7 Penyakit Yang Boleh Diketahui Dengan Pemeriksaan Darah

, Jakarta - Ujian darah dilakukan dengan mengambil sampel darah melalui jari atau saluran darah di bahagian tubuh tertentu, seperti lengan. Ujian darah secara amnya dilakukan untuk mengesan penyakit, menentukan fungsi organ, mengesan kehadiran toksin dan bahan berbahaya, dan memeriksa keseluruhan keadaan kesihatan. Setelah sampel diambil, darah dimasukkan ke dalam botol kecil khas untuk diuji di makmal.

Ujian darah umumnya menggunakan teknik venipuncture, yang menggunakan jarum kecil untuk mengambil sampel darah melalui urat. Biasanya, lengan perlu dibalut dengan tiku untuk memudahkan proses pengumpulan darah. Selepas itu, pegawai perubatan akan mengesan urat dan membersihkannya dengan alkohol sebelum darah diambil dengan jarum. Tanda tusukan akan ditutup dengan kapas dan plaster.

Proses pengambilan darah secara amnya hanya memakan masa sekitar 5 - 10 minit atau lebih cepat jika urat mudah dijumpai. Oleh itu, penyakit apa yang dapat dikesan melalui ujian darah? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Jenis Darah dan Rhesus

Penyakit Yang Boleh Diketahui Melalui Pemeriksaan Darah

Melancarkan dari Institut Jantung, Paru dan Darah Negara, Berikut adalah beberapa jenis penyakit yang dapat dikesan melalui ujian darah, yaitu:

  1. Penyakit kardiovaskular

Tahap kolesterol tinggi sering menjadi pencetus utama penyakit kardiovaskular. Nah, ujian darah boleh dilakukan untuk mengetahui tahap kolesterol dalam badan. Sekiranya ujian menunjukkan tahap kolesterol tinggi dalam darah, itu adalah tanda bahawa seseorang berisiko tinggi terkena penyakit, seperti penyakit jantung dan diabetes strok .

  1. Penyakit paru paru

Analisis gas darah sering dilakukan untuk mengesan gangguan dalam keseimbangan asid-basa tubuh, fungsi paru-paru dan tindak balas terhadap terapi oksigen di paru-paru. Melalui analisis gas darah, doktor dapat menilai keasidan (pH) darah dan tahap gas dalam darah (seperti oksigen dan karbon dioksida).

Penyakit yang dapat dikenal pasti melalui ketidakseimbangan pH pada umumnya penyakit yang mempengaruhi paru-paru, seperti radang paru-paru dan penyakit paru-paru obstruktif kronik. Walau bagaimanapun, analisis gas darah juga sering dilakukan untuk mengesan diabetes dan gangguan buah pinggang.

  1. Diabetes

Ujian darah juga dapat dilakukan untuk menilai kadar glukosa darah (glukosa). Sama seperti ujian kolesterol, ujian glukosa boleh dilakukan di kemudahan kesihatan atau di rumah dengan peralatan khas. Sekiranya keputusan ujian darah menunjukkan kadar glukosa yang tinggi, ini bermakna seseorang mempunyai peluang untuk menghidap diabetes.

  1. Penyakit Pembekuan Darah

Ujian pembekuan adalah jenis ujian darah untuk mengesan penyakit pembekuan darah, seperti von Willebrand dan hemofilia. Ujian ini dilakukan untuk mengukur kelajuan pembekuan darah.

Baca juga: Adakah Anda Memerlukan Pemeriksaan Kesihatan Walaupun Anda Cergas?

  1. Gangguan Elektrolit

Elektrolit, seperti natrium, kalium dan klorida adalah mineral yang terdapat di dalam badan. Mineral ini berfungsi untuk menjaga keseimbangan cairan dalam badan, sehingga organ dan tisu badan dapat berfungsi dengan baik. Apabila tahap terganggu, seseorang berisiko mengalami dehidrasi atau keadaan yang lebih serius seperti diabetes, kegagalan buah pinggang, penyakit hati, dan masalah jantung.

Nah, ujian darah juga boleh dilakukan untuk mengesan gangguan elektrolit. Biasanya, masalah elektrolit ini cenderung dialami oleh orang yang menjalani rawatan.

  1. Penyakit autoimun

Ujian C-reactive protein (CRP) adalah jenis ujian darah yang sering dilakukan untuk mengesan kehadiran penyakit autoimun. Protein C-reaktif adalah bahan yang dihasilkan oleh hati. Ujian protein jenis ini dilakukan untuk mengetahui kehadiran keradangan seperti lupus dan rheumatoid arthritis.

  1. Keradangan Badan

Ujian pemendapan eritrosit atau juga dikenali sebagai kadar pemendapan eritrosit adalah ujian darah untuk menentukan keparahan keradangan di dalam badan. Keradangan ini dapat disebabkan oleh infeksi, tumor, atau penyakit autoimun. Semakin cepat sel darah mengendap, semakin tinggi tahap keradangan yang berlaku. Melalui ujian ini, doktor dapat mendiagnosis penyakit, seperti arthritis, polymyalgia rheumatica, radang saluran darah (vaskulitis), dan penyakit Crohn.

Baca juga: A, B, O, AB, Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Jenis Darah

Sekiranya anda merancang untuk melakukan ujian darah, anda boleh memerintahkan pemeriksaan melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, melalui ciri-ciri Makmal Pemeriksaan Anda boleh menjalani ujian darah di rumah. Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Institut Jantung, Paru dan Darah Negara. Diakses pada tahun 2020. Ujian Darah.
Perkhidmatan Kesihatan Negara. Diakses pada tahun 2020. Ujian darah.

Recent Posts