Ini adalah Kaedah yang Betul untuk Memelihara Daya Tahan Tubuh

, Jakarta - Memelihara sistem imun adalah perkara penting yang harus dilakukan. Kerana sistem imun memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan secara keseluruhan. Sistem ketahanan badan yang terjaga dengan baik dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan yang boleh menyebabkan penyakit.

Berita baiknya adalah menjaga sistem imun anda mudah. Mengamalkan gaya hidup sihat, termasuk makan makanan sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan, dan cukup berehat adalah kunci untuk mengekalkan daya tahan. Di samping itu, anda boleh menyelesaikannya dengan mengambil makanan tambahan khas untuk menjaga kesihatan keseluruhan.

Baca juga: Kepentingan Penggunaan Vitamin untuk Memelihara Kekebalan Tubuh

Petua mudah untuk mengekalkan daya tahan badan

Pada dasarnya, sistem imun mempunyai peranan yang sangat penting, iaitu menjaga tubuh yang sihat dan mencegah jangkitan yang menyebabkan penyakit. Oleh itu, sangat penting untuk sentiasa menjaga sistem ketahanan badan yang baik. Jadi, apa cara dan petua yang boleh dilakukan untuk membantu mengekalkan daya tahan?

Mengekalkan daya tahan dapat dilakukan dengan mengamalkan gaya hidup sihat, seperti makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan dengan baik, berehat secukupnya, dan menambahkannya dengan makanan tambahan khas. Untuk mengekalkan sistem imun anda, anda boleh mengambil makanan tambahan dalam bentuk vitamin dan mineral.

Beberapa jenis vitamin dan mineral diperlukan oleh tubuh untuk memastikan sistem imun berfungsi dengan baik. Ini kerana kekurangan beberapa jenis vitamin, seperti zink, selenium, asid folik, zat besi, dan vitamin A, B6, C, dan E dikatakan mempengaruhi sistem imun. Walau bagaimanapun, kajian manusia masih diperlukan untuk membuktikannya dan mengetahui apa yang menyebabkan perkara ini berlaku.

Baca juga: 5 buah yang baik untuk daya tahan

Secara umum, terdapat beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan sistem imun anda, termasuk:

1. Pengambilan Makanan Sihat

Salah satu cara untuk mengekalkan daya tahan adalah dengan makan makanan yang sihat. Ia juga dapat membantu memenuhi keperluan pengambilan vitamin dan mineral dalam badan. Terdapat beberapa jenis makanan yang boleh dimakan untuk mengekalkan daya tahan, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Menguruskan Tekanan

Sistem imun dapat dijaga dengan baik dengan menguruskan tekanan. Kerana, ternyata ada kaitan antara tahap tekanan seseorang dengan kekebalan. Di samping mengelakkan tekanan, anda juga dapat menguruskannya dengan melakukan senaman pernafasan atau meditasi.

3. Cukup rehat

Salah satu cara untuk mengekalkan daya tahan adalah dengan berehat. Dengan rehat yang cukup, badan akan lebih cergas dan akhirnya menjadikan sistem imun bertambah. Apabila sistem imun berfungsi dengan optimum, risiko jangkitan dan serangan penyakit akan menjadi lebih kecil.

4. Penggunaan Makanan Tambahan Khas

Selain mengamalkan gaya hidup sihat, pengambilan suplemen khas juga dapat membantu meningkatkan dan mengekalkan daya tahan. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui terlebih dahulu jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Pengambilan multivitamin juga dapat membantu memenuhi keperluan pengambilan tubuh yang tidak dapat dipenuhi dari diet yang digunakan.

Baca juga: 6 Petua Mengekalkan Daya Tahan Tubuh pada Musim Peralihan

Untuk mempermudah, dapatkan cadangan suplemen untuk meningkatkan daya tahan dengan menggunakan ciri Halofit dalam aplikasi . Perkhidmatan ini direka khas untuk membantu menentukan jenis, dos, dan masa yang tepat untuk mengambil vitamin. Langkah pertama adalah menyaring ahli farmasi untuk cadangan tambahan. Kemudian anda akan diminta untuk menjawab beberapa jenis soalan dalam aplikasi tersebut. Kemudian, perhatikan dan dapatkan pakej tambahan yang disyorkan yang diperlukan. Setelah mengetahui jenis dan pengambilan vitamin yang diperlukan, anda akan diarahkan untuk memilih paket tambahan yang akan dibeli. menyediakan suplemen berkualiti yang dibungkus secara praktikal, sesuai dengan dos harian.

Rujukan:
Universiti Harvard. Diakses pada tahun 2021. Cara meningkatkan sistem imun anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 9 Cara Meningkatkan Pertahanan Semula Jadi Tubuh Anda.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Kukuhkan Sistem Kekebalan Anda Dengan 4 Strategi Mudah.

Recent Posts