Berikut adalah 3 ubat untuk merawat polip hidung tanpa pembedahan

Rawatan polip hidung secara amnya dilakukan melalui kaedah pembedahan. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya rawatan. Polip hidung dengan gejala ringan masih boleh dirawat dengan ubat. Contohnya, seperti semburan dan titisan hidung yang mengandungi kortikosteroid.

Jakarta - Polip hidung adalah penyakit yang dicirikan oleh pembengkakan lapisan hidung. Penyakit ini berlaku di rongga hidung dan sinus. Rongga ini adalah ruang yang dipenuhi udara, yang terletak di belakang hidung, mata, dan pipi. Dalam kes ringan, polip hidung sebenarnya dapat dirawat tanpa pembedahan. Apa ubat polip hidung yang boleh saya cuba?

Sebelum ini, harap maklum bahawa ukuran polip hidung boleh berbeza-beza dari orang ke orang, dan biasanya hanya akan menyebabkan gejala jika tumbuh dalam kelompok atau besar. Berikut adalah gejala yang boleh timbul, termasuk:

 • Hidung tersumbat.
 • Hidung berair.
 • Mukus atau lendir menetes dari belakang hidung ke kerongkong.
 • Berdengkur.
 • Muka terasa ketat.
 • Penurunan deria bau atau rasa.
 • Apnea tidur yang menghalangi ( OSA), yang menutup saluran udara semasa tidur.

Baca juga: 7 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Polip Hidung

Ubat untuk Polip hidung

Pada masa ini rawatan polip hidung tidak sukar, sebenarnya terdapat beberapa jenis ubat polip hidung yang boleh diperoleh tanpa preskripsi doktor. Berikut adalah ubat-ubatan yang biasa digunakan untuk merawat polip hidung, termasuk:

1. Penyemburan Kortikosteroid dan Titisan Hidung

Ini adalah langkah pertama untuk menyembuhkan polip hidung. Ubat polip hidung bukan pembedahan ini dapat mengurangkan keradangan di hidung dan membantu mengecut untuk menghilangkan polip tanpa jejak. Biasanya, ubat yang mengandungi kortikosteroid hanya memberi kesan untuk memperbaiki gejala selepas satu atau dua minggu penggunaan. Penggunaan titisan hidung kortikosteroid berisiko menyebabkan kesan sampingan seperti mimisan, sakit tekak, dan kerengsaan bahagian dalam hidung.

Cara menggunakannya agak mudah. Hanya berbaring telentang di atas tilam dengan kepala dan leher di tepi katil. Kemudian titis atau semburkan ubat polip ke hidung. Tunggu selama 3-4 minit sehingga titisan masuk sepenuhnya ke bahagian belakang lubang hidung.

Baca juga: Berikut adalah 3 Jenis Polip yang Perlu Anda Ketahui

2. Tablet dan Suntikan Kortikosteroid

Sekiranya semburan atau titisan hidung tidak berkesan, atau jika polip hidung besar, doktor anda mungkin menetapkan tablet kortikosteroid. Ubat polip hidung bukan pembedahan ini boleh digabungkan dengan semburan kortikosteroid atau titisan hidung. Sebagai tambahan, ubat suntikan boleh digunakan sekiranya polip hidung cukup parah.

Tablet ini biasanya disarankan untuk diminum dalam jangka waktu yang singkat, tidak lebih dari 5-10 hari. Kerana penggunaan kortikosteroid jangka panjang boleh menyebabkan kesan sampingan seperti tekanan darah tinggi, diabetes, osteoporosis (kehilangan tulang), dan kenaikan berat badan.

Sekiranya selepas mengambil tablet steroid, polip hidung sembuh, rawatan jangka panjang dengan semburan hidung steroid biasanya disyorkan. Tetapi, jika tidak bertambah baik, doktor anda mungkin akan mencadangkan pembedahan untuk membuang polip.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Mencuci Hidung Rutin Dapat Mencegah Polip Hidung

3. Ubat-ubatan lain

Doktor boleh menetapkan ubat lain untuk merawat keadaan yang menyebabkan keradangan kronik pada sinus atau rongga hidung. Contohnya, antihistamin untuk merawat alahan, atau antibiotik untuk merawat jangkitan kronik atau berulang. Pada orang dengan polip hidung dengan asma, ubat anti-Ig-E dapat memperbaiki gejala. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menilai penggunaan ubat ini.

Sehingga kini, hanya kortikosteroid yang terbukti berkesan dalam mengurangkan ukuran polip hidung. Sekiranya polip hidung tidak sembuh setelah menjalani pelbagai rawatan dengan ubat polip hidung, maka satu-satunya jalan keluar adalah pembedahan. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom polip hidung sekurang-kurangnya sebulan.

Sekiranya anda kini mengalami polip hidung, lebih baik merawatnya dengan segera agar gejalanya tidak bertambah buruk. Anda juga boleh memesan ubat polip hidung yang betul tanpa perlu keluar rumah. Praktikal, bukan?

Pencegahan Polip Hidung

Walaupun ubat untuk menghilangkan gejala polip hidung mudah diperoleh, pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan, bukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan polip hidung. Dalam kalangan yang lain:

 • Cuba pastikan udara di dalam bilik sentiasa lembap.
 • Biasakan membasuh tangan dan jangan terlalu kerap memasukkan jari ke hidung.
 • Elakkan pelbagai penyebab alergi hidung, seperti asap (rokok dan kenderaan bermotor), debunga, habuk, dan bulu binatang.
 • Gunakan topeng jika anda mahu keluar dari rumah (pilih topeng yang mampu menapis 95 peratus zarah asing).
Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Polip hidung.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Polip Hidung.
WebMD. Diakses pada 2 Ogos 2021. Gejala dan rawatan Polip hidung

Recent Posts