3 Makanan yang Harus Dielakkan untuk Orang dengan Penyakit Kelenjar getah bening

, Jakarta - Makan makanan yang sihat boleh menjadi cara untuk menjaga sistem kekebalan tubuh dalam keadaan optimum. Selain diet yang sihat, kelenjar getah bening yang sihat juga mempengaruhi sistem imun seseorang untuk melawan jangkitan.

Baca juga: Cara Mengesan Kanser Kelenjar getah bening

Secara amnya, apabila tubuh mengalami jangkitan kelenjar getah bening mengalami pembengkakan sebagai tanda badan. Walau bagaimanapun, apabila jangkitan diselesaikan, pembengkakan yang berlaku di kelenjar getah bening mengempis dengan sendirinya.

Keadaan ini tentunya memerlukan rawatan perubatan yang betul dan juga perawatan yang baik dengan melakukan diet yang sihat. Ya, ada beberapa makanan yang harus dielakkan oleh penderita penyakit kelenjar getah bening agar kesihatan tetap optimum.

Dari Daging Berlemak hingga Gula

Kelenjar getah bening yang bengkak dikenali sebagai limfadenopati. Lancarkan Klinik Mayo , bengkak yang berlaku di kelenjar getah bening jarang dikaitkan dengan barah limfa. Pembengkakan yang berlaku di kelenjar getah bening ditandai dengan beberapa gejala, seperti sakit pada salah satu kelenjar getah bening yang bengkak dan kelenjar getah bening yang mudah diraba.

Secara amnya, pembengkakan yang berlaku di kelenjar getah bening disebabkan oleh jangkitan yang disebabkan oleh virus atau bakteria. Walau bagaimanapun, gangguan sistem imun dan barah juga menyebabkan kelenjar getah bening membengkak. Kami mengesyorkan agar anda segera pergi ke hospital terdekat untuk pemeriksaan kesihatan apabila kelenjar getah bening mengalami pembengkakan berterusan, mengeras, tidak bergerak walaupun disentuh, dan disertai oleh demam, keringat malam, dan penurunan berat badan tanpa sebab yang diketahui.

Baca juga: Bersenam secara teratur dapat mencegah pembengkakan kelenjar getah bening

Rawatan perubatan tentunya dilakukan untuk mengatasi pembengkakan yang berlaku. Namun, bukan hanya menggunakan ubat yang disyorkan oleh doktor, anda juga perlu menjaga kesihatan anda dengan memakan makanan yang sihat. Makanan berikut harus dielakkan bagi penghidap penyakit kelenjar getah bening.

1. Daging Berlemak

Sekiranya anda mempunyai kelenjar getah bening yang bengkak, elakkan makan daging berlemak. Lancarkan Web MD , makan terlalu banyak daging berlemak meningkatkan risiko barah kelenjar getah bening.

2. Makanan Segera

Umum mengetahui bahawa makan makanan segera terlalu kerap boleh mempengaruhi kesihatan anda, termasuk sistem imun anda. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan di kelenjar getah bening, anda harus mengelakkan makan makanan segera yang terlalu banyak. Melancarkan dari halaman Yang Sihat Pengambilan makanan segera secara berkala meningkatkan risiko masalah jantung hingga strok .

3. Makanan yang Mengandungi Gula Tinggi

Selain diabetes, makanan yang mengandungi gula tinggi menyebabkan masalah kesihatan, termasuk penyakit kelenjar getah bening. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kelenjar getah bening, anda harus mengehadkan pengambilan gula anda. Mengurangkan penggunaan gula dapat mengurangkan perkembangan pembengkakan yang berlaku di kelenjar getah bening dan meminimumkan risiko komplikasi yang mungkin berlaku.

Baca juga: Cara Mudah Mengekalkan Kelenjar getah bening yang Sihat

Itulah makanan yang harus dielakkan bagi penghidap penyakit kelenjar getah bening. Lancarkan Tindakan Limfoma Terdapat beberapa kandungan pemakanan yang harus dipenuhi untuk orang-orang dengan penyakit kelenjar getah bening, seperti karbohidrat, protein, vitamin, dan serat.

Lakukan rawatan untuk penyakit kelenjar getah bening yang dialami, dengan memakan banyak sayur-sayuran dan buah dan memenuhi keperluan cecair setiap hari. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penyakit kelenjar getah bening, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Tindakan Limfoma. Diakses pada tahun 2020. Diet dan Pemakanan
Sedang. Diakses pada tahun 2020. Gula dan Limfatik: Tidak Begitu Manis
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. Inilah Makanan Segera Yang Sebenarnya Berfungsi kepada Sistem Imun Anda
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diet yang Berkaitan dengan Limfoma Bukan Hodgkins
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Bengkak Kelenjar Bengkak

Recent Posts