4 Masalah Kanak-kanak Mengalami Kesukaran Makan dan Cara Mengatasinya

Jakarta - Salah satu masalah yang sering dialami oleh ibu bapa ialah anak mereka sukar makan. Ini akan menimbulkan kebimbangan yang berlebihan kerana pengambilan nutrien yang seimbang diperlukan semasa perkembangan si Kecil. Terdapat begitu banyak masalah makan yang sering berlaku, mulai dari anak-anak yang enggan makan, menutup mulut atau GTM, atau hanya ingin makan makanan tertentu atau pemakan pemilih . Jadi, bagaimana menyelesaikannya?

Biasanya, kesukaran makan mula berlaku pada kanak-kanak yang baru berusia satu tahun. Sebenarnya, keadaan ini berlaku bukan tanpa sebab. Pertumbuhan anak akan lebih perlahan daripada sebelumnya pada usia ini sehingga selera makan akan berkurang. Malangnya, ibu bapa cenderung kurang memperhatikan perkara ini yang akhirnya menyebabkan pertumbuhan anak terbantut.

Baca juga: Kenali Gangguan Makan Kanak-kanak di peringkat awal

Cara Mengatasi Kanak-kanak Dengan Kesukaran Makan

Mengatasi masalah anak yang sukar dimakan memerlukan kesabaran dari ibu bapa. Mula-mula kenal pasti apa yang menyebabkan anak menolak makanan yang diberikan, walaupun ibu memasak makanan kegemarannya. Dengan cara itu, ibu akan lebih mudah ditangani.

Adakah bayi mengalami kesukaran untuk makan kerana salah satu daripada keadaan berikut?

1. Hanya Pilih Makanan Tertentu aka Picky Eaters

Tidak menghairankan bahawa kanak-kanak menyukai jenis makanan tertentu ketika ibu memperkenalkannya kepada pelbagai jenis makanan untuk pertama kalinya. Memang benar, ini akan berisiko bagi anak-anak yang hanya ingin memakan makanan ini dan menolak menu lain yang ditawarkan oleh ibu pemakan pemilih. Sebenarnya, jika ini berterusan, anak boleh kekurangan pengambilan nutrien penting lain yang diperlukan oleh tubuh.

  • Cara mengatasi

Jangan menyerah untuk menawarkan menu baru setiap hari. Sebenarnya, sekurang-kurangnya ibu perlu menawarkan 10 hingga 15 kali menu baru yang sama, sehingga anak akhirnya menerimanya. Tidak ada salahnya menyajikan menu baru bersama dengan makanan kegemaran si kecil anda.

2. Menolak Makan

Masalah lain yang sering berlaku ialah anak enggan makan. Anak-anak boleh menghabiskan makanan yang disediakan oleh ibu bapa mereka pada hari pertama, tetapi menolak menu yang sama pada hari berikutnya. Apabila fikirannya berubah, ada kemungkinan selera makannya akan berubah.

  • Cara mengatasi

Ia memerlukan kesabaran tambahan apabila seorang anak enggan makan. Namun, jangan paksa anak untuk menghabiskan makanannya. Sekiranya anak anda menolak, tawarkan dua jam kemudian atau tawarkan makanan atau makanan ringan yang padat nutrien untuk memenuhi keperluan pemakanannya. Memaksa anak makan atau memarahi anak akan membuatnya trauma.

Baca juga: 9 Petua Mengatasi Kanak-kanak Yang Mengalami Kesukaran Makan

3. Makan hanya satu jenis makanan

Kadang-kadang ada kanak-kanak yang hanya mahu makan satu jenis makanan selama beberapa hari, bahkan beberapa minggu. Biasanya, ini kerana anak tertarik dengan makanan yang mempunyai rasa yang dapat dikenali. Cuma, dengan pola penggunaan seperti itu sering membuat ibu bapa keliru.

  • Cara mengatasi

Sebaiknya ibu bapa tetap tenang dan menawarkan pilihan makanan lain, tetapi tidak secara paksa. Bagi anak-anak yang lebih tua, ibu boleh membawanya ke pasar raya dan memintanya untuk memilih sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan ringan yang disukainya. Apabila anda sampai di rumah, ajak dia menyediakan makanan sebelum memakannya.

4. Hanya Mahukan Makanan Segera

Makanan segera tidak hanya disukai oleh orang dewasa, tetapi juga sangat digemari oleh kanak-kanak. Rasanya enak dengan penampilan pelbagai menu, menjadikan anak-anak lebih suka makanan siap dimakan seperti kentang goreng, ayam goreng atau bahkan mi segera.

  • Cara mengatasi

Cara untuk menangani anak-anak yang sukar makan dan hanya suka makanan segera adalah dengan tidak menyimpan makanan segera di rumah. Ibu harus menyediakan makanan yang lebih sihat seperti buah-buahan, seperti tembikai dengan campuran yogurt, atau jus buah yang dihiasi dengan strawberi dan potongan pisang di atasnya.

Baca juga : 5 Cara Membentuk Diet Sihat Anak Kecil Anda

Untuk memastikan kecukupan pemakanan anak-anak, tidak ada salahnya jika ibu membuat catatan mengenai makanan dan minuman yang dimakan oleh si anak selama seminggu. Periksa semula sama ada si Kecil telah menerima pengambilan nutrien yang sesuai dengan keperluan tubuhnya.

Sekiranya ibu memerlukan nasihat pakar pediatrik untuk menangani anak yang sukar makan, muat turun aplikasi sahaja di telefon ibu. Bila-bila masa anda ingin bertanya kepada doktor mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak anda atau pergi ke hospital terdekat, gunakan aplikasi tersebut ia pasti lebih mudah.

Rujukan :
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Penyelesaian untuk Masalah Makan Kanak-kanak.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Cara menyelesaikan 12 masalah makan anak kecil.
Pusat Bayi. Diakses 2021. Masalah makan: Menolak makan.

Recent Posts