9 Makanan Yang Boleh Meningkatkan Testosteron

Jakarta - Bagi lelaki, testosteron adalah hormon yang berperanan penting dalam tubuh. Hormon ini dikenali sebagai hormon yang mempengaruhi libido, pembentukan jisim otot, daya tahan tahap tenaga, hingga perubahan ciri seks sekunder pada lelaki ketika akil baligh.

Menariknya, testosteron juga berperanan dalam daya tarikan lelaki. Tidak percaya? Menurut kajian dari Wayne State University, kadar hormon ini yang tinggi dalam tubuh menjadikan lelaki lebih menarik bagi wanita.

Baca juga: Kebotakan, Penyakit atau Hormon Lelaki?

Kemudian, bagaimana meningkatkan hormon ini? Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan memperhatikan diet harian anda. Ketahui makanan yang membantu lelaki meningkatkan testosteron, iaitu:

1. Kacang

Menambah kacang seperti walnut atau badam ke menu harian anda juga boleh menjadi cara untuk meningkatkan tahap testosteron. Lelaki yang kerap memakan kacang lain, seperti kacang mete, kacang tanah, dan kacang yang kaya dengan lemak tak jenuh, mempunyai kadar testosteron lebih tinggi daripada lelaki yang tidak memakannya.

2. daging merah

Kekurangan kandungan zink dalam badan adalah sebab utama kadar testosteron rendah. Nah, kepekatan tinggi zink yang terkandung dalam daging merah boleh menjadi penyelesaiannya. Daging merah, seperti daging lembu dan domba, terbukti meningkatkan testosteron.

Berdasarkan kajian dari Harvard Medical School, Amerika Syarikat, suplemen zink juga dapat meningkatkan kadar testosteron percuma antara 8 hingga 14 peratus. Macam mana boleh jadi? Ternyata zink memainkan peranan penting dalam modulasi testosteron serum pada lelaki normal.

3. Wain

Menurut kajian dari China, kulit anggur mengandungi resveratrol. Bahan ini mampu meningkatkan kadar testosteron dalam badan.

Baca juga: Fungsi Testosteron untuk Lelaki dan Wanita

4. Tuna

Bukan hanya kandungan asid lemak yang bermanfaat untuk tubuh. Menurut kajian dari Graz University Medical, Austria, mengungkapkan bahawa tuna mengandung vitamin D yang meningkatkan testosteron hingga 90 persen.

5. Alpukat

Alpukat dikenali sebagai buah yang baik untuk kesihatan. Oleh itu, sebuah kajian dari Penn State University, Amerika Syarikat, menyatakan bahawa tahap testosteron dalam tubuh lelaki dapat meningkat jika dia secara berkala mengambil pengambilan lemak tak jenuh tunggal yang tinggi, salah satunya adalah alpukat.

6. Nanas

Menurut kajian di Jurnal Sains Sukan Eropah Pada tahun 2017, bromelain atau enzim yang terkandung dalam nanas membantu mengekalkan kepekatan testosteron dalam badan dan melawan kerosakan otot. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya lebih lanjut mengenai faedah nanas untuk kesihatan badan.

7. Delima

Buah yang satu ini juga mempunyai keistimewaan untuk menyoal testosteron. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Sukan Eropah, sebanyak 47 persen lelaki yang menderita mati pucuk, cenderung bertambah baik setelah selalu minum jus delima yang kaya dengan antioksidan setiap hari.

Baca juga: Lelaki, Ini adalah 7 Tanda Testosteron Rendah. Adakah Anda Termasuk?

8. Kuning Telur

Kuning telur adalah salah satu makanan untuk meningkatkan testosteron pada lelaki. Sekiranya anda mempunyai kolesterol, anda harus memperhatikan berapa banyak yang anda makan kuning telur setiap hari.

9. Pisang

Bukan hanya dapat meningkatkan tenaga, makan pisang dapat meningkatkan hormon testosteron. Satu pisang mengandungi vitamin bromelain dan B yang baik untuk membantu pengeluaran hormon testosteron dalam badan.

Diet yang betul membantu meningkatkan hormon testosteron. Selain itu, cara lain yang dapat dilakukan adalah melalui senaman teratur dan menjalani gaya hidup sihat.

Rujukan:
E-Kali. Diakses pada tahun 2019. Makanan Testosteron: Cara Meningkatkan Tahap Testosteron Anda
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 8 Testosteron Meningkatkan Makanan

Recent Posts