Agar tidak tersilap, ketahui perbezaan antara prebiotik dan probiotik

, Jakarta - Tubuh manusia mempunyai banyak bakteria berguna untuk membantu menjaga kesihatan. Pelbagai jenis bakteria ini mempunyai faedah untuk membantu fungsi tubuh manusia, seperti bakteria baik dalam usus yang dapat membantu proses pencernaan makanan.

Ketidakseimbangan jumlah bakteria dalam usus boleh menyebabkan gangguan sistem pencernaan. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengambil suplemen probiotik dan prebiotik. Jadi, apa perbezaan antara prebiotik dan probiotik? Lihat ulasan berikut!

Probiotik

Probiotik adalah kuman baik yang ada di usus untuk meningkatkan sistem imun. Pada badan kanak-kanak, probiotik dapat mencegah jangkitan, alergi, cirit-birit, dan memperbaiki corak usus. Probiotik juga dapat mencegah gangguan pencernaan lain, seperti: gastritis , mudah marah sindrom usus , dan kolik. Bakteria yang termasuk dalam probiotik termasuk Bifidobacteria dan Lactobacillus.

Sehingga kesihatan anak-anak terjaga, dan pertumbuhan dan perkembangan mereka menjadi lebih optimum, anda dapat menyediakan makanan yang mengandung probiotik, seperti yogurt, tempe, dan sup miso. Di samping itu, terdapat banyak jenama susu kanak-kanak dengan probiotik di pasaran. Makanan atau minuman yang mengandungi probiotik selamat untuk kebanyakan kanak-kanak. Walaupun kadang-kadang boleh menyebabkan kembung ringan dalam beberapa kes.

(Baca juga: Sukan Boleh Melancarkan BAB, Bagaimana Anda Boleh?)

Prebiotik

Prebiotik adalah bahan yang terdapat dalam makanan yang tidak dapat dicerna oleh usus manusia. Walau bagaimanapun, prebiotik dapat merangsang peningkatan jumlah probiotik dalam usus. Secara sederhana, prebiotik menjadi 'makanan' untuk probiotik. Prebiotik sangat baik untuk kesihatan kerana dapat meningkatkan jumlah bakteria baik dan juga menekan pertumbuhan tekanan yang tidak sihat. Bahan yang dapat diubah oleh prebiotik adalah oligosakarida, seperti inulin, oligofructose, dan galaktooligosaccharides.

Manfaat prebiotik pada kanak-kanak masih terhad, tetapi prebiotik dianggap mempunyai kesan jangka panjang untuk mencegah dermatitis atopik dan penyakit berjangkit lain. Selain itu, prebiotik dapat mencegah cirit-birit, sembelit, barah, dan merangsang penyerapan mineral, terutama kalsium, dan mengurangkan keradangan pada usus. Anda boleh mendapatkan prebiotik dari susu ibu, buah-buahan seperti beri, pisang dan alpukat, kacang, bawang, bawang putih, bawang, bayam, dan asparagus.

Sekarang anda tahu perbezaan antara prebiotik dan probiotik, bukan? Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara prebiotik dan probiotik, anda juga boleh bertanya kepada doktor secara langsung di sini melalui pilihan komunikasi Berbual , Suara , atau Panggilan video melalui perkhidmatan Hubungi Doktor. Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda tidak lebih dari satu jam sekiranya anda atau ahli keluarga anda sakit.

Anda juga boleh melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi melalui perkhidmatan ini Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Bagaimana, cukup lengkap bukan? Apa tunggu lagi, ayuh muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

(Baca juga : 4 Masalah Pencernaan Kerana Kekurangan Probiotik)

Recent Posts