Apa yang Perlu Diperhatikan Tentang Hubungan intim Semasa Menstruasi

Jakarta - Hubungan intim memang merupakan aktiviti yang sangat menyenangkan bagi kedua-dua belah pihak. Namun, bagi kebanyakan pasangan, melakukan hubungan seks ketika wanita itu sedang haid adalah menjijikkan dan kelihatan kotor. Di samping itu, walaupun semasa haid, mood wanita tidak baik, jadi semangat mereka akan berkurang dan aktiviti menjadi tidak menyenangkan.

( Baca juga: Inilah faedah bersenam semasa haid)

Namun, beberapa pasangan berkahwin lain juga berpendapat bahawa melakukan hubungan seks semasa haid mempunyai keseronokan tersendiri. Walaupun dari sudut perubatan, melakukan hubungan seks semasa haid mempunyai beberapa faedah, termasuk:

Melegakan Sakit

Semasa haid, wanita biasanya sering mengalami kekejangan, yang membuat mereka sedih dan marah. Oleh itu, mengalami orgasme yang berlaku semasa hubungan seks akan melepaskan endorfin, sehingga akan membuat wanita merasa lebih santai dan bahagia. Akibatnya, gejala seperti kekejangan dan mood buruk akan berkurang.

Tidak Perlu Penambahan Pelincir

Apabila anda tidak haid, keadaan faraj biasanya akan kering dan memerlukan pelincir tambahan untuk mengelakkan kesakitan. Walau bagaimanapun, semasa haid, darah yang dihasilkan akan menjadi pelincir semula jadi, sehingga hubungan seksual tidak akan menyakitkan bagi wanita.

Walaupun begitu, melakukan hubungan seks semasa haid sebenarnya juga mempunyai banyak risiko, termasuk:

  1. Lebih mudah dijangkiti Jangkitan Penyakit

Hubungan intim semasa haid mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menularkan penyakit kelamin daripada melakukan hubungan seks di luar haid. Semasa haid, serviks akan terbuka, memungkinkan darah masuk ke dalamnya. Ini memudahkan bakteria memasuki rongga pelvis. bukan hanya bakteria, penularan HIV dan hepatitis lebih tinggi. Ini berlaku kerana lebih banyak cecair badan atau darah keluar.

  1. Terus Menyebabkan Kehamilan

Siapa kata bahawa semasa haid tidak akan membuat anda hamil? Walaupun tidak mungkin, masih ada kemungkinan anda hamil semasa hubungan seks tanpa perlindungan atau kontrasepsi semasa haid. Ini berlaku kerana sperma mempunyai kemampuan untuk bertahan selama 3 hingga 7 hari di dalam badan wanita. Untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini, tetap gunakan kondom ketika bercinta.

Petua bercinta semasa haid

Sekiranya anda masih mahu melakukan hubungan seks semasa haid, ada baiknya anda memperhatikan perkara berikut:

  • Elakkan melakukannya pada hari pertama atau kedua, kerana darahnya banyak. Jadi sudah pasti, aktiviti ini tidak akan menyenangkan. Namun, jika dilakukan ketika sedikit darah keluar, anda boleh meletakkan tuala untuk mengelakkan kesan darah. Anda juga boleh mencuba menggunakan kedudukan pendakwah yang berguna untuk mengehadkan aliran darah yang keluar.
  • Sekiranya anda bosan melakukannya di tempat tidur, anda boleh melakukannya di bilik mandi. Namun, pastikan pasangan anda tidak merasa jijik dengan darah yang keluar. Kerana jika tidak, aktiviti ini akan mengganggu.

( Baca juga: Ternyata Hubungan intim Semasa Menopaus Masih Menyeronokkan)

Sekiranya anda masih ingin mengetahui cara meningkatkan kualiti hubungan intim, anda boleh berbincang terus dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts