Lipoma, benjolan pada badan yang tidak boleh diabaikan

Jakarta - Lipoma adalah benjolan lemak yang tumbuh di antara kulit dan lapisan otot, biasanya muncul di leher, punggung, baju, lengan, dan paha. Apabila ditekan dengan jari, lipoma lembut, mudah bergerak, dan jarang menimbulkan rasa sakit. Sebilangan besar kes lipoma berlaku pada kumpulan umur lebih dari 40 tahun. Supaya anda lebih berwaspada, ketahui fakta mengenai lipoma di sini.

Baca juga: Daging yang tumbuh di kulit boleh menjadi tanda barah

Gejala dan Punca Lipoma

Walaupun lipoma dicirikan oleh benjolan bertekstur lembut pada badan, beberapa jenis benjolan lain boleh menjadi tanda tumor malignan (barah). Sekiranya sering ditekan dan tidak dirawat, benjolan barah ini dapat berkembang lebih teruk dan menyebabkan komplikasi. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda menemui benjolan di kawasan badan dengan saiz apa pun.

Apa yang menyebabkannya? Benjolan lipoma disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk keturunan (faktor genetik), usia, dan penyakit tertentu (seperti penyakit Madelung, sindrom Cowden, sindrom Gardner, atau adiposis dolorosa).

Baca juga: Harus Tahu, Perbezaan Antara Kanser dan Tumor

Diagnosis dan Rawatan Lipoma

Diagnosis lipoma dibuat melalui pemeriksaan fizikal. Sekiranya perlu, doktor akan melakukan ultrasound, CT scan, MRI, dan biopsi. Pelbagai pemeriksaan dilakukan untuk memastikan bahawa benjolan yang muncul bukan tumor malignan, seperti liposarcoma.

Oleh itu, adakah benjolan lipoma boleh dirawat? Jawapannya adalah mustahak, walaupun seringkali gumpalan lipoma yang dibiarkan tidak menimbulkan masalah serius. Sekiranya benjolan yang muncul mengganggu aktiviti, rawatan berikut dapat dilakukan untuk merawat lipoma:

  • Operasi, kaedah paling biasa untuk merawat lipoma. Pembedahan dilakukan untuk membuang benjolan melalui prosedur pembedahan. Kaedah ini disyorkan untuk orang yang mempunyai ketulan besar. Biasanya benjolan tidak tumbuh kembali setelah dikeluarkan melalui prosedur pembedahan.
  • Liposuction aka liposuction, bertujuan untuk mengurangkan lemak yang terkumpul di lapisan kulit. Anda akan disuntik dengan anestetik tempatan sebelum prosedur sedot lemak dilakukan. Semasa prosedur, sayatan dibuat di kawasan benjolan, kemudian doktor menggunakan tiub tipis dan berongga (disebut kanula) untuk dimasukkan ke dalam sayatan. Kemudian, kanula digerakkan bolak-balik untuk melonggarkan lemak yang disedut melalui tiub.
  • suntikan steroid, bertujuan untuk mengecilkan lipoma. Walau bagaimanapun, prosedur ini tidak sepenuhnya mampu mengeluarkan atau mengeluarkan benjolan dari badan.

Bagaimana merawat lipoma di rumah? Anda secara rutin dapat memeriksa benjolan yang tumbuh tanpa menekannya. Hubungi doktor anda jika selepas rawatan, benjolan kelihatan merah, bengkak, dan sensasi hangat muncul. Lakukan pemeriksaan berkala untuk memantau hasil rawatan. Sekiranya diberi ubat, pastikan untuk meminumnya sehingga habis seperti yang diarahkan oleh doktor.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Kelenjar getah bening

Itu adalah fakta lipoma yang perlu anda ketahui. Sekiranya tiba-tiba benjolan muncul di badan, jangan ragu untuk bercakap dengan pakar. Tanpa perlu beratur, sekarang anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini. Anda juga boleh bertanya dan menjawab doktor dengan muat turun permohonan .

Recent Posts