6 Khasiat Kunyit Putih untuk Kesihatan

, Jakarta - Kunyit, satu jenis rempah yang sudah lama dikenali. Kunyit oren dikenali sebagai salah satu rempah yang mempunyai banyak khasiat, begitu juga kunyit putih. Walaupun warna dan isinya berbeza dengan kunyit oren, kunyit putih juga mempunyai manfaat kesihatan.

Mempunyai nama saintifik Zedoaria atau Curcuma Zedoaria, kunyit putih adalah sejenis tanaman rempah yang hampir semua bahagian, seperti akar, minyak, dan daun, dapat digunakan untuk perubatan. Tumbuhan yang banyak terdapat di daratan Indonesia dan India juga telah banyak ditanam di Eropah, Amerika Syarikat, dan berbagai wilayah Asia lainnya.

Baca juga: 4 Produk Kecantikan di Dapur Anda

Ciri-ciri kunyit putih sedikit berbeza dengan kunyit oren. Tekstur daging lebih lembut dan rasanya cenderung mirip dengan halia, tetapi meninggalkan sedikit kepahitan pada akhirnya. Dalam dunia perubatan, khasiat kunyit putih telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk menyembuhkan pelbagai penyakit.

Berikut adalah 6 kebaikan kunyit putih untuk kesihatan tubuh, yang perlu anda ketahui:

1. Perubatan Alahan Semula jadi

Sebatian kurkuminoid terkandung dalam kunyit putih, berguna sebagai alergi, dan telah terbukti dapat mengatasi gejala alahan pada kulit. Sebagai ubat anti-alergi, kunyit putih berfungsi seperti antihistamin yang berfungsi untuk menghalang aktiviti protein yang menyebabkan keradangan dan mencegah pembebasan histamin, bahan kimia yang mencetuskan reaksi alergi.

2. Antimikrob dan Antijamur

Dipetik dari Jurnal Farmasi dan FarmakologiKunyit putih mempunyai sifat antimikroba dan antijamur yang cukup baik. Ekstrak kunyit putih terbukti dapat melawan beberapa spesies bakteria penyebab penyakit seperti E coli, bakteria yang menyebabkan pelbagai gangguan pencernaan, dan Staphylococcus aureus, bakteria yang menyebabkan bisul, impetigo, selulitis, sepsis, dan osteomielitis.

Kunyit putih untuk kesihatan mampu melawan jangkitan kulat, seperti Candida dan Aspergillus, serta menghalang aktiviti kulat lain di dalam tubuh manusia. Selain itu, manfaat kunyit putih menyumbang kepada pengurangan bilangan bakteria jahat di mulut, dengan hasil yang setara dengan produk ubat kumur yang biasa dijual di pasaran.

Baca juga: 5 Tumbuhan Semula jadi untuk Merawat Kanser Prostat

3. Mencegah Kanser

Walaupun keberkesanannya dalam merawat barah masih memerlukan kajian lebih lanjut, kandungan RIP (Protein Tidak Bertindak Ribosom) pada kunyit putih dianggap dapat mencegah, memecah, menyekat, dan mematikan sel barah di dalam badan, tanpa merosakkan sel-sel di sekitarnya.

mengikut Jurnal Farmasi dan Farmakologi, Kunyit putih juga dipercayai dapat menghalang metastasis barah dari satu organ ke organ yang lain.

4. Atasi Masalah Pencernaan

Sejak ribuan tahun kunyit putih berlalu dalam dunia perubatan tradisional, keberkesanannya dalam mengatasi masalah pencernaan tidak perlu diragukan. Minyak pati kunyit putih sangat berguna untuk merawat ulser, kembung perut, sembelit, kolik, kekejangan otot, dan masalah gastrik yang lain.

Tepung dari akar kunyit putih juga diyakini dapat mengurangi jumlah dan tahap keasidan jus gastrik, sehingga dapat digunakan untuk mengobati ulser gastrik. Jangan teragak-agak untuk berjumpa kesihatan dengan doktor melalui aplikasi tersebut , sekarang jika anda mempunyai masalah kesihatan pada ulser perut!

5. Penawar kepada Ular

Ekstrak dari khasiat kunyit putih dapat menjadi pertolongan cemas yang kuat sebagai penawar dan penghambat aktiviti racun ular di dalam badan.

Baca juga: Pelbagai Ubat Herba untuk Wanita

  1. Melegakan Sakit

Kunyit putih boleh bermanfaat untuk mengurangkan kesakitan yang anda alami. Ini kerana kunyit putih mengandungi sifat analgesik.

Tidak ada kesan pada kesihatan dari pengambilan kunyit putih. Walau bagaimanapun, terutama bagi wanita hamil dan ibu yang menyusu, anda harus mengikuti arahan pasukan perubatan atau doktor semasa mengambil kunyit putih.

Rujukan:
Jurnal Farmasi dan Farmakologi. Diakses pada 2019. Curcuma Zedoria Rosc. (Kunyit Putih): Kajian tentang Sifat Kimia, Farmakologi dan Etnomekinnya.
Kunyit untuk Kesihatan. Diakses 2019. Apakah Perbezaan Antara Kunyit Kuning dan Kunyit Putih: Curcuma Longa Vs Curcuma Zedoria
Manfaat Kesihatan. Diakses 2019. Fakta Kunyit Putih dan Faedah Kesihatan

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found