Penyakit ini dapat dikesan oleh rektum digital

, Jakarta - Prosedur pemeriksaan rektum digital bukan hanya mengenai memukul dubur menggunakan jari. Prosedur ini mempunyai tahap palpasi rektum (memasukkan jari) dan pemeriksaan sarung tangan.

Prosedur rektum digital adalah tindakan yang dilakukan dengan perlahan memasukkan jari ke dalam dubur pada arah pukul 6, iaitu ke arah posterior.

Baca juga: Fikirkanlah Sebelum Hubungan intim Terbalik

Apa itu Prosedur Digital Rectal?

Posterior adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan bahagian depan dan belakang badan, dan untuk menggambarkan hubungan antara dua struktur. Seterusnya, doktor akan memutar jarinya 360 darjah sambil merasakan permukaan dinding dubur untuk melihat apakah ada kelainan.

Prosedur plug-in adalah prosedur yang sering digunakan oleh doktor, untuk mengesan masalah yang berkaitan dengan organ intim dan sistem pencernaan manusia.

Prosedur ini mempunyai beberapa panduan yang harus dipatuhi, seperti penggunaan sarung tangan getah dan penggunaan pelincir khas. Selain menyerang kawasan rektum, doktor juga akan melakukan prosedur menekan pada perut untuk mengetahui sama ada terdapat masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: 5 Tumbuhan Semula jadi untuk Merawat Kanser Prostat

Apa yang Akan Berlaku Semasa Prosedur Digital Rectal?

Prosedur ini boleh dilakukan pada lelaki dan wanita. Inilah yang akan berlaku semasa prosedur rektum digital:

Pada lelaki, doktor akan meminta anda berdiri dan membongkok ke hadapan, atau berbaring di sebelah anda dengan lutut ditarik di hadapan dada anda. Di sini doktor akan menentukan ukuran prostat dan rasa gumpalan, lembut, atau bintik-bintik keras.

Pada wanita, doktor akan meminta anda berbaring telentang dan meletakkan kaki anda dalam sanggur. Bagi wanita, doktor akan meminta untuk menarik nafas panjang sebelum memasukkan jarinya ke dalam rektum. Di sini doktor akan merasakan kelainan pada organ dalaman dengan memberi tekanan ke bahagian bawah perut atau pelvis

Penyakit Apa yang Boleh Diketahui dengan Prosedur Digital Rectal?

Sebelum melakukan prosedur ini, biasanya doktor akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai kaedah ini dan bagaimana rasanya. Beberapa jenis penyakit yang dapat dikesan dengan prosedur rektum digital, iaitu:

Kanser prostat

Prosedur ini boleh menjadi pencegahan terhadap barah prostat. Langkah ini serta pengesanan awal kemungkinan barah prostat.

Polip usus

Polip ini menyebabkan pertumbuhan tidak normal pada bahagian usus. Dalam beberapa kes, polip usus boleh berkembang menjadi barah, jadi perlu diperhatikan. Gejala yang dialami oleh orang dengan polip usus cenderung hampir sama dengan barah usus besar. Gejala termasuk perubahan tabiat usus, dan juga perubahan bentuk najis.

Bengkak Prostat

Penyakit ini tidak ada kaitan dengan barah prostat. Pembengkakan prostat boleh mempengaruhi 50 peratus lelaki berusia 51-69 tahun. Walaupun penyakit ini tidak sama dengan barah prostat, gejalanya cenderung serupa.

Buasir atau Cerucuk

Salah satu tanda seseorang menderita buasir adalah benjolan yang keluar ketika mengalami tekanan. Buasir berlaku kerana pelebaran urat di rektum kerana pengembalian vena yang tidak lengkap. Keadaan ini berlaku kerana kerosakan pada urat injap. Buasir sering dialami oleh orang yang sering mengalami sembelit.

Baca juga: 4 Fakta Mengenai Buasir Yang Perlu Anda Tahu

Sebelum melakukan prosedur ini, pastikan anda mengetahui dengan jelas langkah-langkah yang harus anda lalui. Anda boleh bertanya mengenai prosedur ini dengan doktor pakar dalam aplikasi , melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu keluar rumah ..

Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turundi Google Play atau App Store!

Rujukan:

Kanser.net. Diakses pada tahun 2020. Peperiksaan Digital Rectal.
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan rektum.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2020. Pemeriksaan rektum.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found