bakteria ini boleh terkandung dalam air kencing dan tinja orang yang menderita demam kepialu.

  3. Perhatikan penggunaan alat peribadi dengan tifus. Elakkan menggunakan peralatan makan dan peralatan peribadi lain dengan orang yang menghidap demam kepialu. Kebiasaan ini dapat meningkatkan risiko anda terkena bakteria penyebab kepialu.

Begitulah bakteria penyebab kepialu sering merebak. Bakteria Salmonella typhi juga membiak lebih cepat dalam cuaca panas.

Ini adalah cara mencegah demam kepialu

Bukan hanya demam, perhatikan juga gejala lain yang mungkin dialami oleh pengidap demam kepialu, seperti demam yang secara amnya beransur-ansur dan terasa agak teruk pada waktu malam. Orang yang menghidap demam kepialu juga mengalami sakit otot, sakit kepala, selalu letih, hilang selera makan disertai dengan penurunan berat badan, sakit perut, dan ruam dalam bentuk bintik merah.

Segera periksa sekiranya anda mengalami gejala ini di hospital terdekat. Tidak hanya mengunjungi hospital, anda juga boleh melakukan pemeriksaan dengan doktor melalui aplikasi tersebut dengan bertanya secara langsung mengenai gejala yang dirasakan.

Kepialu boleh berbahaya kerana komplikasi yang boleh terjadi, seperti pendarahan dalaman ke saluran pencernaan yang koyak. Namun, ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah tifus daripada berlaku.

Dilaporkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , pencegahan yang cukup optimum untuk mengelakkan kepialu, seperti vaksinasi dan selalu makan makanan bersih dengan tahap kematangan yang optimum.

Baca juga: Hati-hati, Typhus tidak selalu disebabkan oleh makan secara sembarangan

Selain itu, ada beberapa cara lain yang boleh anda lakukan, seperti mencuci tangan sebelum dan selepas memproses makanan, memperhatikan kebersihan persekitaran, membersihkan bilik mandi secara berkala, dan lebih baik mengambil susu pasteur.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu dan Demam Paratyphoid
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Demam Kepialu Berjangkit? Yang Perlu Anda Ketahui
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu

Recent Posts