Penskalaan Gigi, Bagaimana Prosedur dan Faedahnya?

Jakarta - Ingin tahu berapa banyak kanak-kanak yang mengalami masalah pergigian di Indonesia? Lebih buruk lagi, menurut data Penyelidikan Kesihatan Asas (2018), sekurang-kurangnya 93 peratus kanak-kanak harus menghadapi masalah ini. Menurut Persatuan Dokter Gigi Pediatrik Indonesia (IDGAI), ada beberapa faktor yang menyebabkan mengapa hanya sebilangan kecil orang yang memperhatikan kesihatan gigi, mulai dari kurangnya tahap pendidikan, dan faktor ekonomi atau kewangan dalam masyarakat.

Sebenarnya, masalah pergigian dan mulut dapat dicegah dengan menjaga kesihatan gigi dan langkah-langkah pencegahan terhadap masalah pergigian. Bagaimana untuk? Sudah tentu, menjalani gaya hidup sihat (rutin menggosok gigi untuk mengelakkan faktor yang boleh merosakkan gigi) dan melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi. Nah, mengenai pemeriksaan rutin ini, terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan oleh doktor gigi. Salah seorang daripada mereka penskalaan gigi. Adakah anda biasa dengan prosedurnya? penskalaan gigi?

Baca juga: 6 Jenis Jangkitan Gigi dan Kesannya yang Perlu Anda Ketahui

Prosedur Penskalan Gigi

Terdapat beberapa langkah yang diambil oleh doktor semasa menjalankan prosedur penskalaan gigi, iaitu:

  • Beri ubat bius tempatan jika diperlukan. Tujuannya adalah untuk menghilangkan rasa sakit yang mungkin muncul.
  • Seterusnya, doktor membersihkan tartar menggunakan pengikis gelombang ultrasonik. Alat ini memancarkan getaran dan menghilangkan plak dan tartar.
  • Selanjutnya, doktor menggunakan penipu (pengikis manual) untuk membuang sisa plak dan tartar yang tidak dapat dicapai oleh pengikis ultrasonik.
  • Doktor akan meminta pesakit membilas mulutnya beberapa kali untuk membuang sisa plak di mulut.
  • Akhirnya, doktor biasanya akan menggosok gigi dengan alat penggilap yang mempunyai getah lembut di hujungnya.

Mengeluarkan Plak Karang dan Gigi

Pada asasnya prosedur penskalaan Gigi digunakan untuk membersihkan dan menghilangkan tartar dan plak yang melekat pada gigi. Plak dan tartar cenderung sukar dikeluarkan dengan menggosok gigi. Hati-hati, jangan bermain dengan plak tartar atau gigi, anda tahu.

Sekiranya kotoran ini tidak dibersihkan dengan betul, maka terdapat pelbagai risiko yang dapat mengintai. Jangan terkejut jika pada periodontitis akhir, rongga, dan kerosakan lain akan berlaku.

Penumpukan plak dan tartar pada gigi juga boleh mengganggu penampilan. Ini kerana penumpukan plak boleh menyebabkan gigi berubah warna. Plak ini terbentuk dari serpihan makanan dan bakteria yang tersisa di mulut. Penumpukan kotoran ini menyebabkan kemunculan lapisan kuning atau putih nipis yang melekat pada gigi.

Sekiranya dibiarkan lama, plak yang dicampurkan dengan air liur mencetuskan pembentukan tartar atau tartar. Ingin tahu apa kesannya? Tepat seperti yang dijelaskan di atas, dari periodontitis hingga kerosakan gigi yang lain.

Jadi, untuk menyelesaikan masalah ini, penskalaan gigi boleh menjadi penyelesaiannya. Penskalaan Pergigian adalah pemeriksaan gigi bukan pembedahan yang dianggap berkesan untuk menghilangkan tartar dan plak yang melekat pada gigi.

Baca juga: Agar anda tidak mempunyai nafas berbau, lakukan 5 cara paling kuat ini

Terdapat fakta menarik lain mengenai penskalaan gigi yang dapat dilihat bersama. Ternyata rawatan penskalaan gigi dapat mengurangkan penyakit jantung, terutamanya fibrilasi atrium (gangguan irama jantung). Mahu bukti?

Lihatlah kajian dalam jurnal US National Library of Medicine National Institutes of Health, "Penskalaan Gigi dan Fibrilasi Atrium: Kajian Kohort Seluruh Negara. " Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji sama ada penskalaan gigi dapat mengurangkan risiko fibrilasi atrium (AF).

Hasilnya, ternyata risiko fibrilasi atrium pada subjek kajian yang menerima penskalaan gigi. Rawatan pergigian dengan penskalaan gear adalah kaedah yang mudah dan berguna untuk mencegah AF.

Tambahan pula, siapa yang harus menerima tindakan itu penskalaan gigi?

Baca juga: Perlu mengetahui bahaya gingivitis pada gigi

Dari Perokok hingga Gula-gula

Penimbangan Gigi bertujuan untuk membantu membuang tartar dan plak yang melekat pada gigi. Plak dan tartar boleh berlaku pada sesiapa sahaja, sama ada pada kanak-kanak atau orang dewasa. Malangnya, penampilan plak sering tidak disedari dan hanya dapat dilihat setelah membentuk timbunan yang mengganggu.

Ingin tahu siapa yang lebih cenderung kepada pembentukan plak dan tartar? Penumpukan plak dan tartar lebih berisiko bagi orang yang aktif merokok, sering mengonsumsi soda, kopi, dan teh, tidak membersihkan gigi dengan kerap, dan sering makan makanan yang mengandung kadar gula tinggi.

Oleh itu, penskalaan gigi mungkin lebih diperlukan untuk membantu masalah tartar pada kumpulan di atas.

Rujukan:
IDIAI. Diakses pada bulan Disember 2019. Senyum Sihat Anak Kecil Anda Ke Arah Caries Percuma 2030
Garis Kesihatan. Diakses pada Disember 2019. Apa yang Berlaku Semasa Pembersihan Gigi?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada Disember 2019. Penskalaan Gigi dan Fibrilasi Atrium: Kajian Kohort Nationwide.

Recent Posts