Ini adalah 4 kebaikan menjaga ikan untuk kesihatan

, Jakarta - Selama wabak ini, beberapa orang memerlukan aktiviti yang dapat mengurangkan perasaan stres kerana mereka harus tinggal di rumah. Salah satu perkara yang boleh dilakukan adalah menjaga haiwan peliharaan. Baru-baru ini, yang popular ialah menjaga ikan, terutama jenis betta. Namun, apa faedah yang dapat diperoleh daripada menjaga ikan untuk kesihatan? Ketahui fakta di sini!

Sebilangan Manfaat Kesihatan Menjaga Ikan

Ikan adalah salah satu haiwan peliharaan yang sempurna untuk seseorang yang tidak mempunyai banyak masa untuk memberi perhatian sepanjang masa. Haiwan ini juga boleh menjadi pilihan yang baik sebagai haiwan peliharaan permulaan yang baik untuk mengajar anak-anak bagaimana melakukan tanggungjawab untuk menjaga haiwan peliharaan. Namun, tahukah anda bahawa terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh daripada menjaga ikan?

Baca juga: Mitos atau Fakta, Menjaga Ikan Baik untuk Kesihatan Mental

Ikan telah menjadi pilihan ketiga sebagai haiwan peliharaan yang paling popular selepas kucing dan anjing. Keindahan yang datang dari membuat akuarium atau pemandangan laut Ternyata ia bukan hanya menyenangkan mata, tetapi juga dapat memberikan manfaat kesihatan. Inilah beberapa faedah menjaga ikan yang dapat anda rasakan untuk kesihatan:

1. Kurangkan Tahap Tekanan

Salah satu faedah menjaga ikan adalah mengurangkan tahap tekanan kerana tahap ketepuan yang tinggi. Ini boleh timbul apabila anda terpaksa bekerja di rumah atau memang beban kerja anda tinggi. Semasa melihat akuarium , anda dapat merasakan sesuatu yang damai dan menenangkan sehingga beban minda dapat dikurangkan. Oleh itu, terdapat banyak persekitaran tekanan tinggi seperti pejabat dan hospital akuarium .

2. Peningkatan Kualiti Tidur

Ketika anda tidur pada waktu malam, inilah saatnya tubuh anda mengisi semula dan memperbaiki kerosakan dari dalam untuk mengekalkan kesihatan jangka panjang. Momen ini juga memberi masa kepada otak untuk menguatkan ingatan dan bahkan membina yang baru. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, akuarium boleh menjadi pilihan yang tepat untuk tidur. Dengan melihat ikan ini, anda dapat menenangkan badan dan fikiran, menjadikannya lebih mudah untuk tidur.

Baca juga: Menjaga Haiwan, Inilah Manfaat untuk Kesihatan Mental

3. Menurunkan Tekanan Darah dan Denyut Jantung

Bukan hanya mengurangkan tekanan dan meningkatkan kualiti tidur, faedah lain menjaga ikan adalah menurunkan tekanan darah dan degupan jantung. Disebutkan jika seseorang yang melihat ke dalam akuarium dapat mengalami penurunan kadar jantung sebanyak 7 persen. Oleh itu, jika anda mempunyai gangguan yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi atau masalah jantung yang lain, lebih baik anda mempunyai ikan sebagai haiwan peliharaan.

4. Meningkatkan Fokus dan Kreativiti

Manfaat lain untuk menjaga ikan adalah meningkatkan fokus dan kreativiti dalam minda. Ini boleh berlaku kerana akuarium dapat menenangkan badan dan minda, sehingga melepaskan perasaan tekanan dan kegelisahan yang telah dibelenggu sekian lama. Dengan begitu, produktiviti harian dapat dikekalkan, yang mungkin merupakan jalan buntu. Semua ini boleh berlaku akibat daripada rangsangan visual akuarium yang mempunyai kesan terapi yang baik untuk minda.

Itulah beberapa faedah menjaga ikan yang dapat menyuburkan badan. Semua perkara ini sangat berguna semasa berlakunya wabak yang menyebabkan perasaan terperangkap. Ini sangat disyorkan untuk seseorang yang benar-benar ingin mengekalkan produktiviti hariannya agar semua pekerjaan tidak terganggu.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah menjaga ikan di badan dan fikiran anda, doktor dari sedia menjawab. Ia sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan dan mendapat akses mudah ke kesihatan yang tidak terhad. Muat turun aplikasi di App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Huff Post. Diakses 2021. 10 Sebab Ikan Membuat Haiwan Peliharaan yang Baik.
Nilai Tangki Ikan Saya. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan yang Mengejutkan dari Akuarium Rumah.

Recent Posts