Sentiasa Periksa Nadi Anda Semasa Bersenam

Jakarta - Periksa nadi anda bukan hanya ketika anda sedang beristirahat, tetapi juga ketika anda berolahraga. Ini kerana nadi boleh menjadi petunjuk sama ada seseorang melakukan aktiviti fizikal yang terlalu keras, sehingga mempengaruhi keadaan kesihatannya.

Baca juga: 5 Kesalahan Biasa Ketika Bersenam

Walaupun baik untuk kesihatan, senaman berlebihan tidak begitu digalakkan. Sebabnya adalah kerana senaman yang berlebihan dapat membuat tubuh terasa sakit, nafas menjadi pendek, dan nadi melebihi had normal.

Mengukur Intensiti Latihan dengan Nadi

Pengukuran nadi semasa bersenam dilakukan untuk memastikan keselamatan bersenam. Kerana, intensiti nadi dan senaman yang berlebihan tidak berkurang, dapat meningkatkan risiko cedera, kehilangan kesadaran (pingsan), hingga kematian mendadak. Jadi, bagaimana mengukur intensiti latihan dengan denyutan nadi?

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

Intensiti senaman dapat diketahui dengan melihat seberapa cepat denyutan nadi anda ketika anda bersenam. Untuk menggunakan kaedah ini, anda perlu mengetahui kadar nadi maksimum semasa bersenam. Anda melakukannya dengan mengurangkan usia anda sekarang sebanyak 220. Contohnya, jika anda berumur 20 tahun, kadar nadi maksimum ketika bersenam adalah 200 denyutan seminit. Walau bagaimanapun, angka ini masih perlu dikira lagi berdasarkan intensiti latihan yang dilakukan, seperti:

  • Intensiti sederhana: 50-70 peratus daripada kadar nadi maksimum.

Nombor 50 menunjukkan had atas, sementara angka 70 menunjukkan had bawah. Sebagai contoh, kadar nadi maksimum anda ialah 200 denyutan seminit (jika anda berumur 20 tahun). Hasil ini perlu dikalikan dengan had atas dan bawah dari kadar nadi maksimum, jadi hasilnya akan menjadi 100 kali per menit (0,5x200) dan 140 kali per menit (0,7x200). Oleh itu, jika anda berumur 20 tahun dan ingin bersenam dengan intensiti sederhana, kadar nadi anda semasa bersenam adalah 100-140 denyutan seminit.

  • Keamatan berat badan: 70-85 peratus daripada kadar nadi maksimum.

Nombor 70 menunjukkan had atas, sementara angka 85 menunjukkan had bawah. Sebagai contoh, kadar nadi maksimum anda ialah 200 denyutan seminit (jika anda berumur 20 tahun). Hasil ini perlu dikalikan dengan had atas dan bawah nadi maksimum, hasilnya 140 kali per minit (0.7x200 kali) dan 170 kali seminit (0.85x200 kali). Oleh itu, jika anda berumur 20 tahun dan ingin bersenam dengan intensiti tinggi, had degupan jantung anda semasa bersenam adalah 140-170 denyutan seminit.

Jadi, bagaimana anda tahu jika intensiti yang anda lakukan sesuai? Jawapannya adalah untuk mengukur nadi anda semasa bersenam. Anda boleh berhenti sejenak dari aktiviti fizikal yang anda lakukan, kemudian mengukur nadi anda setiap minit. Anda melakukan ini dengan meletakkan dua jari (jari telunjuk dan jari tengah) di leher atau pergelangan tangan. Setelah nadi dijumpai, tahan selama 15 saat untuk mengukur nadi. Anda perlu mengalikan hasil pengukuran dengan 4 untuk mengukur denyutan seminit. Sekiranya hasil pengukuran lebih dari yang diharapkan, anda perlu mengurangkan intensiti latihan yang anda lakukan.

Itulah sebabnya penting untuk memeriksa nadi semasa bersenam. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kadar nadi, tanyakan kepada doktor . Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Recent Posts