Ketahui Pemakanan untuk Marmots untuk Menjadi Besar dengan Cepat dan Sihat

“Marmots adalah sejenis tikus yang dapat disimpan sebagai binatang peliharaan. Tidak seperti tikus, anda perlu menyediakan makanan berkhasiat semasa anda memutuskan untuk membesarkan guinea pig. Haiwan yang satu ini biasanya menyukai sayur-sayuran dan buah-buahan. "

, Jakarta - Marmots adalah jenis tikus yang mudah dikendalikan, sehingga dapat dijadikan hewan peliharaan. Babi Guinea menyukai rutin dan masa yang sama untuk bermain, makan, dan berehat setiap hari. Mereka juga suka bersembunyi di objek, tetapi akan keluar ketika orang berada di dekat habitatnya.

Haiwan ini, yang masih merupakan saudara kepada hamster, juga suka mengunyah sesuatu untuk mengekalkan giginya yang tumbuh. Sekiranya dijaga dengan betul, babi guinea boleh hidup selama 5-6 tahun atau lebih. Merawat babi guinea sebenarnya tidak begitu sukar. Anda perlu menyediakan habitat untuk mereka tinggal, membersihkannya secara berkala dan menyediakan makanan berkhasiat.

Baca juga:Lakukan Petua Ini untuk Membesarkan Babi Guinea

Makanan Berkhasiat untuk Babi Guinea

Babi guinea perlu mendapatkan makanan yang kaya dengan nutrien. Haiwan yang satu ini biasanya menyukai sayur-sayuran dan buah-buahan. Beri sayur segar kira-kira secawan sekurang-kurangnya sekali sehari. Contoh sayur-sayuran hijau yang boleh anda berikan ialah selada, kangkung, ketumbar, dan pasli. Pastikan anda memberikan pelbagai jenis sayur setiap hari, agar guinea pig anda tidak bosan

Setiap hari, khinzir memerlukan sekurang-kurangnya 10 mg / kgBW / hari vitamin C dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang mereka makan. Anda boleh memberikan lada merah atau hijau, kangkung, dan brokoli yang tinggi vitamin C. Masukkan wortel, zucchini, tomato, kiwi, strawberi, epal, atau ubi jalar sekali atau dua kali seminggu.

Selain makanan, anda juga diminta menyediakan air bersih, bebas klorin untuk minuman. Pastikan minuman guinea pig anda ditukar setiap hari. Elakkan makan coklat, kafein atau alkohol yang boleh menyebabkan keadaan perubatan yang serius. Elakkan juga gula dan makanan tinggi lemak. Sayuran dan buah-buahan yang tidak dimakan dalam 24 jam harus dibuang.

Selain makanan, habitat juga perlu diberi perhatian

Babi Guinea dapat hidup dengan selesa di persekitaran di mana suhunya tidak melebihi 27 darjah Celsius. Oleh itu, habitat babi guinea tidak boleh berada di bawah sinar matahari langsung atau di kawasan berangin. Cuba sediakan habitat besar dengan permukaan yang padat dan banyak ruang untuk dimainkan oleh guinea pig anda.

Untuk menjadikan guinea pig anda lebih selesa, letakkan 1-2 tempat tidur yang diperbuat daripada kertas hancur berkualiti tinggi atau serutan kayu keras. Bersihkan dan nyah kuman habitat babi guinea sekurang-kurangnya sekali seminggu dengan larutan pemutih 3%. Bilas dan biarkan kering sepenuhnya sebelum meletakkan guinea pig anda di habitatnya. Tukar tempat tidur sekurang-kurangnya dua kali seminggu, atau lebih kerap lebih baik.

Baca juga:Penanaman babi guinea, ini adalah kaedah berkesan yang boleh dicuba

Cara menjaga kebersihan babi guinea anda

Babi guinea tidak perlu dimandikan terlalu kerap. Anda hanya perlu membersihkan badannya menggunakan kain basah atau tisu bayi yang tidak berbau. Jangan lupa menyikat bulu dengan sikat lembut. Kuku khinzir anda juga perlu dipotong sebulan sekali. Gigi babi guinea anda biasanya berwarna kuning dan ini normal dan anda tidak perlu membersihkannya.

Baca juga: Ini adalah kaedah yang berkesan untuk merawat kandang marmot agar kebersihannya tetap bersih

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penjagaan babi guinea, hubungi doktor haiwan melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah pergi ke klinik untuk hanya bertanya, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan.

Rujukan:
PetCo. Diakses pada tahun 2021. Guinea pig.
RSPCA. Diakses pada tahun 2021. Guinea pig.

Recent Posts