Hidung Gatal Boleh Membuat Rhinitis Alergi, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Hidung gatal boleh menjadi tanda rhinitis alergi. Rhinitis adalah keradangan atau kerengsaan yang menyerang selaput lendir di dalam hidung. Terdapat dua jenis rhinitis yang boleh berlaku di hidung, iaitu rhinitis alergi dan rhinitis bukan alergi.

Perbezaan antara kedua-dua jenis rhinitis terletak pada penyebab gejala. Pada rhinitis alergi, gejala muncul disebabkan oleh "serangan" dari unsur luar, seperti debu, kulit kulit haiwan, atau debunga. Unsur asing ini menyebabkan seseorang mengalami alahan dan menyebabkan gejala tertentu.

Manakala pada rhinitis bukan alergi, gejala tidak muncul disebabkan oleh alahan. Rinitis bukan alergi boleh berlaku kerana jangkitan dari virus atau bakteria tertentu.

Baca juga: Bersin Terus? Mungkin Penyebab Rhinitis

Gejala Rhinitis Alergi dan Cara Menyembuhkannya

Rinitis alergi adalah keadaan yang berlaku akibat keradangan rongga hidung akibat reaksi alergi. Keadaan ini sering mencetuskan beberapa gejala, seperti bersin, hidung berair dan tersumbat, dan batuk. Selain itu, gejala, seperti mata gatal dan berair dan mudah merasa letih juga boleh menjadi gejala rhinitis alergi.

Gejala rhinitis alergi yang muncul boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang lain. Walaupun begitu, gejala yang muncul biasanya ringan dan mudah dirawat. Tetapi, tidak jarang gangguan ini juga boleh mencetuskan gejala yang lebih teruk. Sekiranya anda mengalami simptom yang semakin teruk dan tidak sembuh, segera pergi ke hospital untuk menjalani ujian rhinitis alergi.

Secara amnya, terdapat beberapa cara untuk merawat gangguan ini. Rawatan biasanya berbeza dari satu orang ke orang lain, bergantung kepada penyebab dan keparahan alergi yang berlaku. Salah satu kaedah asas yang sering digunakan untuk mengatasi masalah ini adalah dengan mengelakkan pencetus alergi, juga dikenal sebagai alergen.

Baca juga: Jangan Meremehkan Alahan, Waspadalah terhadap Gejala

Rinitis alergi tidak dapat disembuhkan. Walaupun begitu, gejala dan serangan dapat dikawal dengan beberapa cara. Mengatasi gangguan rinitis alergi boleh dilakukan dengan:

  • Penggunaan Dadah

Salah satu cara untuk menghilangkan gejala rhinitis alergi adalah dengan mengambil ubat khas. Gejala rhinitis alergi dapat dirawat dengan antihistamin, dekongestan, atau ubat seperti yang disarankan oleh doktor. Sekiranya gejala yang muncul masih agak ringan, rinitis alergi biasanya dapat diatasi dengan ubat-ubatan yang dibeli di farmasi.

Tetapi, jika gejala yang muncul cukup parah, jangan berlengah ke hospital dan berjumpa doktor. Kerana, doktor boleh menetapkan ubat khas tambahan, seperti semburan hidung untuk membantu melawan alahan.

  • Terapi

Menjalani terapi boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi gejala rhinitis alergi. Terapi khusus untuk penghidap penyakit ini adalah imunoterapi atau desensitisasi. Terapi dilakukan dengan menyuntikkan alergen ke dalam kulit pesakit dalam selang waktu dan dos tertentu.

Tujuannya adalah untuk mengurangkan kepekaan imun badan terhadap alergen ini, yang bermaksud bahawa sistem imun badan akan menjadi lebih kuat ketika mengalami serangan. Selain suntikan, pemberian alergen juga dapat dilakukan dalam bentuk tablet yang diminum.

  • Pengairan Hidung

Gejala rhinitis alergi juga dapat diatasi dengan pengairan hidung pengairan hidung . Tindakan ini dilakukan dengan tujuan membersihkan rongga hidung. Pengairan hidung adalah prosedur penyemburan atau menghisap cecair khas melalui hidung, kemudian mengeluarkannya melalui mulut.

Baca juga: Semua Mengenai Bersin, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Ketahui lebih lanjut mengenai rinitis alergi dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Anda juga boleh mengemukakan aduan mengenai masalah kesihatan kepada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts