Ketahui Perbezaan Antara Anjing Negara dan Anjing Tulen

"Ada banyak perkara yang membezakan anjing kambing dan anjing tulen. Bermula dari rawatan hingga makan. Merawat anjing berketurunan suci tentunya lebih sukar daripada anjing kambing. Walaupun ada banyak perbezaan, semuanya bergantung pada keperluan dan alasan seseorang untuk memiliki anjing. "

, Jakarta - Anjing sering disebut sebagai sahabat manusia kerana kesetiaan mereka. Tidak hairanlah bahawa haiwan yang satu ini sering dijadikan haiwan kesayangan. Selain dapat berteman, anjing juga dapat menjadi penjaga rumah, ladang, dan juga perburuan. Namun, bagi sesetengah orang, memiliki anjing boleh disebabkan oleh trend dan prestij semata-mata. Atas sebab ini, sesetengah orang mungkin lebih suka menjaga anjing tulen.

Keturunan anjing seperti bulldog, huskies, rottweiler, dan jenis lain biasanya boleh dipelihara untuk pertandingan. Namun, tidak sedikit orang yang memelihara anjing dengan keadaan sementara. Kerana cara mereka menyimpannya, yang terlihat seperti gaya desa, orang sering menyebutnya sebagai anak anjing.

Baca juga: Ketahui 6 Fakta Ilmiah mengenai Anjing Haiwan Peliharaan

Perbezaan Anjing dan Kaum Negara

Terdapat banyak perkara yang membezakan antara anjing tulen dan kambing. Sekiranya anda membuat keputusan untuk menjaga anjing yang berketul-ketul, tentu penyelenggaraannya akan lebih sukar dan kosnya tidak sedikit. Ini dilakukan agar kesihatan fizikal dan mental mereka dapat dijaga dengan baik. Perkara lain yang perlu anda perhatikan ketika menjaga anjing yang bersih adalah jumlah dan pengambilan makanan.

Sementara itu, menjaga anak lembu tidak akan sesulit anjing tulen. Sebenarnya, ada banyak kelebihan yang dapat anda peroleh ketika menaikkan mutt. Mutt boleh berkualiti jika dijaga dengan baik. Jika dibandingkan dengan anjing tulen, harga daging kambing tidak terlalu mahal, dan makanannya tidak semestinya istimewa.

Oleh kerana mereka terbiasa berkeliaran di alam liar, si kambing juga tidak memerlukan penjagaan khas dan lebih mudah menyesuaikan diri. Anda boleh katakan, kambing mempunyai sistem imun yang lebih baik dan tidak mudah sakit. Kerana pada dasarnya mutt adalah anjing liar yang hidup di alam liar.

Sama pentingnya, anjing besar dikenali sebagai berani dan tidak takut, kecuali tuannya. Atas sebab ini, kambing sering digunakan sebagai anjing pemburu, penjaga rumah dan juga penjaga ladang.

Baca juga: CBagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Jadi, mana yang lebih baik sebagai haiwan kesayangan?

Pada dasarnya, anjing dikelaskan mengikut ukuran dan berat, seperti baka kecil, baka kecil, baka sederhana, baka besar dan baka gergasi. Tanpa mengira klasifikasi, setiap orang mempunyai alasan tersendiri untuk menjaga anjing.

Dari klasifikasi ini, anda dapat menentukan jenis anjing yang sesuai dengan alasan anda ingin memelihara anjing. Sekiranya alasan anda memelihara anjing adalah untuk memburu teman dan menjaga rumah, anjing kampung mungkin merupakan pilihan yang tepat. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memelihara anjing sama seperti rakan atau kadang-kadang ingin bertanding, anda mungkin menganggap anjing tulen.

Sebagai tambahan kepada klasifikasi di atas, klasifikasi lain yang mesti dipertimbangkan adalah rambut anjing. Beberapa anjing tidak berambut seperti jambul Peru atau Cina dan berbulu seperti Samoyed, komondor, dan lain-lain. Sebab ini juga mesti dipertimbangkan kerana cara rawatannya agak sukar.

Baca juga: Penjagaan Anjing Mengikut Jenis

Itulah perbezaan antara anjing dan mutt yang tulen yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai kesihatan anjing anda, sila hubungi doktor haiwan anda melalui hanya. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan. Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
dogime.com. Diperoleh pada tahun 2021. Maklumat Baka Anjing Mongrel.
Kehidupan Anjing Bandar. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengetahui Sekiranya Anjing Saya adalah Baka Kecil, Sederhana atau Besar (Panduan Ukuran).
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Keturunan Anjing

Recent Posts