Ini adalah masa terbaik untuk membersihkan tartar

, Jakarta - Menjaga kesihatan mulut dan gigi adalah kebiasaan penting untuk dilakukan. Terdapat banyak cara yang dapat dilakukan, mulai dari meningkatkan penggunaan cairan yang dapat menghindari keadaan mulut kering, menggosok gigi setiap hari, dan memeriksa kesihatan gigi anda secara berkala di doktor gigi.

Baca juga: Kenali Fakta dan Mitos Tentang Kesihatan Pergigian dan Mulut

Sekiranya anda menjaga kesihatan mulut dan gigi yang baik, sudah tentu anda akan mengelakkan pelbagai masalah kesihatan mulut dan gigi, seperti tartar. Tartar adalah lapisan kotoran yang terkumpul pada gigi dan sukar dibersihkan. Keadaan tartar atau dalam bahasa perubatan yang disebut kalkulus adalah hasil penumpukan plak keras yang tidak mendapat rawatan. Plak terbentuk akibat sisa makanan yang tertinggal dan terkumpul pada gigi.

Secara amnya, keadaan tartar tidak menyebabkan gejala khas pada penghidapnya. Anda harus memperhatikan kesihatan mulut anda jika anda mengalami perubahan pada mulut dan gigi anda, seperti mulut kering dan masalah dengan bau mulut yang tidak hilang. Jika tidak dirawat, tartar boleh menyebabkan komplikasi pada kesihatan mulut dan gigi seperti rongga, kehilangan gigi yang mudah, dan radang gusi atau radang gusi.

Apabila tartar telah menyebabkan gingivitis pada gusi, keadaan ini menyebabkan gejala seperti gusi yang lebih sensitif, bengkak pada gusi pada bahagian gigi yang mempunyai tartar, gusi yang lebih gelap, dan gusi yang berdarah dengan lebih mudah.

Masa yang tepat untuk membersihkan Tartar

Jangan memandang rendah masalah tartar. Pemeriksaan kesihatan mulut dan pergigian secara berkala kepada doktor adalah pencegahan yang baik untuk tartar. Selain melihat keadaan kesihatan gigi, tidak ada salahnya membersihkan tartar secara berkala setiap 6 bulan di doktor gigi. Sebaiknya jangan menunggu tartar menumpuk.

Ramai orang memandang rendah tartar, walaupun tartar boleh menyebabkan komplikasi untuk kesihatan mulut dan gigi jika tidak dirawat dengan segera. Selain berkunjung ke doktor gigi secara berkala, membersihkan gigi secara rutin setiap hari adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan masalah batu karang.

Baca juga: 7 Langkah Mencegah Gingivitis

Pencegahan Tartar

Cegah tartar sehingga anda mengelakkan pelbagai masalah kesihatan mulut dan gigi dengan melakukan cara berikut:

  1. Jangan lupa menggosok gigi dengan kerap. Lakukan sikat gigi yang sesuai dalam gerakan bulat. Gunakan berus gigi yang lembut untuk membersihkan antara gigi anda.

  2. Selain memilih berus gigi yang betul, jangan lupa memilih ubat gigi yang sesuai dengan keperluan anda. Pilih ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk membantu menghilangkan plak yang melekat pada gigi anda.

  3. Selain berus gigi, gunakan benang gigi atau benang gigi untuk membersihkan sisa makanan yang berada di antara gigi yang tidak dapat dicapai dengan berus gigi.

  4. Menggunakan ubat kumur antibakteria juga dapat membantu mencegah plak terbentuk di gigi anda.

  5. Elakkan merokok. Bahan kimia dalam rokok boleh menyebabkan penumpukan tartar.

Sekiranya kesan tartar dapat mengurangkan keyakinan anda dan mengganggu aktiviti harian anda, tidak ada salahnya untuk segera berjumpa doktor gigi. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor gigi di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Ketahui 5 Cara Membuang Plak Gigi

Recent Posts