Kanak-kanak yang demam pada waktu malam, inilah cara untuk mengatasinya

, Jakarta - Demam pada kanak-kanak tidak selalu menunjukkan keadaan yang membimbangkan. Namun, sekiranya demam berlaku di tengah malam, ibu dan ayah pasti sangat risau. Terutama dengan rasa tidak selesa yang tentunya membuat si kecil cerewet dan menangis.

membacajuga : Berikut adalah 2 jenis demam pada kanak-kanak dan cara mengatasinyaSebenarnya, demam menunjukkan usaha badan untuk bertindak balas terhadap jangkitan yang akan datang. Ibu tidak perlu risau, berikut adalah cara mengatasi demam anak pada waktu malam yang boleh anda lakukan sendiri di rumah:

  • Kompres Panas

Usaha pertama yang dapat dilakukan untuk menghilangkan demam kanak-kanak adalah kompres hangat. Kompres boleh dibuat dengan merendam tuala dengan air panas. Kemudian, tutup tuala dengan beg tote supaya kulit yang dimampatkan tidak terbakar. Selain itu, kompres hangat juga boleh dibuat dengan memasukkan air suam ke dalam botol.

Walaupun begitu, kaedah ini hanya dapat sembuh buat sementara waktu. Maksudnya, ibu mesti segera membawa bayi ke hospital terdekat pada waktu pagi. Apabila kompres hangat digunakan, anak mungkin cerewet kerana dia merasa tidak selesa, tetapi kaedah ini yang telah digunakan selama beberapa generasi dianggap cukup membantu.

  • Mengusap Badan Anak

Demam pada kanak-kanak juga dapat melegakan dengan mengelap badan dengan air suam. Kaedahnya sama seperti ketika ibu membuat kompres. Apabila bersentuhan dengan badan, air suam akan menjadikan suhu badan menurun sedikit.

Walaupun begitu, elakkan mengelap badan anak dengan air sejuk, ibu! Sebabnya, air sejuk sebenarnya akan membuat si kecil anda menggigil dan menjadikan suhu badan meningkat untuk mengimbangi selesema. Daripada menjadi lebih baik, demam sebenarnya boleh menjadi lebih teruk.

  • Pakai Pakaian Tipis

Apabila anak demam, ibu biasanya akan memakai pakaian dan menutup anak dengan bahan tebal. Perkara ini harus dielakkan kerana bahan tebal sebenarnya dapat mengelakkan haba dilepaskan di dalam badan, sehingga suhu badan anak akan lebih tinggi. Sebaliknya, pakailah bayi anda dengan pakaian ringan agar panas di badan dapat keluar dengan lebih mudah.

membacajuga : Hati-hati, Demam Tinggi pada Kanak-kanak Menandakan 4 Penyakit Ini

  • Tetapkan Suhu Bilik

Melegakan demam kanak-kanak juga dapat dilakukan dengan menetapkan suhu bilik yang senyaman mungkin, sehingga anak tidak sejuk atau terlalu panas. Biarkan dia berehat dengan selesa sehingga keadaannya dapat pulih dengan cepat.

  • Meningkatkan Pengambilan Cecair

Tahukah anda bahawa minum banyak air dapat meredakan demam pada kanak-kanak? Apabila kanak-kanak demam, mereka akan kehilangan banyak cecair di dalam badan. Mengambil banyak air akan memastikan paras air di dalam badan anak juga membantu badan menghilangkan panas di dalamnya dengan lebih cepat sambil mencegah dehidrasi. Oleh itu, pastikan pengambilan cecair anak anda selalu dipenuhi, ya!

  • Menggunakan Bawang

Katanya, bawang merah mengandungi minyak pati yang dapat mengurangkan demam pada anak-anak. Mungkin anda boleh mencubanya, cara memarut bawang dan mencampurkannya dengan minyak kelapa atau minyak kayu putih. Kemudian, sapukan ke seluruh badan anak. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakannya jika kulit anak anda cenderung sensitif.

membacajuga : Inilah Pertolongan Cemas Ketika Anak Anda Menghidap Demam

Ibu juga boleh memberi ubat penurun demam kepada anak-anak yang dijual di farmasi. Anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk membelinya, hanya menggunakan perkhidmatan farmasipenghantaran dari aplikasi . Jangan lupa, selalu ada ubat penurun demam di rumah, puan. Sekiranya selepas 3 hari demam tidak reda, segera bawa anak untuk mendapatkan rawatan ke hospital terdekat.

Rujukan :
Kesihatan Kanak-kanak (Untuk Ibu Bapa). Diakses pada tahun 2021. Fevers.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Menguruskan Demam Kanak-kanak Sepanjang Malam.
Pediatrik. Diakses pada tahun 2021. Demam dan Penggunaan Antipiretik pada Kanak-kanak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found