Batuk Menjadikan Tekak Gatal, Cuba Minum Kencur

“Kencur adalah salah satu tanaman herbal yang dianggap dapat membantu mengatasi batuk dan gatal di tekak. Tumbuhan ini mengandungi antioksidan dan pelbagai sebatian yang dapat menghilangkan keluhan ini. Menariknya, kencur juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain. ”

, Jakarta - Selain menggunakan ubat, tekak gatal akibat batuk juga dapat diatasi dengan beberapa cara semula jadi. Salah satunya dengan memanfaatkan tanaman herba seperti kencur. Rempah asli Indonesia ini sering digunakan untuk menghilangkan batuk.

Indonesia terkenal sebagai negara yang kaya dengan rempah. Hampir semua tanaman rempah di Indonesia dapat digunakan sebagai ubat herba. Jadi, tidak ada salahnya anda memanfaatkan sumber semula jadi ini untuk mengatasi masalah kesihatan yang anda alami.

Jadi, bagaimana anda menggunakan kencur untuk merawat batuk dan gatal-gatal di tekak?

Petua memproses kencur sebagai ubat batuk

Anda boleh mencuba menggunakan kencur sebagai tanaman herba yang berkhasiat untuk mengatasi batuk dengan kahak. Kencur terbukti berkesan menipiskan kahak, sehingga dapat melegakan batuk dengan kahak yang anda alami. Selain itu, perasaan hangat yang dapat diperoleh ketika minum ramuan kencur akan menjadikan badan lebih segar dan saluran pernafasan lebih lega.

Kelebihan kencur untuk mengatasi batuk tidak dapat dipisahkan dari kandungan nutrisi yang baik di dalamnya. Kencur mengandung berbagai nutrien, mulai dari vitamin C, vitamin B complex, beta karoten, dan kalsium.

Selain itu, kencur juga diketahui mempunyai kandungan kimia yang dapat membantu menyembuhkan penyakit. Contohnya seperti sebatian aromatik, monoterpen, dan sesquiterpenes, yang juga berguna untuk menghilangkan rasa sakit.

Baca juga: Kandungan Kencur yang Bermanfaat untuk Kesihatan

Nah, berikut adalah beberapa petua untuk memproses kencur untuk merawat batuk di rumah:

1. Mengunyah Kencur secara langsung

Sekiranya anda batuk, cubalah mengunyah kencur mentah yang telah dicuci dan dikupas. Kunyah sekitar 2 hingga 3 ulas kencur hingga sebati dan telan jusnya.

Lakukan ini satu hingga dua kali sehari. Mungkin kelihatan agak pelik, tetapi kaedah ini dipercayai berkesan untuk menyembuhkan batuk dengan cepat.

2. Minum Jus Kencur

Sekiranya anda enggan mengunyah kencur secara langsung, anda boleh membuat minuman dari jus kencur. Caranya adalah dengan memarut kencur atau haluskan dengan menumbuk, kemudian tapis dan campurkan jusnya dengan air suam, kemudian minum.

Cara membuat ramuan kencur, anda hanya perlu menggunakan 3-5 ulas kencur bersaiz sederhana. Dengan minum air kencur suam, tekak akan terasa panas dan saluran pernafasan akan lega.

3. Campurkan Kencur dan Halia

Kencur biasanya juga diproses bersama jahe untuk dijadikan ubat batuk. Caranya, tumbuk beberapa ulas kencur dan halia, kemudian campurkan dengan 2 cawan air dan rebus sehingga tinggal satu cawan sahaja. Saring kedua bahan dan minum airnya semasa suam. Anda juga boleh menambah madu atau gula aren untuk menjadikannya lebih manis.

Baca juga: Penambah Selera Kanak-kanak, Inilah 5 Khasiat Kencur

4. Campurkan Kencur dan Madu

Untuk rasa yang lebih enak, anda boleh menggabungkan jus kencur dengan beberapa sudu madu tulen. Campurkan 3 sudu besar air kencur dengan satu sudu madu, kemudian minum ramuan dua kali sehari. Ramuan ini dipercayai berkesan menghilangkan batuk.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah dan cara memproses kencur untuk merawat batuk dan masalah kesihatan lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan .

Kelebihan lain dari Kencur

Selain membantu batuk dan gatal di tekak, kencur juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain. Contohnya seperti:

1. Jauhkan Radikal Bebas

Tumbuhan herba ini mengandungi antioksidan yang disebut flavonoid. Nah, bahan ini membantu mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas dari pencemaran atau asap rokok. Sebatian flavonoid juga mampu mengurangkan keradangan di dalam badan.

2. Menurunkan Tekanan Darah

Menurut beberapa kajian, kencur dapat digunakan untuk membantu menurunkan tekanan darah. Ini berkat kandungan kalium, antioksidan, dan sebatian diuretik dalam kencur. Selain itu, tumbuhan herba ini juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah.

3. Membunuh Kuman

Ekstrak Kencur dianggap mengandungi minyak pati yang bersifat antibakteria. Menurut beberapa kajian, sifat antibakteria kencur dapat membunuh kuman pada gigi, gusi, kulit, dan saluran pernafasan.

Baca juga: Kencur boleh Merawat Batuk pada Bayi, Benarkah?

4. Membantu Meringankan Tekanan

Selain bermanfaat untuk kesihatan fizikal, kencur juga memberi kesan menenangkan pada pikiran, sehingga dapat menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Kesan ini dapat diperoleh jika anda memakan daun dan batang kencur sebagai cendawan, aromaterapi, atau makanan tambahan.

Itulah beberapa faedah lain dari kencur yang perlu anda ketahui. Sekiranya batuk dan gatal di tekak tidak bertambah baik setelah memakan kencur, tanyakan kepada doktor anda untuk rawatan yang betul. Atau anda juga boleh memeriksa diri anda ke hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor terlebih dahulu dalam aplikasi , Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Akar Galangal: Faedah, Kegunaan, dan Kesan Sampingan.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - Pub Med. Diakses pada tahun 2021. Fitokimia, aktiviti farmakologi dan penggunaan tanaman perubatan tradisional Kaempferia galanga L. - Gambaran keseluruhan
Orang India. Diakses pada tahun 2021. Kencur: Herba Hebat dengan

Recent Posts