Kulit Kering dan Gatal Jangan Menggaru, Atasi Dengan Ini

, Jakarta - Keadaan kulit kering dan gatal tidak dapat dipandang ringan. Terutama ketika kulit terasa gatal, anda tidak boleh menggaru, kerana menggaru sebenarnya membuat kulit sakit dan dijangkiti. Sekiranya kulit kering dan gatal disebabkan oleh alahan, adalah mustahak untuk mengenal pasti apa penyebab alergi tersebut dan menghindarinya sebanyak mungkin.

Kelembapan yang berkurang pada kulit juga dapat menyebabkan kulit menjadi kering dan gatal, bahkan mengelupas, retak dan berdarah. Penyebabnya boleh berbeza-beza, mulai dari penggunaan sabun yang tidak sesuai, bahan pakaian yang dapat membuat gatal, tidak menggunakan pelembap secara teratur, hingga merendam dalam air panas terlalu lama.

Sementara itu, kulit normal dan sihat ditutupi oleh lapisan lemak, terasa lembap, dan kenyal. Apabila mengalami kekeringan, kulit menjadi lebih sensitif dan mudah terkena ruam. Oleh itu, apabila kulit anda kering dan gatal, anda harus mengikuti cadangan ini.

1. Gunakan Pelembap Secara Berkala

Sekiranya anda mempunyai kulit kering dan gatal, jangan lupa untuk selalu menggunakan pelembap tepat selepas mandi, mencuci muka, atau mencuci tangan. Pelembap seperti krim, losyen , bertujuan untuk mengekalkan kelembapan pada kulit anda agar tidak mudah hilang. Pilih pelembap yang ringan dan tidak mengandungi bahan yang menjengkelkan, seperti minyak wangi dan pewarna, untuk mengelakkan kulit kering.

2. Pilih Sabun Mandi dengan berhati-hati

Sabun mandi yang mengandungi deodoran dan pewangi, biasanya mengandungi bahan yang dapat menghilangkan kelembapan kulit, menyebabkan kulit kering dan gatal. Oleh itu, anda harus berhati-hati ketika memilih produk sabun mandi. Pilih sabun yang lembut, tidak berbau, atau berlabel "hypoallergenic" atau untuk kulit sensitif. Kerana bagi sesetengah orang sering mengalami kulit kering dan gatal ketika bersentuhan dengan pewangi dan pewarna tertentu yang terdapat dalam detergen, sabun mandi, dan pelbagai produk penjagaan kulit. Selain itu, hadkan waktu mandi hingga 10 hingga 15 minit setiap kali anda mandi. Cuba gunakan air sejuk atau suam, kerana menggunakan air yang terlalu panas dan mandi terlalu kerap dapat mengikis kelembapan kulit.

3. Kompres Kulit Gatal dengan Ice Cubes atau Air Ais

Sekiranya gatal berterusan, anda boleh menutup kulit kering dan gatal dengan pembalut basah atau kain sejuk sehingga anda tidak cuba menggaru kulit gatal.

4. Gunakan Humidifier

Terlalu kerap melakukan aktiviti di dalam bilik dengan AC boleh menyebabkan kulit kering. Dengan menggunakan pelembap di dalam bilik, ia dapat membantu melembapkan udara bilik, sehingga tidak mengeringkan kulit. Selain itu, alat ini juga dapat membantu anda mengatasi alahan kulit.

5. Elakkan Asap Rokok

Asap rokok tidak hanya mempengaruhi kesihatan organ dalaman, rokok juga boleh menyebabkan kulit kering dan kasar. Ini kerana merokok boleh menyebabkan aliran darah ke kulit menjadi kurang lancar. Pendedahan terhadap asap rokok juga dapat memperburuk gejala eksim, menjadikan kulit anda lebih mudah kering dan gatal.

6. Menjaga Kebersihan

Kulit gatal dan kering sering disebabkan oleh persekitaran yang kotor. Jumlah habuk dan serangga kecil, seperti tungau di persekitaran yang kotor boleh menjadi salah satu penyebab kulit kering dan gatal. Untuk mengatasinya, anda bukan sahaja perlu menjaga kebersihan badan anda, tetapi juga menjaga kebersihan persekitaran tempat tinggal anda.

Kulit kering dan gatal yang terlalu parah dan mengganggu aktiviti akan memerlukan ubat anti-gatal, seperti antihistamin dan salap anti-gatal yang mengandungi mentol atau calamine. Ubat-ubatan tertentu, seperti kortikosteroid, harus digunakan di bawah pengawasan doktor. Anda juga boleh membeli ubat untuk kulit di farmasi melalui aplikasi setelah anda berbincang dengan doktor di juga. Anda hanya perlukan muat turun aplikasi di Google Play atau App Store dan keperluan kesihatan anda akan dipenuhi. Jangan teragak-agak untuk muat turun permohonannya sekarang.

Baca juga:

  • 5 Rawatan Kulit Kering yang mesti dicuba
  • 8 Petua Cantik untuk Merawat Kulit Kering
  • 5 Cara Mengatasi Kulit Kering untuk Lelaki

Recent Posts