Sel Darah Putih dan Merah, Apa Perbezaannya?

, Jakarta - Darah mempunyai peranan yang sangat penting bagi tubuh setiap manusia. Terdapat empat komponen utama darah, iaitu sel darah merah, sel darah putih, platelet, dan plasma. Sebanyak 55 peratus darah manusia terbentuk oleh plasma di dalam badan.

Dalam menjalankan fungsi dalam tubuh manusia, darah melakukan tugas mengangkut, melindungi, mengatur suhu tubuh, dan mengatur tingkat pH tubuh. Seperti yang diketahui sel darah merah dan sel darah putih di dalam badan mempunyai perbezaan, berikut adalah penjelasannya.

Baca juga: Sama Berlaku dalam Vena, Inilah Perbezaan antara Thrombophlebitis dan DVT

Sel Darah Putih di Tubuh Manusia

Sel darah putih juga dikenal sebagai leukosit. Sel darah putih berfungsi sebagai sistem pertahanan tubuh terhadap penyakit berjangkit. Sel darah putih menghasilkan sejenis protein khas yang dikenali sebagai antibodi, yang mengenal pasti dan melawan bahan asing yang menyerang tubuh. Sel-sel ini dikelaskan sebagai granulosit dan agranulosit.

Struktur yang terkandung dalam sel darah putih mirip dengan butiran yang terlihat di dalam badan sel, itulah sebabnya ia disebut sebagai Granulosit. Sementara itu, agranulosit tidak mempunyai struktur berbutir. Terdapat tiga jenis granulosit iaitu neutrofil, basofil, dan eosinofil. Terdapat dua jenis agranulosit, iaitu limfosit dan monosit. Anda perlu tahu bahawa dari jumlah keseluruhan darah, terdapat 1 peratus sel darah putih. Jangan bayangkan warna darah ini berwarna putih, sel darah putih tidak berwarna kerana tidak mengandungi hemoglobin.

Sel darah putih mempunyai jangka hayat 12-20 hari. Selepas itu mereka hancur dalam sistem limfa. Sel darah putih yang belum matang dilepaskan dari sumsum tulang ke dalam darah periferal dan disebut sebagai jalur atau tusukan.

Jangka hayat sel darah putih boleh berubah seiring bertambahnya usia. Sebagai contoh, bayi yang baru lahir mempunyai jumlah sel darah putih yang lebih tinggi daripada orang dewasa. Jangka hayat sel darah putih juga boleh berubah semasa kehamilan. Seorang wanita hamil mempunyai jumlah sel darah putih yang sangat tinggi.

Baca juga: Malaria dan denggi, yang mana lebih berbahaya?

Sel Darah Merah di Tubuh Manusia

Sel darah merah juga dikenali sebagai eritrosit. Dalam sel darah merah, hemoglobin disimpan yang merupakan pigmen pernafasan yang mengikat molekul oksigen atau karbon dioksida.

Hemoglobin dalam sel darah merah membantu mengangkut oksigen ke pelbagai tisu dan organ tubuh manusia. Ia juga dapat mengeluarkan karbon dioksida dari pelbagai organ dan tisu untuk diisi semula di paru-paru.

Hemoglobin terdiri daripada zat besi yang digabungkan dengan oksigen. Inilah yang memberi warna merah kepada darah. Hemoglobin menguasai sekitar 40-45 peratus daripada jumlah darah. Sel darah merah berfungsi sebagai pengangkutan nutrien dan hormon ke seluruh tubuh manusia.

Sel darah merah mempunyai jangka hayat 100-120 hari. Apabila usianya berakhir, sel darah merah akan tersingkir melalui sistem peredaran darah. Apabila seseorang mengalami penyakit kronik, jangka hayat sel darah merah akan menurun.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Membantu Mengatasi Polisitemia Vera

Itulah perbezaan antara darah putih dan darah merah yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah, anda harus segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Sains. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Antara Sel Darah Merah & Putih /
Mikrobiologi. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Antara Sel Darah Merah (RBC) dan Sel Darah Putih (WBC).
Sridianti. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan antara Sel Darah Merah dan Sel Darah Putih

Recent Posts