5 Ubat Semula jadi untuk Wanita Hamil yang Mengalami Gejala Selsema

, Jakarta - Kehamilan kadang-kadang membawa perubahan kepada ibu. Banyak perkara akan berubah, dari perubahan fizikal hingga perubahan kesihatan ibu. Wanita hamil biasanya akan lebih mudah terkena beberapa penyakit, salah satunya adalah selesema.

Selesema pada wanita hamil kadang-kadang sangat mengganggu. Selain sakit kepala yang kadang-kadang adalah kesan selesema, kadang-kadang badan mengalami demam. Sebenarnya, wanita hamil harus mengelakkan demam.

Baca juga: Luka canker tidak pernah hilang, cubalah 5 ubat semula jadi

Wanita hamil tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan. Ini dikhuatiri akan mengganggu kesihatan bayi di dalam kandungan. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan ubat semula jadi untuk merawat masalah selesema pada wanita hamil. Berikut adalah ubat semula jadi yang boleh digunakan:

1. Halia

Halia sebenarnya boleh menjadi ubat semula jadi yang boleh digunakan oleh ibu untuk mengatasi masalah selesema. Halia boleh menjadikan pernafasan ibu lebih mudah dan mencegah ibu menyebarkan virus selesema. Halia mengandungi minyak pati zingiberene, gingerol, mineral dan antioksidan semula jadi yang mempunyai manfaat untuk mengurangkan gejala selesema. Bukan hanya itu, asid amino dan mineral dalam halia juga dapat meningkatkan peredaran darah bagi wanita hamil.

2. Sayang

Mengonsumsi madu ketika anda selsema adalah cara yang tepat untuk wanita hamil. Ibu boleh mencampurkan madu dengan campuran minuman suam yang lain. Contohnya, mencampurkan madu dengan air halia atau rebusan air kayu manis.

Madu mengandungi sifat antibakteria di dalamnya, sehingga dapat merawat virus selesema di dalam tubuh. Bukan hanya itu, madu juga mengandungi antioksidan yang dapat melawan virus, bakteria dan jamur.

Bukan hanya untuk melawan virus selesema, madu juga mempunyai banyak manfaat untuk wanita hamil. Kandungan nutrien dalam madu adalah karbohidrat, protein, asid lemak, kalsium, asid folik, dan beberapa jenis vitamin.

3. Bawang putih

Bawang putih adalah salah satu ubat semula jadi yang boleh digunakan oleh ibu untuk merawat selesema semasa hamil. Semasa hamil, anda mesti mengambil satu bahagian bawang putih dalam satu hari. Bawang putih mengandungi vitamin C dan mineral seperti selenium, enzim, dan sebatian sulfur yang sangat baik untuk menyembuhkan selsema secara semula jadi.

Sebenarnya, bawang putih dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh, dapat digunakan sebagai antivirus, antibakteri, antioksidan, dan juga dapat melancarkan sistem pernafasan.

4. Lemon dan limau purut

Kandungan vitamin C dalam lemon dan limau pastinya tidak diragukan lagi. Vitamin C yang terdapat dalam lemon dan limau pada hakikatnya juga mengandung antibakteria. Oleh itu, lemon dan limau sangat berkhasiat untuk memulihkan kesihatan ibu hamil dari selsema dan batuk.

Tetapi harus diperhatikan, wanita hamil yang mempunyai penyakit gastrik harus mencampurkan air lemon dan air kapur dengan minuman suam yang lain. Contohnya, anda boleh mencampurkan perisa limau atau lemon dengan madu.

5. Air Kacang Hijau

Air rebusan kacang hijau sebenarnya mengandungi banyak vitamin di dalamnya. Air rebusan kacang hijau dapat meningkatkan sistem ketahanan badan dan mencegah penyakit, salah satunya adalah selesema. Ibu boleh menambah sedikit susu atau sedikit gula semula jadi untuk mendapatkan rasa manis. Minum air kacang hijau semasa masih suam.

Baca juga: Manfaat Yogurt untuk Wanita Hamil

Sekiranya selesema tidak mereda, anda harus membincangkan keadaan kesihatan anda dengan doktor anda. Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung mengenai aduan ibu semasa mengandung. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Recent Posts