Ini adalah 3 Trauma Fizikal yang Boleh Dialami Bayi

, Jakarta - Melahirkan anak adalah saat yang panjang dan sukar bagi seorang wanita. Setiap ibu yang akan melahirkan mesti berusaha sekuat mungkin agar kelahiran yang berlaku tetap normal. Namun, tahukah anda bahawa bayi boleh mengalami trauma semasa melahirkan?

Tidak semua pengiriman dijelaskan sesuai dengan harapan yang ada. Ada kalanya perkara ini sukar dilakukan, menyebabkan trauma pada bayi. Trauma boleh memberi kesan buruk pada keadaan fizikalnya. Oleh itu, ibu harus mengetahui beberapa trauma pada bayi yang boleh berlaku selepas melahirkan. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Cara Menyokong Anak-Anak Yang Ber trauma atau Tertekan

Beberapa Trauma Fizikal kepada Bayi Yang Boleh Berlaku

Salah satu trauma yang boleh berlaku pada bayi adalah ketika mereka dilahirkan. Anak ibu mungkin mengalami luka, patah tulang, dan kecederaan lain yang berkaitan dengan buruh semasa melahirkan. Gangguan ini lebih kerap berlaku ketika bayi lebih besar daripada rata-rata, jadi lebih besar daripada kawasan pelvis ibu.

Seorang ibu yang melahirkan bayi yang lebih besar dan lebih berat menjadikan doktor harus menggunakan tangan, forceps, dan vakum agar lebih mudah dikeluarkan. Oleh itu, risiko kecederaan mungkin meningkat kerana kekuatan fizikal terlalu banyak diberikan semasa memegang bayi atau tidak berhati-hati dengan alat bantu.

Trauma bayi semasa melahirkan adalah yang paling biasa di kepala, leher, dan bahu, walaupun ada kemungkinan ia berlaku di bahagian lain badan. Bahagian badan ini lebih berisiko mengalami kecederaan kerana secara amnya kedudukannya akan muncul terlebih dahulu semasa melahirkan. Berikut adalah beberapa trauma pada bayi yang boleh menyebabkan kecederaan:

  1. Caput Succedaneum

Trauma pada bayi yang menyebabkan kecederaan fizikal adalah caput succedaneum. Bayi dengan gangguan ini disebabkan oleh pembengkakan kulit kepala, biasanya semasa atau tidak lama selepas kelahiran. Faktor risiko ini meningkat kerana tekanan dari rahim ibu atau dinding vagina semasa bersalin.

Gangguan trauma bayi lebih cenderung berlaku sekiranya persalinan berlaku dalam jangka masa yang lama dan sukar dilakukan. Terutama apabila kantung ketuban pecah dan kepala bayi tidak dilindungi ketika melewati saluran kelahiran. Penggunaan alat vakum semasa bersalin terlalu lama membuat bayi menderita gangguan caput succedaneum ini.

Sesungguhnya trauma pada bayi yang baru lahir boleh membimbangkan. Untuk mengurangkan kebimbangan ini, Dr dapat memberikan nasihat terbaik dalam hal ini. Ia mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Baca juga: Trauma Kerana Ibu Bapa Boleh Mencetuskan Keperibadian Pelbagai Pada Anak

  1. Cephalohematoma

Cephalohematoma juga merangkumi trauma pada bayi yang berlaku semasa melahirkan. Gangguan ini berlaku kerana pengumpulan darah di bawah periosteum, selaput pelindung yang menutupi tengkorak bayi. Gejala gangguan ini seperti benjolan di kepala bayi yang muncul beberapa jam selepas melahirkan. Benjolan itu lembut dan boleh tumbuh lebih besar beberapa jam selepas itu.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes cephalohematoma tidak memerlukan perhatian perubatan khas dan mungkin hilang selepas beberapa minggu. Sebabnya, badan akan menyerap semula darah tambahan. Walau bagaimanapun, beberapa kes boleh menyebabkan penyakit kuning jika terlalu besar dan terlalu banyak sel darah merah rosak di kepala.

  1. Lebam dan Tulang Patah

Bayi juga boleh mengalami trauma selepas bersalin seperti lebam dan patah tulang. Lebam boleh berlaku apabila wajah, kepala, dan bahagian badan lain mengalami tekanan fizikal dari saluran kelahiran atau bersentuhan dengan tulang dan tisu di pelvis ibu. Penggunaan forceps semasa bersalin juga boleh meninggalkan kesan pada kepala atau muka bayi kerana terlalu banyak menggunakan kekuatan.

Seperti lebam, patah tulang juga dapat terjadi akibat penggunaan alat melahirkan yang tidak betul, atau ketika bayi ditarik terlalu keras. Dalam kes yang sangat jarang berlaku dan cuai, doktor dan kakitangan perubatan boleh menjatuhkan bayi yang baru lahir dan patah tulang.

Baca juga: Trauma kepada Kanak-kanak Boleh Mengganggu Perwatakan sebagai Orang Dewasa?

Itulah beberapa trauma pada bayi yang boleh berlaku semasa melahirkan anak. Dengan mengetahui beberapa perkara ini, diharapkan gangguan ini dapat dicegah kelak ketika tiba masanya untuk melahirkan. Oleh itu, bayi yang dilahirkan oleh ibunya tetap sihat dan tidak ada gangguan yang boleh berlaku.

Rujukan:
Panduan Kecederaan Kelahiran. Diakses pada tahun 2020. Trauma Kelahiran
Pusat Undang-Undang ABC. Diakses pada tahun 2020. Kecederaan Kelahiran Traumatik: Faktor Risiko dan Pengelasan

Recent Posts