Berikut adalah 5 jenis kontraksi semasa mengandung dan cara mengatasinya

, Jakarta - Pada dasarnya, kontraksi tidak hanya dialami sebelum penghantaran. Dalam beberapa kes, seorang wanita hamil dengan usia kehamilan yang masih jauh dari tarikh akhir boleh mengalami ini. Apakah tanda-tanda kontraksi yang biasa dialami oleh wanita hamil? Perut yang terasa kencang bermula dari tengah ke bawah salah satunya. Keadaan ini pasti mencetuskan kebimbangan, terutama bagi wanita yang hamil untuk pertama kalinya.

Oleh itu, setiap ibu bapa dinasihatkan untuk lebih memahami beberapa jenis kontraksi kehamilan serta cara mengatasinya. Kontraksi itu sendiri terbahagi kepada lima jenis, iaitu kontraksi pramatang, kontraksi palsu, kontraksi semasa persetubuhan, kontraksi inersia, dan kontraksi buruh. Kemudian, adakah perut yang sesak yang anda alami benar-benar menguncup atau hanya pergerakan bayi dalam kandungan?Dapatkan penjelasan lengkap mengenai setiap jenis pengecutan di bawah:

1.Kontraksi Pramatang

Jenis kontraksi kehamilan yang pertama adalah kontraksi pramatang. Pengecutan awal biasanya berlaku pada awal kehamilan, iaitu trimester pertama. Keadaan ini berlaku ketika badan masih dalam proses menyesuaikan diri dengan pelbagai perubahan akibat kehamilan. Sekiranya anda merasa perut anda terasa kencang pada usia kehamilan yang cukup muda, jangan risau. Pengecutan jenis ini disebabkan oleh peregangan tisu penghubung di sekitar rahim yang biasanya diikuti oleh perut kembung, sembelit, dan kekurangan cecair. Jadi secara keseluruhan, kontraksi awal masih normal. Satu perkara yang perlu diperhatikan adalah jika kontraksi tidak hilang dan disertai dengan bintik-bintik. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

2.Pengecutan Palsu

Kontraksi palsu atau Braxton Hicks biasanya berlaku pada kehamilan yang memasuki usia 32-34 minggu. Pengecutan jenis ini berlaku setiap 30 minit dengan jangka masa sekitar 30 saat. Tanda seseorang mengalami kontraksi palsu adalah penampilan sakit perut dan terasa seperti kekejangan semasa haid. Untuk mengatasi kontraksi palsu, cubalah merehatkan diri dengan merendam dalam air suam. Tetapi jika kontraksi ini semakin kuat dan selang waktu semakin pendek, mungkin tarikh akhir anda sudah hampir!

3.Pengecutan Semasa Seks

Semasa anda hamil untuk pertama kalinya, pakar obstetrik anda mesti mengingatkan anda untuk tidak melakukan hubungan seks sehingga bulan kehamilan ke-4 dan menghentikan sementara aktiviti-aktiviti ini pada bulan ke-8. Ini tidak sepenuhnya salah, tetapi juga tidak sepenuhnya benar kerana sperma mengandungi hormon prostaglandin. Hormon ini boleh menyebabkan pengecutan rahim yang boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

4.Pengecutan Inersia

Jenis kontraksi kehamilanyang keempat sering berlaku pada ibu dengan proses persalinan yang lemah, pendek, atau tidak sesuai. Kontraksi inersia disebabkan oleh kelainan fizikal ibu, seperti kekurangan zat makanan dan pemakanan semasa kehamilan, anemia, hepatitis atau tuberkulosis, dan myoma. Pengecutan interstisial terdiri daripada peringkat sekolah rendah dan menengah. Ia disebut primer jika tidak ada kontraksi sama sekali ketika mereka akan melahirkan, sementara sekunder adalah kontraksi yang pada awalnya baik, kuat dan biasa tetapi selepas itu mereka hilang.

5.Kontrak Buruh

Terakhir adalah kontraksi buruh yang sebenarnya. Menjelang kelahiran normal, wanita hamil perlu mengalami kontraksi jenis iniini. Kontraksi buruh biasanya berlangsung 3 kali dalam 10 minit dengan jangka masa 20 hingga 40 saat. Kekerapannya juga meningkat menjadi lebih dari 5 kali dalam 10 minit. Ini juga disertai dengan pelepasan lendir yang dicampur dengan darah, pecahnya selaput, dan dorongan untuk mendorong. Sekiranya seperti ini, pergi ke hospital kerana tidak lama lagi anak anda akan dilahirkan di dunia!

Itulah lima jenis kontraksi kehamilan yang dibezakan dari sebab dan akibatnya. Untuk mengetahui petua lain mengenai kehamilan, mari tanyakan kepada pelbagai doktor yang pakar melalui aplikasi tersebut ! Dapatkan ubat atau vitamin dengan cepat, selamat dan selesa dengan menggunakan perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi melalui telefon pintar awak. Nikmati pelbagai ciri yang memudahkan anda menyokong gaya hidup sihat dengan memuat turun aplikasi sekarang melalui Google Play dan App Store.

BACA JUGA: Ketahui Bahaya Berdengkur bagi Wanita Hamil

Recent Posts