Ketahui Punca Hati Bocor

, Jakarta - Jantung bocor adalah istilah yang digunakan ketika seseorang mengalami kelainan katup jantung atau septum di jantung. Pada orang dewasa, keadaan ini berlaku kerana salah satu injap tidak dapat ditutup dengan betul.

Baca juga: ASD dan VSD Membocorkan Hati pada Anak-Anak, Ibu Bapa Perlu Tahu Ini

Semasa bayi dan kanak-kanak, kelainan injap jantung boleh disebabkan oleh lubang di antara dinding ruang kiri dan kanan jantung yang tidak ditutup dengan betul. Ketahui apa yang menyebabkan keadaan ini dapat mengelakkan komplikasi yang lebih serius!

Inilah Gejala yang Muncul pada Orang dengan Hati Bocor

Hati yang bocor dapat dicirikan oleh gejala, seperti:

  • Mudah berasa letih dan pingsan. Ini disebabkan oleh kekurangan bekalan darah bersih ke jantung yang disebabkan oleh campuran darah bersih dan darah kotor akibat septum yang bocor.
  • Gumam jantung, yang merupakan keadaan di mana jantung mempunyai suara yang bertiup, berdesing, atau serak yang terjadi ketika darah bergerak melalui jantung atau saluran darah di sekitar jantung.
  • Sesak nafas dan sakit dada sering. Ini berlaku kerana pencampuran darah kotor yang mengandungi karbon dioksida dan darah bersih yang mengandungi oksigen. Darah yang kotor akan mempengaruhi aliran darah bersih yang menyebabkan sesak nafas.
  • Bengkak organ di sekitar jantung kerana pengumpulan banyak kekotoran.
  • Kerap membuang air kecil.
  • Tahap hemoglobin yang tinggi. Biasanya, tahap Hb dalam badan adalah 13.0-15.0. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai hati yang bocor, jumlah ini akan meningkat menjadi 20.0.

Sekiranya jantung bocor, jantung tidak dapat berfungsi secara normal karena pencampuran darah kotor dan darah bersih akibat kerusakan pada ruang jantung.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Injap Jantung dan Koronari

Ketahui Punca Hati Bocor

Tidak diketahui apakah punca sebenar jantung bocor. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini, termasuk:

  • Gangguan Genetik

Anak yang dilahirkan dengan gangguan genetik sering mengalami kecacatan jantung kongenital. Di samping itu, peranan keluarga juga menentukan berlakunya keadaan ini. Sekiranya ibu bapa mengalami kecacatan jantung kongenital, kemungkinan anak itu akan mengalami keadaan kesihatan yang sama.

  • Merokok Semasa Kehamilan

Wanita hamil yang mempunyai kebiasaan merokok semasa hamil juga boleh menyebabkan penyakit jantung kongenital bagi si kecil, salah satunya adalah jantung bocor.

Sekiranya jelas apa penyebab jantung bocor, maka anda boleh melakukan pemeriksaan dengan melakukan sinar-X dada. Selepas itu teruskan pemeriksaan dengan elektrokardiogram (EKG).

Baca juga: Mesti Tahu 4 Gangguan Jantung Kongenital Menyebabkan Tetralogi Fallot

Mengalami Hati Bocor, Inilah Yang Harus Dilakukan

Setelah melakukan pemeriksaan dan sinar-X, proses penyembuhan tidak dapat dilakukan sebelum bayi berusia tiga bulan. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut sebelum memutuskan langkah rawatan jantung yang bocor. Beberapa pertimbangan dibuat, termasuk usia pesakit dan keadaan kesihatan pesakit.

Setelah dianggap cukup tua dan sihat, doktor akan melakukan pembedahan jantung atau dengan kateterisasi. Sekiranya kebocoran jantung terletak di bahagian bawah, sukar untuk kateterisasi, jadi kaedah ini tidak dapat digunakan untuk semua orang dengan jantung yang bocor.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda di . Oleh itu, muat turun permohonannya dengan segera!

Recent Posts