Tanda-tanda Serangan Sering Kekurangan Vitamin C, Benarkah?

, Jakarta - Ketika anda mengalami sariawan, anda mungkin disarankan untuk meningkatkan pengambilan vitamin C. Kerana mereka mengatakan, seringkali sariawan menunjukkan bahawa anda tidak mendapat cukup vitamin C. Namun, adakah itu benar? Ayuh, cari fakta di bawah.

Luka canker atau apa yang disebut juga stomatitis aphthous adalah salah satu masalah mulut yang paling biasa. Masalah kesihatan ini dicirikan oleh penampilan luka kecil di mulut yang menyakitkan. Walaupun ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada usia berapa pun, sariawan lebih kerap berlaku pada orang dewasa dan wanita yang lebih muda.

Luka canker kadang-kadang boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

  • Sariawan sederhana: sakit kanker jenis ini hanya muncul 3-4 kali setahun, biasanya berlaku pada orang berusia 10-20 tahun, dan berlangsung sekitar seminggu.
  • Sariawan kompleks. Sakit sariawan jenis ini kurang biasa, lebih besar dan lebih menyakitkan. Sariawan kompleks boleh bertahan sehingga 1 bulan dan meninggalkan parut. Sariawan kompleks sering disebabkan oleh keadaan yang mendasari, seperti sistem imun yang terganggu, penyakit Crohn, atau kekurangan vitamin.

Baca juga: Jangan memandang ringan, sariawan boleh menandakan 6 penyakit ini

Adakah benar bahawa sariawan adalah tanda kekurangan vitamin C?

Memang benar bahawa kekurangan vitamin atau kekurangan vitamin boleh menyebabkan sariawan. Walau bagaimanapun, vitamin yang bertanggungjawab untuk penampilan lesi di mulut bukanlah vitamin C, tetapi vitamin B12. Thrush yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12 biasanya dialami oleh kanak-kanak.

Ini kerana kanak-kanak memerlukan pengambilan vitamin lebih banyak daripada orang dewasa, kerana mereka masih di peringkat awal. Namun, kebanyakan kanak-kanak biasanya tidak suka makan makanan kaya vitamin, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Itulah sebabnya mengapa kanak-kanak lebih cenderung kepada demam kerana kekurangan vitamin B12.

Sekiranya ini berlaku, ibu boleh menggunakan kandungan kapsul vitamin B12 terus ke kawasan di mana sariawan muncul untuk mengatasi masalah mulut. Selain kekurangan vitamin B12, kekurangan zat besi, asid folik, dan zink juga boleh menyebabkan sariawan.

Nah, meningkatkan pengambilan vitamin C sebenarnya boleh menyebabkan sariawan. Ramai orang tidak tahu bahawa manusia hanya memerlukan 40 miligram vitamin C sehari dan 30 miligram untuk kanak-kanak berumur 1-10 tahun.

Vitamin C sebenarnya adalah asid askorbik dan mulut tidak bertindak balas terhadap terlalu banyak asid. Oleh itu, jika anda mengambil lebih banyak daripada pengambilan vitamin C harian yang disyorkan, yang sangat mungkin kerana kebanyakan suplemen vitamin C adalah sekitar 500-1000 miligram, maka ini boleh menjadi penyebab sakit sariawan anda.

Walau bagaimanapun, cadangan untuk mengambil vitamin C semasa sariawan tidak sepenuhnya salah dan sebenarnya bagus untuk anda ikuti. Ini kerana sariawan boleh disebabkan oleh penurunan sistem imun. Vitamin C terkenal sebagai nutrien yang dapat membantu meningkatkan sistem imun anda. Itulah sebabnya pengambilan vitamin C dapat membantu proses penyembuhan sariawan. Walau bagaimanapun, kekurangan vitamin C tidak menyebabkan sariawan secara langsung.

Baca juga: Cara merawat sariawan tanpa terbakar

Petua untuk Memenuhi Keperluan Vitamin C

Vitamin C sebenarnya terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Walau bagaimanapun, menurut data Garis Panduan Pengambilan Makanan dan Diet A.S. 2005, kebanyakan orang dewasa tidak mendapat cukup vitamin C dari diet mereka. Terutama perokok.

Contoh makanan yang kaya dengan vitamin C termasuk buah sitrus, lada hijau, strawberi, tomato, brokoli, dan kentang. Sumber vitamin C lain yang baik termasuk sayur-sayuran berdaun gelap, melon, pepaya, mangga, semangka, kubis brussels, kembang kol, kubis, paprika merah, raspberi, blueberry, dan nanas.

Berikut adalah petua untuk memenuhi keperluan vitamin C:

  • Cuba tambahkan sayur-sayuran atau buah ke dalam makanan anda, seperti sayur-sayuran ke pinggan stik atau mangkuk sup anda.
  • Simpan kepingan buah-buahan dan sayur-sayuran di dalam peti sejuk sehingga siap menjadi makanan ringan anda pada bila-bila masa.
  • Jadikan kepingan buah beku sebagai makanan ringan dalam cuaca panas.

Baca juga: Penggunaan Yoghurt untuk luka Canker, Seberapa Berkesan?

Itulah penjelasan mengenai kekurangan vitamin C yang sering disebut-sebut sebagai penyebab sariawan. Untuk membeli suplemen vitamin C yang anda perlukan, cukup gunakan aplikasinya . Anda tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan tambahan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pergigian IQ. Diakses pada tahun 2020. 5 sebab utama mengapa orang mendapat sariawan.
Surat Harian. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Vitamin C boleh memberi anda bisul mulut.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kelebihan Vitamin C.

Recent Posts