Hanya minum susu ibu, inilah sebab mengapa bayi sukar membuang air besar

, Jakarta - Apabila bayi tiba-tiba mengalami masalah buang air besar (BAB), ibu bapa mungkin merasa risau. Ibu mungkin berfikir bahawa pergerakan usus yang sukar pada bayi berlaku kerana si kecil hanya mengambil susu ibu (ASI). Oleh itu, adakah benar bahawa bayi yang hanya mengambil susu ibu cenderung mengalami lebih sukar membuang air besar? Sebab apa?

Tidak dapat dinafikan, kekerapan dan corak pergerakan usus pada bayi boleh menjadi petunjuk kesihatan. Oleh itu, sangat penting bagi ibu bapa untuk selalu memantau dan memperhatikan perubahan yang berlaku, termasuk warna atau tekstur najis, serta kekerapan pergerakan usus dalam 1 minggu. Bayi yang jarang membuang air besar, terutama ketika hanya minum susu ibu, sebenarnya normal. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Bayi mengalami masalah buang air besar, berikut adalah cara mengatasinya

Gejala sukar buang air besar pada bayi yang disusui

Pergerakan usus yang sukar pada bayi yang hanya mengambil susu ibu sebenarnya agak normal dan tidak perlu dibimbangkan. Bukan tanpa sebab, ia berlaku kerana komposisi susu ibu yang masuk ke dalam tubuh akan terbahagi. Tubuh bayi akan menggunakan kandungan susu ibu untuk memenuhi keperluan pemakanan. Nah, selebihnya bahagian yang akan dikeluarkan dari badan melalui buang air besar.

Kerana hampir semua zat dalam susu ibu habis, jumlah yang dikeluarkan dalam bentuk tinja atau najis cenderung kecil. Itulah sebabnya mengapa bayi yang disusui jarang atau sukar untuk membuang air besar. Bayi pada umumnya akan membuang najis beberapa kali seminggu, tetapi tidak ada peraturan khusus. Walau bagaimanapun, kekerapan pergerakan usus pada bayi yang disusui biasanya akan berbeza dengan bayi yang diberi susu formula. Bayi yang mengambil susu tambahan dalam bentuk susu formula biasanya akan membuang air besar lebih kerap.

Baca juga: Ibu Harus Tahu, Ini adalah Cara Yang Betul Untuk Mengatasi Sembelit Pada Bayi

Walaupun keadaan ini sebenarnya adalah perkara biasa, sembelit pada bayi tidak boleh dipandang ringan. Ini kerana keadaan ini boleh menjadi gejala masalah kesihatan, seperti sembelit pada bayi. Sebenarnya, sembelit jarang berlaku pada bayi yang diberi ASI secara eksklusif, tetapi itu tidak bermaksud mustahil. Bayi juga terdedah kepada sembelit ketika mereka mula memakan makanan pelengkap (MPASI).

Terdapat beberapa gejala yang boleh menjadi tanda bahawa bayi anda mengalami sembelit, termasuk:

  • Pergerakan usus yang jarang berlaku, iaitu kurang dari 2 kali seminggu.
  • Kesukaran dan ketidakselesaan semasa buang air besar.
  • Najis sukar dilalui, ini biasanya berlaku kerana najisnya keras dan kering.
  • Perut bayi menjadi lebih kuat apabila disentuh.
  • Bayi tidak mempunyai keinginan untuk menyusui atau enggan disusui.

Pergerakan usus yang jarang berlaku pada bayi yang disusui sebenarnya normal. Namun, perkara ini tidak boleh dianggap remeh. Hati-hati jika sembelit berlangsung lama, membuat bayi rewel, dan mempengaruhi berat badannya. Sekiranya keadaan ini berterusan dan simptomnya bertambah buruk, ibu harus segera membawanya ke hospital.

Sekiranya ragu-ragu, ibu juga dapat mengetahui tentang sembelit pada bayi yang disusui dengan bertanya kepada doktor dalam aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua untuk mengatasi pergerakan usus yang sukar pada bayi. Muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Baca juga: Bayi Mengalami Kesukaran Mengalahkan, Berhati-hati dengan 4 Gangguan Kesihatan Ini

Sebagai pertolongan cemas dan untuk membuat si kecil merasa selesa, ibu boleh mencuba urutan lembut di bahagian perut. Selain itu, memandikan anak-anak dengan air suam juga dapat memberi keselesaan kepada bayi yang mengalami masalah buang air besar. Sekiranya bayi sudah mula makan makanan padat, ibu boleh mencampurkan makanan kaya serat ke dalam makanan anak, seperti buah dan sayur-sayuran.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Adakah Biasa Bayi Saya Menyusui Bayi Tidak Bercacah-remah?
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Berapa Kali Sehari Adakah Bayi yang Menyusui Biasa?
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Panduan Baby Poop.

Recent Posts