Kekerapan Normal Mempunyai Intim Sehingga Tidak Disebut Hiperseks

, Jakarta - Baru-baru ini, di Tulungagung, terjadi kes seorang isteri yang diceraikan oleh suaminya kerana dia meminta untuk melakukan hubungan seks 9 kali sehari. Isteri dikatakan mempunyai masalah hiperseksual. Jadi, berapakah kekerapan normal melakukan hubungan seks sehingga tidak disebut hiperseks?

Sebenarnya, kekerapan melakukan hubungan seks untuk setiap pasangan boleh berbeza. Tidak ada standard untuk apa yang normal atau yang tidak. Sementara itu, cara mengatakan seseorang itu hiperseks tidak hanya dapat diukur dengan kekerapan melakukan hubungan seks, tetapi juga dari kesannya.

Baca juga: 5 Gangguan Seksual Yang Perlu Anda Tahu

Kekerapan Seks

Selain sebagai proses pembiakan, hubungan intim untuk pasangan yang sudah berkahwin juga bersifat rekreasi, dan mempunyai manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental. Mengenai kekerapan melakukan hubungan seks, sukar untuk ditentukan.

Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan oleh suami dan isteri, seperti stamina, jadual sibuk, dan keadaan persekitaran. Itulah sebabnya, tidak menjadi masalah, jika melakukan hubungan seks tidak lagi dilakukan secara teratur, setelah berkahwin.

Tidak ada yang dapat menentukan berapa kerap pasangan perlu melakukan hubungan seks. Ini semestinya ditentukan oleh keinginan dan kesepakatan dengan pasangan. Daripada berfokus pada kekerapan, kualiti hubungan intim jauh lebih penting untuk membina hubungan intim dengan pasangan.

Ketika datang ke frekuensi ideal untuk seks, kaji di jurnal Sains Psikologi dan Personaliti Sosial , mendedahkan bahawa kekerapan hubungan seks tidak menentukan kebahagiaan pasangan. Penyelidik mengatakan bahawa pasangan yang melakukan hubungan seks lebih dari sekali seminggu tidak semestinya lebih bahagia, daripada pasangan yang melakukan hubungan seks hanya sekali seminggu.

Baca juga: Termasuk Gangguan Seksual, Bolehkah Pedofilia Disembuhkan?

Oleh itu, sama ada frekuensi melakukan hubungan seks adalah normal atau tidak, adakah aktiviti ini dinikmati oleh kedua-dua pihak atau tidak. Apa pun kekerapan melakukan hubungan seks dalam sehari atau minggu, pastikan anda dan pasangan menikmati dan merasa gembira kerana itu. Tanpa unsur paksaan atau mana-mana pihak yang membantah.

Seperti Apa Seseorang Yang Disebut Hypersex?

Sekiranya kekerapan melakukan hubungan seks tidak boleh menjadi penanda aras untuk memanggil seseorang hiperseks, maka bagaimana menentukan gangguan ini? Hiperseksualiti adalah gangguan seksual, yang dicirikan oleh khayalan, nafsu, dan ketagihan terhadap seks, yang sukar dikawal. Ini memberi kesan negatif terhadap kesihatan, pekerjaan, dan hubungan dengan orang lain.

Jadi, jika tingkah laku seksual telah menjadi fokus utama dalam kehidupan, sukar dikawal, dan mengganggu orang lain, ini boleh disebut hiperseks. Keinginan dan dorongan seksual yang berlebihan yang bukan sahaja menjadikan golongan hiperseks ingin melakukan hubungan seks secara berterusan. Tetapi juga membuatnya sering melancap, mengakses pornografi yang berlebihan, dan cenderung mempunyai banyak pasangan, untuk memenuhi keinginannya.

Baca juga: Ini menerangkan mengapa orang melakukan gangguan seksual di kereta api

Walaupun hingga kini belum ada kriteria diagnostik rasmi untuk hiperseks, ada beberapa tingkah laku yang dikategorikan sebagai tanda hiperseksualiti, yaitu:

  • Selalunya mempunyai keinginan seksual yang tidak dapat dibendung dan sukar dibendung.
  • Cenderung mempunyai lebih dari satu pasangan, termasuk dalam perkahwinan atau hubungan haram (perselingkuhan).
  • Selamat menukar pasangan seksual.
  • Ketagihan lucah.
  • Mengamalkan seks yang tidak selamat.
  • Selalunya melancap.
  • Suka mengintip aktiviti seksual orang lain.
  • Tidak berpuas hati, walaupun anda sering melakukan hubungan seks.
  • Menjadikan aktiviti seksual sebagai jalan keluar atau melepaskan diri dari tekanan hidup, seperti kesepian, tekanan, kemurungan, atau kegelisahan.

Sementara itu, seseorang boleh dipanggil hiperseks, jika gejala ini telah berlangsung lebih dari 6 bulan, dan memberi kesan pada aspek kehidupannya. Pada wanita, keadaan ini sering disebut sebagai nymphomania, sementara pada lelaki disebut satyriasis.

Kerana boleh mengganggu dan membahayakan pelaku, pasangan, dan orang lain yang terlibat, hiperseks tidak dapat ditoleransi. Sekiranya anda atau seseorang yang dekat dengan anda menunjukkan tanda-tanda hiperseksualiti, seperti yang dijelaskan sebelumnya, segera muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan psikologi atau psikiatri di hospital, supaya anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera.

Sekiranya keadaan hiperseksual diizinkan, pelakunya mungkin melanggar batas norma yang berlaku dalam masyarakat. Sebenarnya, tidak mustahil jika ia mencetuskan tindakan jenayah, seperti rogol.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Berapa kerapkah pasangan mesti melakukan hubungan seks?
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Ini Seberapa Sering Pasangan Bahagia Bercinta, Menurut Ahli Terapi
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gejala Gangguan Hiperseksual (Ketagihan Seks).

Recent Posts