Ini adalah penjelasan mengenai Partial Color Blindness

, Jakarta - Rabun warna adalah keadaan apabila kualiti penglihatan warna menurun. Orang dengan keadaan ini akan mengalami kesukaran untuk membezakan warna tertentu. Walau bagaimanapun, orang dengan keadaan ini masih dapat melatih diri untuk menyesuaikan diri, sehingga mereka dapat menjalankan kegiatan harian mereka dengan normal. Buta warna itu sendiri terbahagi kepada beberapa jenis, salah satunya adalah buta warna separa.

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah 4 Buta Warna Sebahagian

Jenis buta warna ini akan mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Melihat warna biru kelihatan hijau. Di samping itu, orang yang mengalami keadaan ini akan sukar membezakan warna merah jambu daripada kuning dan merah.
  • Melihat warna biru kelihatan seperti hijau. Di samping itu, penghidapnya akan melihat warna kuning, seperti kelabu atau ungu terang.

Doktor akan melakukan rawatan berdasarkan jenis buta warna yang dialami. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai buta warna separa.

Apa itu Buta Warna Separa?

Buta warna separa adalah jenis rabun warna yang paling biasa. Orang yang buta warna akan mempunyai pandangan warna yang berbeza dan tidak dapat membezakan warna tertentu. Buta warna separa biasanya berlaku apabila satu anggota keluarga mempunyai kelainan pada photopigment, molekul yang bertanggungjawab untuk mengesan warna pada sel-sel retina.

Sebagai tambahan kepada faktor keturunan, rabun warna boleh disebabkan oleh pendedahan kepada bahan kimia berbahaya atau kecederaan fizikal pada beberapa kawasan badan, seperti mata, saraf optik, bahagian otak yang bertanggungjawab untuk memproses maklumat warna. Bukan hanya itu, katarak dan usia juga boleh menyebabkan seseorang mengalami rabun warna.

Baca juga: Buta Warna Sedikit Mencurigakan? Pastikan dengan Ujian Ini

Inilah Pengelasan Buta Warna Separa

Buta warna separa mempunyai dua kumpulan, iaitu kesukaran membezakan warna dalam gradasi merah-hijau, dan kesukaran membezakan warna biru-kuning. Apabila penghidap mengalami kesukaran untuk membezakan warna merah-hijau, keadaan ini disebabkan oleh fungsi sel merah yang berkurang atau kerucut hijau. Buta warna terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  1. Deuteranopia, iaitu ketika orang melihat warna merah hingga coklat kekuningan dan hijau menjadi kuning air.

  2. Protanopia, iaitu ketika penghidap melihat warna merah tampak hitam, warna oren dan hijau akan kelihatan kuning, dan sukar untuk membezakan antara ungu dan biru.

  3. Protanomaly, ketika penderita melihat warna oren, merah, dan kuning tampak lebih gelap, menyerupai hijau.

  4. Deuteranomalia, iaitu ketika penghidapnya melihat warna hijau dan kuning berubah menjadi kemerahan, dan sukar untuk membezakan warna ungu dan biru.

Sementara itu, buta warna biru-kuning terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  1. Tritanomaly, iaitu ketika penghidap melihat warna biru tampak lebih hijau, dan sukar untuk membezakan antara kuning dan merah.

  2. Tritanopia, iaitu ketika orang melihat warna biru kelihatan lebih hijau dan warna kuning kelihatan ungu atau kelabu muda.

Baca juga: Ini adalah 4 profesion yang memerlukan lulus ujian buta warna

Sejak dilahirkan, manusia telah mengenali warna di sekitarnya. Oleh itu, kebanyakan orang dengan buta warna separa tidak menyedari bahawa mereka mempunyai gangguan tersebut. Untuk mengatasinya, penghidap dapat menggunakan kanta lekap yang dapat membantu membezakan warna. Sementara itu, untuk mendiagnosis keadaan ini, diperlukan ujian untuk memastikan seseorang itu buta warna.

Rabun warna separa yang diwarisi melalui genetik keluarga tidak dapat disembuhkan, kerana mustahil untuk mengganti sel kerucut di retina. Namun, jika buta warna separa berlaku kerana kesan sampingan pengambilan ubat tertentu, segera berjumpa doktor di hospital terdekat melalui aplikasi untuk rawatan khas.

Rujkesilapan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Buta Warna?
NHS. Diakses pada tahun 2019. Kekurangan Penglihatan Warna (Buta Warna).

Recent Posts