Kulit bengkak setelah digigit kucing, apa yang perlu saya lakukan?

, Jakarta - Binatang peliharaan domestik, seperti anjing atau kucing, berpotensi menggigit pemiliknya. Walaupun anjing kelihatan lebih aktif sehingga menyebabkan kecederaan pada gigitan, gigitan kucing lebih cenderung menyebabkan jangkitan. Contohnya, pembengkakan kulit setelah digigit kucing.

Sebenarnya, menurut American Academy of Pediatrics, jangkitan berlaku pada sekitar 10 hingga 15 peratus gigitan anjing dan 50 peratus gigitan kucing. Salah satu penyebab gigitan kucing yang menyebabkan jangkitan, iaitu kerana gigitan sering terjadi pada jari atau tangan. Kawasan-kawasan ini adalah di mana badan mempunyai masa yang lebih sukar untuk melawan jangkitan. Jangkitan sering berlaku kerana bakteria yang memasuki kulit.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Rawatan kulit yang bengkak setelah digigit kucing

Sesiapa yang telah digigit kucing yang menyebabkan kecederaan atau bengkak harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Langkah pertama dalam merawat gigitan kucing, iaitu:

  • Bersihkan kawasan yang digigit kucing dengan sabun dan air mengalir.
  • Tutup kawasan gigitan kucing dengan pembalut.
  • Sekiranya terdapat luka, anda harus segera berjumpa doktor di hospital untuk mendapatkan bantuan perubatan.
  • Pastikan luka tetap bersih dan periksa tanda-tanda jangkitan.

Sekiranya luka lebih dalam daripada kulit yang bengkak, berikan tekanan pada luka untuk menghentikan pendarahan. Setelah pendarahan terkawal, tutup luka dengan pembalut yang bersih. Kemudian, dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya luka gigitannya mendalam.

Bantuan perubatan harus segera diperoleh, terutama setelah digigit kucing liar. Sekiranya jangkitan berlaku, ia dirawat dengan antibiotik oral. Untuk kes yang lebih teruk, seseorang mungkin memerlukan antibiotik intravena. Selain itu, doktor biasanya juga memberikan suntikan tetanus.

Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin mengesyorkan antibiotik profilaksis. Ubat ini diresepkan jika menurut doktor pesakit berisiko tinggi dijangkiti. Ini lebih mungkin berlaku sekiranya gigitan itu berlaku di tangan, muka, atau di dekat sendi badan.

Tempoh masa seseorang mengambil antibiotik berbeza dari orang ke orang, bergantung pada jenis gigitan, masalah kesihatan lain, dan keparahan gigitan. Setelah mendapatkan rawatan perubatan, anda masih perlu melaporkan kemajuan proses pemulihan kepada doktor melalui permohonannya .

Baca juga: Bolehkah Saya Mempunyai Kucing Semasa Mengandung? Cari Jawapannya Di Sini

Adakah Gigitan Kucing Berbahaya?

Gigitan kucing boleh membahayakan haiwan dan manusia lain. Kucing membawa sejumlah bakteria di dalam mulutnya yang boleh menyebabkan jangkitan tisu pada luka gigitan. Salah satu yang paling biasa adalah bakteria yang sangat patogenik yang dikenali sebagai Pasteurella multocida .

Luka gigitan kucing yang dijangkiti akan menjadi merah, bengkak, dan sakit. Kemudian jangkitan boleh merebak melalui tisu sekitarnya, menyebabkan keadaan yang disebut selulitis, atau melalui darah ke kawasan lain di tubuh. Ini menyebabkan keadaan yang disebut septikemia (keracunan darah).

Orang yang dijangkiti mungkin mengalami demam dan gejala seperti selesema. Walaupun jarang berlaku, seseorang yang dijangkiti boleh mati jika rawatan perubatan tidak sesuai atau terlambat. Kanak-kanak, orang tua, dan seseorang yang mengalami imunosupresi sangat mudah dijangkiti jika digigit kucing.

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

Gigitan kucing yang menyebabkan jangkitan akan mula kelihatan dan terasa lebih baik dalam masa 48 jam selepas rawatan. Sekiranya anda tidak merasakan keadaan anda semakin baik, anda harus segera menghubungi doktor anda.

Sangat penting untuk mengikuti proses pemulihan dengan doktor untuk memastikan jangkitan, luka, dan pembengkakan sembuh dengan betul. Doktor juga akan memberitahu anda jika ada penyesuaian ubat yang mungkin perlu dibuat untuk rancangan rawatan.

Rujukan:
Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Kecederaan Gigitan Kucing kepada Manusia
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Gigitan Haiwan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Cara mengenal pasti dan merawat jangkitan gigitan haiwan

Recent Posts