Pelbagai Jenis Makanan Sihat untuk Burung Finch

“Di alam liar, finch dikenali sebagai omnivora, yang bermaksud mereka dapat memakan apa sahaja yang mereka dapati. Namun, buah-buahan lembut seperti betik dan pisang adalah makanan sihat yang menjadi kegemaran mereka. Selain itu, mereka juga boleh diberi serangga sebagai sumber pemakanan. Walaupun untuk haiwan kesayangan, makanan kilang dapat diberikan untuk memastikan mereka tetap sihat. "

, Jakarta -Pengetahuan manusia mengenai pemakanan untuk burung terus berkembang. Ini kerana banyak jenis burung sekarang dipelihara sebagai binatang peliharaan, sehingga terbentuk kesedaran untuk meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup mereka melalui makanan. Seperti haiwan lain, burung memerlukan keseimbangan karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral dan air yang tepat.

Spesies burung yang berbeza sering memerlukan makanan yang berbeza. Salah satunya adalah burung finch yang merupakan burung kesayangan kerana mempunyai suara merdu. Ingat, pemakanan yang buruk adalah penyebab biasa banyak masalah kesihatan pada kuku. Kesihatan burung yang manis ini juga bergantung pada seberapa baik mereka diberi makan, jadi anda mesti mengetahui makanan yang tepat untuk mereka.

Baca juga: Berikut adalah Fakta Menarik mengenai Finch

Makanan Terbaik untuk Finch

Pemakanan yang betul biasanya diabaikan, tetapi sangat penting. Anda juga harus membincangkan keperluan pemakanan burung dengan doktor haiwan kerana kebanyakan orang menganggap bahawa mereka telah memberi makanan yang tepat kepada burung itu sedangkan sebenarnya mereka tidak.

Secara amnya, burung kumbang digolongkan sebagai burung omnivora, sehingga mereka dapat memakan semua jenis makanan yang terdapat di habitatnya di alam liar. Dia dapat memakan biji, buah-buahan dengan tekstur lembut, bahkan serangga. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa makanan yang dapat menjadikannya sihat:

Pawpaw

Para petani menganggap bahawa finch liar adalah perosak kerana mereka suka memakan buah-buahan, salah satunya adalah betik. Buah betik adalah salah satu kegemaran mereka kerana buah ini agak lembut sehingga mudah dicerna. Bukan hanya itu, buah ini juga kaya dengan vitamin, mineral, dan air.

Anda boleh memberikan beberapa keping buah betik yang telah dibelah, tetapi pastikan untuk mengeluarkan biji kerana burung tidak menyukai bijinya. Biji betik juga menjadikan sangkar lebih kotor.

Pisang

Bukan hanya betik, pisang juga merupakan salah satu buah kegemaran burung ini. Pisang kaya akan vitamin dan mineral untuk menjaga kesihatan kutu sehingga anda dapat memberikannya lebih kerap.

Umumnya, jenis pisang yang diberikan kepada burung kicau adalah jenis kepok pisang. Terdapat juga beberapa orang yang percaya bahawa pisang kepok dapat meningkatkan kualiti suara burung kicau.

Pastikan membeli pisang masak kerana pisang yang masih mentah cenderung mempunyai tekstur keras yang kurang diinginkan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh memberikan kepok pisang yang belum dimasak dengan menghaluskannya terlebih dahulu sebelum memberikannya ke finch.

Serangga

Sekiranya anda ingin memberikan pengambilan protein kepada burung ini, maka anda boleh menyediakan makanan serangga. Selain itu, serangga juga diyakini dapat meningkatkan stamina burung, sehingga suaranya dapat lebih baik.

Di alam liar, finch biasanya memakan semua jenis serangga yang dijumpainya, seperti rama-rama, ulat, belalang, jangkrik, dan lain-lain. Sementara itu, finch haiwan kesayangan dapat memakan ulat hongkong, jangkrik, atau kroto segar yang dapat dibeli di kedai bekalan haiwan kesayangan. Walau bagaimanapun, makanan jenis ini hanya perlu diberikan beberapa hari sekali. Juga, elakkan makan serangga liar kerana ini boleh menjadi toksik kepada burung.

Pengilang Makanan (Voer)

Sekiranya anda menghadapi masalah mencari makanan segar, seperti buah atau serangga, maka memberi makanan kilang atau voer sebagai makanan harian juga boleh menjadi pilihan untuk memenuhi keperluan pemakanan ikan peliharaan.

Sama seperti makanan biasa, voer ini adalah gabungan pelbagai jenis makanan burung, seperti ekstrak buah, serangga, madu, dan bahan tambahan lain yang dicampurkan bersama. Malah beberapa pengeluar makanan juga menggunakan aroma pisang yang merupakan makanan kegemaran finch sehingga mereka lebih lapar memakannya. Di samping itu, anda juga perlu memberikannya sedikit demi sedikit untuk menyesuaikan selera finch.

Air minuman

Bukan hanya makanan yang perlu dipertimbangkan, pengambilan air minum juga mesti selalu ada di kandang finch. Ini berguna untuk mencegah burung menjadi kering dan melancarkan pencernaannya.

Jangan lupa untuk selalu mengganti dan membersihkan bekas air minum finch setiap hari. Sebabnya ialah bekas ini cenderung kotor kerana ia juga digunakan oleh burung untuk mandi mereka. Dengan menjaga kebersihan bekas minuman, ia dapat mencegah sengatan dari pelbagai risiko penyakit.

Baca juga: 5 Petua untuk membuat finch menyanyi dengan manis

Itu adalah beberapa makanan terbaik untuk finch. Walau bagaimanapun, jika anda menyimpan haiwan lain di rumah seperti anjing atau kucing, sekarang anda boleh membeli makanan haiwan di . Terutama dengan perkhidmatan penghantaran, anda boleh mendapatkan makanan haiwan tanpa meninggalkan rumah dan pesanan anda akan tiba dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Direktorat Jeneral Sumber Asli dan Pemuliharaan Ekosistem. Diperoleh pada tahun 2021. Finch (Pycnonotus aurigaster) Cucak Paling Popular.
Haiwan Peliharaan Pintar. Diakses pada tahun 2021. Ingin Gacor Cepat? Ini adalah 6 jenis makanan finch yang baik dan berkualiti.

Recent Posts