8 Rawatan Kecantikan untuk Menghilangkan Parut Jerawat

, Jakarta - Parut jerawat pasti lebih sukar untuk dihilangkan daripada jerawat itu sendiri. Ini boleh menyebabkan anda menjadi tidak selamat. Walaupun terdapat banyak rawatan parut jerawat, sayangnya ia tidak sembuh sepenuhnya. Berita buruk lagi, insurans kesihatan tidak akan menanggung kos.

Namun, ini bukan rawatan kecantikan untuk menghilangkan parut jerawat sehingga tidak berguna. Sekiranya dilakukan secara berkala, beberapa rawatan atau rawatan kecantikan dapat meminimumkan penampilan parut jerawat.

Baca juga: Parut jerawat? Singkirkannya dengan bahan semula jadi ini

Fahami Jenis Parut Jerawat

Lancarkan Kesihatan Setiap Hari , ada bekas jerawat yang perlu diketahui. Sebahagiannya kekal dan boleh hilang dari masa ke masa, termasuk:

 • makula. Ini adalah bintik-bintik merah rata di mana terdapat lesi jerawat. Mereka bertahan selama beberapa minggu dan hilang sendiri.

 • Perubahan Warna Kulit. Kadang-kadang bekas jerawat meninggalkan kulit yang berubah warna, yang juga disebut hiperpigmentasi pasca-radang. Perubahan warna pada kulit tetap kelihatan selama berbulan-bulan setelah lesi jerawat sembuh.

 • Tisu parut. Beberapa jenis jerawat dapat meninggalkan bekas luka yang kelihatan membesar dan menghilangkan pertumbuhan tisu. Parut jerawat ini disebut keloid atau parut hipertrofik, dan disebabkan oleh pengeluaran kolagen yang berlebihan pada kulit.

 • Rangkaian yang Hilang. Yang lebih biasa daripada parut tisu adalah bekas jerawat yang disebabkan oleh kehilangan tisu. Parut jerawat ini dipanggil parut pemetik ais , parut fibrotik tertekan, parut lembut, atrofi makula, atau atrofi makula folikel. Mereka cenderung kelihatan tenggelam dan kelihatan seperti lubang di kulit.

Baca juga: Ketahui 5 Fakta Mengenai Jerawat

Jenis Rawatan Parut Jerawat

Mengambil langkah khas untuk merawat parut jerawat adalah keputusan anda sendiri, jadi doktor tidak akan memaksa anda. Ramai orang ingin melakukan tindakan ini kerana ia adalah tindakan khas yang dapat mengatasi parut jerawat. Pastikan anda pergi ke hospital terlebih dahulu dan bincangkannya dengan pakar dermatologi sebelum mengambil tindakan.

Nah, rawatan untuk menghilangkan parut yang boleh dilakukan termasuk:

 • Dermabrasi. Rawatan penyingkiran parut ini berkesan, dan menggunakan sikat berkelajuan tinggi atau alat lain untuk mengembalikan permukaan kulit dan menghilangkan atau mengurangkan kedalaman parut. Anda biasanya memerlukan beberapa hari untuk sembuh selepas prosedur ini.

 • Pelaburan mikro . Untuk jenis dermabrasi yang kurang intensif, pakar dermatologi menggunakan semburan kristal kecil dan bukannya berus berkelajuan tinggi untuk menghilangkan kulit permukaan. Mungkin memerlukan lebih daripada satu rawatan untuk menghilangkan parut jerawat sepenuhnya.

 • Pengelupas Kimia. Ini dapat mengurangkan penampilan parut jerawat dangkal dan hiperpigmentasi pasca radang di sekitar luka jerawat yang sembuh. Pengupas ini boleh dilakukan oleh doktor, jururawat, pengamal jururawat, atau pakar estetika spa dan melibatkan penggunaan bahan kimia pada kulit untuk menghilangkan lapisan luarnya. Kulit akan menjadi lebih halus dan lebih sekata warnanya. Anda juga mungkin mengalami kemerahan dan mengelupas selama beberapa hari selepas itu.

 • Asid Retinoik. Parut tertentu tidak boleh dirawat dengan rawatan menghilangkan parut jerawat tradisional. Sebaliknya, krim asid retinoik yang digunakan secara langsung pada parut dapat membantu mengurangkan penampilannya, terutama dalam kes parut keloid.

 • Laser. Ahli dermatologi boleh menggunakan laser untuk menghilangkan lapisan luar kulit, terutama kontur kawasan parut jerawat. Laser boleh digunakan untuk meringankan kemerahan di sekitar luka jerawat yang sembuh. Jenis laser yang berbeza digunakan, bergantung pada jenis bekas jerawat. Biasanya lebih daripada satu rawatan laser juga diperlukan.

 • Pengisi. Bahan seperti kolagen, asid hyaluronik, atau lemak dapat digunakan untuk "mengisi" jenis parut jerawat tertentu, terutama yang mengakibatkan penampilan kulit yang tenggelam. Oleh kerana pengisi akhirnya diserap ke dalam kulit, anda perlu mengulangi suntikan pengisi ini. Biasanya setiap beberapa bulan, bergantung pada jenis produk yang digunakan.

 • Ekses Punch. Pembedahan kulit jenis ini akan menghilangkan bekas jerawat dengan memotong secara individu, atau memotong parut. Lubang yang ditinggalkan oleh sayatan dapat diperbaiki dengan jahitan atau cantuman kulit. Teknik ini sering digunakan untuk merawat parut jerawat yang jeragat.

 • Pemindahan Kulit. Dengan cantuman kulit, doktor menggunakan sekeping kecil kulit normal untuk mengisi kawasan kulit yang cedera. Selaput kulit biasanya diambil dari kulit di belakang telinga. Teknik ini juga dapat digunakan ketika rawatan menghilangkan parut jerawat, seperti dermabrasi, meninggalkan lubang besar di kulit.

Baca juga: Menghilangkan parut jerawat merah dengan cara ini

Perlu diingat bahawa walaupun rawatan ini dapat memperbaiki penampilan kulit anda, ia mungkin tidak dapat memulihkannya sepenuhnya. Bersikap realistik, tetapi cari pilihan terbaik yang dapat dibuat oleh pakar dermatologi. Segera buat temu janji dengan pakar dermatologi melalui permohonan tersebut supaya lebih praktikal.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Melicinkan Kulit Lagi: Menghilangkan Parut Jerawat.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Terbaik untuk Menghilangkan Parut Jerawat.

Recent Posts