Mitos atau Fakta, Kapsul Cacing Dapat Menyembuhkan Kepialu

, Jakarta - Anda harus selalu memperhatikan kebersihan makanan yang anda makan. Ini berguna untuk mencegah semua bakteria penyebab penyakit yang mungkin masih terkandung dalam bahan makanan ini. Salah satu penyakit yang boleh berlaku disebabkan oleh pengambilan makanan yang tidak sihat adalah typhus.

Seseorang yang mengalami gangguan ini boleh menyebabkan panik dengan sendirinya kerana demam yang naik dan turun dan gejalanya serupa dengan demam denggi. Sekiranya anda disahkan menghidap demam kepialu, ada baiknya segera mendapatkan rawatan agar kesan buruk dapat dielakkan. Salah satu rawatan yang dipercayai oleh banyak orang ialah mengambil kapsul cacing. Inilah ulasannya!

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu mengenai Kepialu

Adakah benar kepialu dapat disembuhkan dengan memakan kapsul cacing?

Kepialu, juga dikenali sebagai demam kepialu, adalah jangkitan bakteria yang dapat merebak ke seluruh badan, mempengaruhi banyak organ di dalam badan. Tanpa rawatan yang betul, seseorang yang menderita penyakit ini dapat mengalami komplikasi serius dan boleh membawa maut. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang dipanggil Salmonella typhi, yang juga dikaitkan sebagai penyebab keracunan makanan salmonella.

Kepialu adalah penyakit yang sangat menular. Orang yang dijangkiti gangguan ini dapat menyebarkan bakteria keluar dari badan mereka melalui tinja (najis) atau, lebih jarang, melalui air kencing (air kencing). Selain itu, ini juga dapat terjadi ketika seseorang memakan makanan atau minum air yang telah terkontaminasi kotoran atau air kencing dari seseorang yang telah dijangkiti, akhirnya mendapat demam kepialu.

Oleh itu, rawatan segera perlu dilakukan agar tidak menimbulkan komplikasi berbahaya. Salah satu cara untuk merawat kepialu yang dipercayai oleh ramai orang adalah dengan mengambil kapsul cacing. Ini diyakini dapat menghilangkan bakteria yang terkumpul di dalam sistem pencernaan. Tetapi adakah ia benar? Inilah penjelasannya:

Malah, bukan hanya di Indonesia, di beberapa negara Asia lainnya juga masih menggunakan ubat cacing untuk merawat demam kepialu. Ubatnya adalah Lumbricus sp , yang diyakini efektif melawan demam ketika gangguan itu terjadi. Walaupun begitu, kenyataannya adalah bahawa keberkesanan kapsul cacing ini belum terbukti secara saintifik dari sebarang penyelidikan.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Diri Ketika Tifoid

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Perubatan dari Universitas Airlangga, dinyatakan bahawa kapsul Cacing Lumbricus sp Ia tidak menyebabkan kesan antibakteria terhadap organisma yang menyebabkan tifus. Ini kerana zat protein yang terkandung di dalamnya tidak dapat membunuh bakteria yang menyebabkan gangguan pada saluran pencernaan, tetapi hanya dapat mengurangi demam yang terjadi.

Anda juga harus tahu bahawa kapsul cacing yang dijual dengan cuai mungkin telah dicampurkan dengan kandungan kapsul lain. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang mungkin berbahaya. Oleh itu, pakar perubatan tidak pernah mengesyorkan seseorang yang menghidap kepialu untuk melakukannya. Lebih baik mengambil antibiotik agar masalah yang timbul dapat diselesaikan tepat pada waktunya.

Baca juga: Gejala Kepialu Tanpa Demam, Boleh?

Itulah perbincangan mengenai kepialu yang mana khabar angin dapat diatasi dengan memakan kapsul cacing. Sebenarnya, ini hanyalah mitos yang tidak mempunyai penyelidikan saintifik. Manfaat yang dirasakan dari pengambilan kapsul ini hanyalah untuk mengatasi demam, bukan untuk membunuh bakteria yang tersimpan dalam sistem pencernaan seseorang.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan kebenaran memakan kapsul cacing yang dapat menyembuhkan kepialu. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan untuk mendapatkan akses kesihatan yang mudah hanya dengan telapak tangan anda!

Rujukan:
Jurnal Unair. Diakses pada tahun 2020. KESAN BUMI (Lumbricus Sp.) AKTIVITI ANTIBAKTERI EKSTRAK TERHADAP BAKTERIA Salmonella Typhi.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Demam kepialu.

Recent Posts