4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

Jakarta - Bukan hanya kesihatan fizikal yang mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Kesihatan mental adalah bahagian kesihatan fizikal yang sama pentingnya untuk menjaga dan meningkatkan kualiti hidup seseorang. Sekiranya didiagnosis dengan betul, tentu gangguan mental juga dapat diubati dengan baik.

Baca juga: 5 Tanda-tanda Gangguan Mental Yang Sering Tidak Disedari

Gangguan mental adalah salah satu jenis gangguan pada seseorang yang boleh mempengaruhi cara berfikir, mempengaruhi emosi, dan tingkah laku penghidapnya. Gejala yang dialami berbeza-beza, bergantung pada gangguan mental yang dialami. Perubahan gaya hidup dan sokongan daripada saudara terdekat adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi keadaan ini.

Gangguan mental yang sering tidak disedari

Malangnya, terdapat beberapa gangguan mental yang tidak disedari oleh penghidapnya, seperti:

  1. Trichotillomania

Kajian dari Berita Dunia Sains Alam terungkap, trichotillomania adalah gangguan mental yang membuat penghidap ingin selalu menarik rambutnya. Tidak jarang, gangguan ini menyebabkan keguguran rambut menjadi kebotakan.

Seseorang yang menderita gangguan ini biasanya tidak dapat mengawal atau menahan keinginan untuk menarik rambut di tubuhnya. Dilaporkan dari Klinik Mayo Gejala lain yang dialami oleh orang yang mengalami gangguan ini adalah:

  • Ketegangan sebelum menarik rambut atau ketika menolak keinginan untuk menarik rambut.
  • Rasa lega, puasa, dan / atau senang setelah rambut ditarik.
  • Munculnya tingkah laku lain, seperti keinginan untuk selalu memeriksa akar rambut, memutar rambut, menarik rambut dengan bantuan gigi, mengunyah rambut, atau memakan rambut (trichophagia).

  1. Gangguan Kecemasan (Gangguan Kecemasan)

Gangguan kebimbangan adalah gangguan mental yang dicirikan oleh ketakutan dan kegelisahan yang tidak wajar. Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, para penyelidik mengesyaki bahawa gangguan ini disebabkan oleh kombinasi faktor, iaitu perubahan otak dan tekanan dari persekitaran.

Dilaporkan dari Institut Kesihatan Mental Negara , terdapat beberapa gejala yang akan dialami oleh orang yang mengalami gangguan kecemasan, seperti merasa gelisah secara berterusan, menjadi lebih mudah letih, sukar untuk menumpukan perhatian, mudah marah, sukar mengawal perasaan bimbang yang mereka alami, dan mengalami gangguan tidur.

Baca juga: 5 Gangguan Mental Yang Sering Dialami Millennials

  1. Gangguan Makan (Gangguan Makan)

Gangguan ini dapat dilihat dari kegelisahan yang timbul kerana berat badan dan makanan yang dimakan. Oleh itu, orang yang mengalami gangguan makan cenderung mengubah tabiat makan mereka kerana bimbang mereka akan menambah berat badan walaupun hanya makan sedikit. Sekiranya tidak diperiksa, gangguan ini boleh menyebabkan:

  • Anorexia, yang merupakan gangguan yang membuat penghidapnya terobsesi dengan badan kecil atau sedikit berat. Biasanya, orang dengan anoreksia sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan berat badan yang diinginkan, termasuk menahan lapar dan melampau.
  • Bulimia, yang merupakan gangguan yang membuat penderita muntah setiap makanan yang telah dimakan. Ini dilakukan untuk mengelakkan kenaikan berat badan.

Selain anoreksia dan bulimia, gangguan makan juga boleh berupa gangguan makan. Ini adalah gangguan makan di mana penghidapnya tidak dapat mengawal bahagian makanannya.

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , penghidap makan malam mempunyai gejala makan makanan besar dan tidak dapat mengawal kapan berhenti makan. Gejala yang disebabkan oleh keinginan untuk makan secara berterusan, makan secara diam-diam, dan terus makan walaupun kenyang.

  1. Gangguan Kompulsif Obsesif (OCD)

Gangguan kompulsif obsesif (OCD) adalah sejenis gangguan keperibadian yang dicirikan oleh kegelisahan dan tingkah laku berulang (paksaan). Itulah sebabnya orang dengan OCD cenderung melakukan perkara berulang-ulang.

Contohnya, memeriksa pintu dan tingkap lebih daripada tiga kali sebelum keluar, merapikan warna dan tingkah laku lain. Tiga ciri OCD merangkumi keinginan untuk pesanan, ketakutan menjadi kotor, dan ketakutan untuk menjadi salah dan dipersalahkan.

Baca juga: 3 Ciri-ciri Gangguan Kompulsif Obsesif, jadi salah satunya?

Itulah jenis gangguan mental yang jarang disedari oleh penderita. Sekiranya anda masih mempunyai soalan lain mengenai gangguan mental, gunakan aplikasinya hanya. Melalui aplikasi tersebut , anda bercakap dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Binge Eating Disorder

Institut Kesihatan Mental Negara. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Trichotillomania

Berita Dunia Sains Alam. Diakses pada tahun 2020. Trichotillomania: Gangguan Penarikan Rambut

Recent Posts