Herba Asli untuk Membersihkan Usus

Jakarta - Menjaga kebersihan badan adalah sesuatu yang mesti dilakukan untuk kekal sihat. Bukan hanya organ luaran yang kelihatan, sebilangan organ dalaman mesti dijaga kebersihannya. Seperti usus yang berfungsi dalam proses pencernaan manusia.

Sudah tentu, cara membersihkan organ dalaman tidak sama dengan organ luaran badan. Salah satu cara yang boleh digunakan untuk membersihkan usus adalah dengan meminum bahan semula jadi. Lalu apa jenis ramuan yang boleh dibuat di rumah untuk membersihkan usus?

1. Halia

Halia boleh bertindak sebagai antitoksin dalam usus. Selain itu, pengambilan halia juga dapat membantu proses pembersihan usus, sehingga pencernaan akan menjadi lebih lancar.

Menariknya, untuk mendapatkan khasiat halia, anda boleh memakannya dengan pelbagai cara seperti parut, potong atau jus dan rebus. Untuk membersihkan usus, cubalah minum dua cawan halia rebus yang dicampurkan dengan jus lemon dan madu.

2. Buah alpukat

Pengambilan buah-buahan secara berkala terbukti dapat menjaga kesihatan usus. Salah satu yang terbaik ialah alpukat. Buah ini mengandungi banyak serat, baik larut dan tidak larut. Kandungannya baik untuk tubuh dan dapat menjaga kebersihan usus.

3. Jus Epal

Bukan hanya serat, epal juga mengandungi banyak pektin yang merupakan komponen karbohidrat yang berperanan sebagai agen penebalan perut. Kandungan ini dikatakan dapat menjaga kebersihan usus. Kerana ketika memakan pektin, toksin dan bahan berbahaya lain dalam badan dapat dikeluarkan. Bahan yang satu ini juga dapat menguatkan dinding usus.

4. Jus lemon

Lemon kaya dengan antioksidan dan vitamin C terbaik. Kedua-dua zat ini sangat baik untuk dimakan oleh tubuh, termasuk untuk melancarkan sistem pencernaan. Selain itu, pengambilan jus lemon secara berkala juga dapat menjaga usus bersih.

Untuk membuat ramuan lemon, campurkan jus satu lemon dan tambahkan ke dalam satu gelas air suam. Anda juga boleh menambah sedikit garam dan madu untuk memperkaya faedahnya.

5. Produk Probiotik

Untuk membersihkan usus, anda boleh mencuba dengan memakan makanan atau produk yang mengandungi probiotik. Yaitu bakteria sihat yang akan mendorong dan memudahkan pencernaan yang kemudian mengeluarkan makanan dalam bentuk najis atau najis.

Di pasaran, terdapat banyak produk yang mengandungi probiotik seperti yogurt, kimchin makanan Korea dan miso. Tetapi berhati-hati, penting untuk membezakan antara probiotik dan prebiotik. Yang membezakannya adalah bahawa prebiotik adalah serat larut yang berfungsi untuk membantu dinding usus besar menjadi lebih lancar sehingga pergerakan tinja di usus besar menjadi lebih cepat.

6. Air

Untuk menjaga kebersihan usus, minum banyak air. Pada dasarnya segala jenis cecair baik untuk menjaga usus dan mencegah masalah pencernaan, seperti sembelit. Tetapi yang terbaik adalah air biasa. Salah satu cara untuk menjaga kebersihan usus adalah dengan memenuhi keperluan dalam badan, iaitu sekurang-kurangnya dua liter setiap hari.

Sekiranya anda tidak minum air secukupnya, risiko anda mengalami dehidrasi akan meningkat. Kerana sebahagian besar tubuh manusia terdiri daripada cecair. Selain itu, menjaga kebersihan usus juga dapat dilakukan dengan menjaga diet yang sihat.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai masalah kesihatan atau memerlukan nasihat doktor untuk merancang gaya hidup sihat, gunakan aplikasinya hanya. boleh jadi-muat turun di App Store dan Google Play. Masa lalu anda boleh berbincang dengan doktor menggunakan Panggilan Video / Suara dan berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan ubat di . Pesanan akan dihantar dalam masa satu jam ke rumah anda!

Recent Posts