Apakah Faedah Kesihatan Makan Yogurt?

, Jakarta - Yogurt adalah makanan yang diperam dari susu dan diketahui sihat kerana kandungan probiotiknya yang tinggi. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang hanya tahu bahawa makanan ini dapat menyuburkan sistem pencernaan. Sebenarnya, ada banyak faedah lain yang dapat anda rasakan dengan memakan yogurt secara berkala. Berikut adalah beberapa faedah yang perlu anda ketahui!

Manfaat Kesihatan Yogurt

Yogurt adalah produk tenusu yang dibuat dengan kaedah penapaian. Makanan ini kaya dengan protein dan kalsium, sehingga dapat meningkatkan bakteria baik dalam sistem pencernaan, terutama usus. Asid laktik diperlukan untuk menghasilkan yogurt, sehingga protein susu dapat menebal dan memberikan rasa dan struktur yang unik. Apabila ditambah gula, sebilangan produk tenusu ini menjadi tidak sihat.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Pengambilan Yogurt Menjadikan Pencernaan Sihat

Sebenarnya, masih banyak manfaat yang dapat dirasakan dengan mengkonsumsi yogurt secara teratur, walaupun bergantung pada jenis yang anda konsumsi setiap hari. Selain itu, makanan ini juga dapat menjadi pilihan bagi seseorang yang tidak dapat mengkonsumsi produk tenusu atau bahan haiwan kerana alergi atau intoleransi. Ini kerana yogurt mengandungi kurang laktosa daripada susu kerana proses penapaian.

Anda juga perlu mengetahui beberapa faedah yogurt untuk kesihatan, termasuk:

1. Meningkatkan Sistem Imun

Salah satu faedah kesihatan yogurt ialah ia dapat meningkatkan sistem imun dalam badan. Ini boleh berlaku apabila probiotik mengubah mikroflora usus dan mengurangkan tindak balas sistem imun, yang dapat memperburuk penyakit. Selain itu, kandungannya juga dapat meningkatkan daya tahan dan pemulihan dari jangkitan. Penyelidikan menunjukkan bahawa tempoh semua gangguan yang disebabkan oleh penyakit ini lebih pendek pada orang yang selalu menggunakan yogurt, dibandingkan dengan mereka yang tidak.

2. Mencegah Osteoporosis

Pemakanan yang mencukupi memainkan peranan penting dalam pencegahan dan rawatan osteoporosis, terutama kandungan kalsium dan vitamin D. Kedua-dua bahan ini terdapat dalam yogurt sehingga sangat baik untuk menjaga kepadatan tulang. Kalsium terbukti dapat meningkatkan jisim tulang untuk semua orang tanpa mengira usia. Oleh itu, pastikan anda selalu mengambil yogurt setiap hari.

Baca juga: Mengenal Lebih Lanjut Mengenai Yogurt Kelapa

Sekiranya anda ingin menentukan tahap kepadatan tulang dan berapa banyak yang anda perlukan kalsium dan vitamin D setiap hari, periksa di hospital yang bekerja dengan Boleh dilakukan. Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh membuat pesanan untuk pemeriksaan hanya dengan menggunakan telefon pintar. Muat turun aplikasinya sekarang!

3. Mengurangkan Risiko Tekanan Darah Tinggi

Manfaat yogurt lain untuk kesihatan adalah mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Dipercayai bahawa susu rendah lemak yang serupa dengan yogurt dapat membuat tekanan darah normal jika diminum secara berkala. Disebutkan jika penurunan risiko terkena tekanan darah tinggi mencapai 50 persen pada seseorang yang mengonsumsi 2-3 porsi susu rendah lemak sehari. Tidak ada salahnya menggantikan susu rendah lemak dengan yogurt.

4. Pilihan yang baik ketika berdiet

Yogurt juga berguna sebagai makanan yang sangat baik ketika anda mengikuti program diet. Produk susu yang diperam ini dipercayai makanan ringan yang tepat pada waktu tertentu ketika perut tiba-tiba lapar walaupun jadual makan seterusnya masih panjang. Telah terbukti bahawa makanan ini dapat membuat seseorang merasa kenyang dibandingkan dengan makanan ringan yang lain, dan mampu menyuburkan tubuh.

Baca juga: Yogurt kelapa lebih sihat daripada berasaskan haiwan, benarkah?

Sekarang anda tahu apa faedah yogurt untuk kesihatan tubuh, bukan hanya sistem pencernaan. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk membiasakan diri dengan makan makanan yang ditapai. Sudah tentu anda tidak mahu menghidap osteoporosis ketika anda tua kerana kepadatan tulang terus menurun kerana usia? Biasakan perkara baik ini sekarang juga!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Manfaat Kesihatan Yogurt yang Kesan.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Yogurt.

Recent Posts