5 Cara Mengatasi Sakit Tailbone semasa Kehamilan

Jakarta - Ada banyak keluhan yang dapat dirasakan selama kehamilan. Salah satunya adalah sakit tulang ekor. Keadaan ini sebenarnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, sakit tulang ekor boleh menjadi tidak selesa, terutamanya ketika duduk atau berbaring.

Ibu harus tahu bagaimana menangani sakit tulang ekor semasa mengandung supaya mereka dapat bergerak dengan selesa. Kesakitan tulang belakang semasa kehamilan biasanya berlaku pada trimester ketiga kehamilan. Ini normal kerana ukuran janin terus meningkat dan menekan tulang ekor.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan yang dialami oleh Wanita Hamil

Inilah Cara Mengatasi Sakit Tailbone Semasa Kehamilan

Sebenarnya, selain dari ukuran janin yang tumbuh di rahim, sakit tulang ekor semasa kehamilan juga dapat terjadi akibat perubahan hormon, kenaikan berat badan, dan sembelit.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi sakit tulang ekor semasa mengandung yang boleh anda cuba:

1. Latihan Rutin

Bersenam secara teratur boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi sakit tulang ekor semasa kehamilan. Jenis senaman yang disyorkan adalah yoga pranatal. Latihan ini juga dapat membantu mengatasi sakit belakang.

Berikut adalah beberapa gerakan yoga pranatal yang boleh anda cuba untuk merawat sakit tulang ekor semasa mengandung:

  • Posisikan badan anda seolah-olah anda akan merangkak, dengan tangan anda di bawah bahu anda.
  • Kemudian, tarik nafas dalam-dalam dan biarkan perut anda turun sedikit.
  • Kemudian, hembuskan nafas dan tekan tangan ke bawah sambil perlahan-lahan membuat pergerakan.
  • Lakukan sekurang-kurangnya 10 kali.

2. Gunakan Bantal Duduk

Kesakitan tulang ekor semasa mengandung boleh sangat mengganggu ketika duduk. Ini tentunya menjadi masalah bagi wanita hamil yang terpaksa bekerja duduk dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, cuba gunakan bantal untuk menopang diri anda dan menukar posisi duduk anda setiap beberapa jam. Ini dapat mengurangkan tekanan pada tulang ekor.

Baca juga: Nampaknya, Probiotik dapat Mengurangkan Risiko Komplikasi Kehamilan

3. Kompres Panas atau Sejuk

Cara lain yang boleh dilakukan untuk merawat sakit tulang ekor semasa hamil adalah dengan memampatkan kawasan tulang ekor dengan air suam atau sejuk. Untuk kompres hangat, anda boleh melakukan ini dengan memasukkan air suam ke dalam botol kaca. Kemudian, letakkan botol di tulang ekor untuk beberapa lama sehingga sejuk.

Sementara itu, untuk kompres sejuk, anda boleh memasukkan air sejuk ke dalam beg plastik. Kemudian, bungkus plastik dengan tuala dan letakkan di tulang ekor selama beberapa minit.

4. Pakai tali pinggang bersalin

Anda juga boleh menggunakan tali pinggang khas untuk wanita hamil atau tali pinggang bersalin untuk membantu merawat kesakitan pada tulang ekor. Tali pinggang ini dapat mengurangkan tekanan pada tulang ekor kerana kenaikan berat badan semasa kehamilan. Dengan cara itu, sakit tulang ekor semasa kehamilan dapat mereda.

Baca juga: Bahaya Air Amniotik yang ditelan oleh Bayi di dalam kandungan

5. Pakai Seluar Longgar

Memakai seluar ketat semasa hamil meningkatkan tekanan pada tulang ekor. Ini boleh menjadikan tulang ekor lebih menyakitkan. Adalah idea yang baik untuk memakai seluar yang longgar untuk mengurangkan tekanan pada tulang ekor, dan mengurangkan rasa sakit. Pilih juga seluar yang lembut dan selesa.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi sakit tulang ekor semasa mengandung yang boleh anda cuba. Selain mencuba cara-cara ini, anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Walau bagaimanapun, sebelum mengambil ubat semasa mengandung, berjumpa doktor terlebih dahulu. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan dan menggunakannya untuk bertanya kepada doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Peregangan untuk Tailbone Semasa Kehamilan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. Coccydynia (Sakit tulang belakang).
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Saya Lakukan untuk Meringankan Sakit Tulang Tail Saya ?.
Benjolan. Diakses pada tahun 2020. Sakit Tailbone Semasa Kehamilan.

Recent Posts