Kulit Terbakar dan Melepuh, Ini adalah Gejala Dermatitis Herpetiformis

, Jakarta - Sensasi terbakar atau menyengat di tempat-tempat tertentu pada kulit adalah gejala dermatitis herpetiformis. Selain itu, benjolan merah kecil, gatal dan melepuh akan muncul. Ini adalah tanda atau gejala dermatitis herpetiformis.

Rawatan yang tepat dapat membantu melegakan gejala. Doktor anda mungkin menetapkan dapsone, yang akan melegakan gatal dan lebam dalam 1-3 hari. Doktor anda juga boleh mengesyorkan krim kortikosteroid topikal untuk membantu gatal-gatal. Mengapa dermatitis herpetiformis berlaku?

Dermatitis Herpetiformis Tidak Ada Hubungannya dengan Herpes

Dari namanya, banyak orang berpendapat ruam ini disebabkan oleh beberapa jenis virus herpes. Walau bagaimanapun, ia sama sekali tidak ada kaitan dengan herpes. Dermatitis herpetiformis berlaku pada orang dengan penyakit seliak (celiac).

Penyakit seliak (juga disebut celiac sprue, intoleransi gluten, atau enteropati sensitif gluten) adalah gangguan autoimun yang dicirikan oleh intoleransi terhadap gluten. Gluten adalah protein yang terdapat dalam gandum, rai, dan oat. Ia juga kadang-kadang dijumpai dalam gandum yang telah diproses pada tanaman yang menangani biji-bijian lain.

Menurut National Institutes of Health, 15-25 persen orang dengan penyakit seliak biasanya akan mengembangkan dermatitis herpetiformis. Penyakit seliak juga boleh menyebabkan sakit perut yang teruk, sembelit, mual, dan muntah. Orang dengan dermatitis herpetiformis biasanya tidak mempunyai gejala usus.

Namun, walaupun mereka tidak mengalami gejala usus, 80 peratus atau lebih orang dengan keadaan ini masih mengalami kerosakan usus, terutama jika mereka makan makanan yang tinggi gluten.

Baca juga: Adakah Pencegahan Dermatitis Herpetiformis?

Kerosakan usus dan ruam disebabkan oleh reaksi protein gluten dengan jenis antibodi khas yang disebut imunoglobulin A (IgA). Tubuh membuat antibodi IgA untuk menyerang protein gluten. Apabila antibodi IgA menyerang gluten, mereka merosakkan bahagian usus yang membolehkan anda menyerap vitamin dan nutrien.

Struktur terbentuk ketika IgA melekat pada gluten dan kemudian memasuki aliran darah, di mana mereka mula menyumbat saluran darah kecil, terutama yang ada di kulit. Sel darah putih tertarik pada penyumbatan ini. Sel darah putih melepaskan bahan kimia yang disebut "pelengkap" yang menyebabkan ruam gatal.

Sekiranya ujian menunjukkan bahawa anda menghidap penyakit seliak, doktor anda akan meminta anda untuk menghilangkan gluten sepenuhnya dari makanan anda. Iodin, bahan biasa dalam garam, dapat memburukkan lagi gejala dalam beberapa kes. Oleh itu, penghidapnya juga perlu mengelakkannya. Diet bebas gluten adalah penting, tetapi ia hanya sebahagian daripada penyelesaiannya. Dalam kebanyakan kes, anda juga perlu minum ubat untuk mendapatkan kelegaan sepenuhnya.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Dermatitis Atopik

Gejala Khusus Dermatitis Herpetiformis

Anda boleh mengatakan dermatitis herpetiformis adalah salah satu ruam yang paling gatal yang mungkin berlaku. Lokasi ruam yang biasa termasuk di siku, lutut, punggung bawah, garis rambut, belakang leher, bahu, dan punggung. Ruam biasanya mempunyai ukuran dan bentuk yang sama di kedua-dua belah badan dan sering datang dan pergi.

Sebelum ruam pecah sepenuhnya, anda mungkin merasakan kulit di kawasan terdedah kepada ruam terbakar atau gatal. Benjolan menyerupai jerawat yang berisi cecair jernih mula terbentuk. Ia menggaru dengan cepat.

Benjolan sembuh dalam beberapa hari dan meninggalkan tanda ungu yang bertahan selama berminggu-minggu. Walau bagaimanapun, benjolan baru terus terbentuk ketika yang lama sembuh. Proses ini dapat berlanjutan selama bertahun-tahun atau boleh menjadi remisi dan kemudian kembali.

Baca juga: Ruam Mendadak pada Bayi, Waspadalah terhadap Dermatitis Atopik

Untuk mengetahui dengan pasti jika gejala yang anda alami adalah dermatitis herpetiformis, sebaiknya didiagnosis dengan biopsi kulit. Seorang doktor mengambil sampel kulit kecil dan memeriksanya di bawah mikroskop.

Kadang-kadang, ujian imunofluoresensi langsung dilakukan, di mana kulit di sekitar ruam diwarnai dengan pewarna yang akan menunjukkan adanya deposit antibodi IgA. Biopsi kulit juga dapat membantu menentukan apakah gejala anda disebabkan oleh keadaan kulit yang lain. Ujian darah untuk memeriksa antibodi dalam darah juga dapat dilakukan. Biopsi usus boleh dilakukan untuk mengesahkan sebarang kerosakan akibat penyakit seliak.

Recent Posts